設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: Hugo Fok

[~ 原創影評 ~] 《星球大戰天行者崛起》-劇本先天不足,動作場口搭救...!?

高級玩家

琴晚睇咗九點...

少劇透::

作為一個SW忠實fans..
1至9集.. 呢度係計第8集之後
冇興趣入戲院睇多次..

雖然好過第8集..
但係基本上都畀佢 唔合格
只係冇悶場.. 唔會好似frozen2睇到瞓覺..

Palpatine... 失望到嘔.. 我連個樣都未睇清楚..

最後超級 飛機大戰.. 失望到嘔
都唔知打咗啲乜?

激光劍大戰... 失望到嘔
你又唔想殺我又唔想殺你..
有咩好睇?.. 亂咁打..
最後又好似 BVS..
一個老母搞掂咗..

Ben and ray.. 可能我老..
接受唔到 wifi love...

作為fans.. 點都要睇
但唔睇唔到你損失..

1萬

行動組版主

電影愛好者x優惠探索者

76 榮譽忠義勲章76-FC 藍寶石勲章三星玩樂勲章

小寶老豆 發表於 2019-12-19 10:34
可能禾已經老喇... 始終覺得新不如舊...
硬係提唔起勁入場睇...

個人黎講星戰永遠只有三集,之後既三集係前傳,後面既三集就係新傳,外傳永遠都是外傳咁啦!新傳黎講又的確係最有星戰味既一集!
Gundam Theatre (3.5th Generation Home Entertainment System)
TV: Sony KD-65X9500G / KD-65S9000B, Pre-Amp: Oppo HA-1, Amp: Pioneer SC-LX901
4K Player: UDP-LX800 Music Server: Soundgenic HDL-RA2HF
Speaker: JBL(Array 1000, LS-Center, Control-X) + Mirage(Omni 150)
Power Cord: Sound From Heaven Energy II Power Cord, MS Power Cord (Oppo Edition), DC Power: EAhibrid PureDC-B1

白鑽玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 黑鑽石勲章三星玩樂勲章

只可以講,鏡頭分鏡,星戰最美嘅一部!

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章

jackwongnt 發表於 2019-12-21 10:30
琴晚睇咗九點...

少劇透::

我自己覺得可能disney太介意 d fans講咩? 其實如某師兄講, 新的系列梗係用新的壞人, 新的角色. 但來來回回又係去返d舊人身上.... 好似第7集用新人馬,  上映了之後好多人批評, 於是第8集又改. 第8集又被fans批評於是第9集又改. 我自己都睇到第9集有好多不少向舊作致敬的位置. 但就覺得為了唔得罪fans去改, 反而連最基本的"講故事"都忘記了, 到頭來只是舊酒新瓶, 兩面都唔討好. 仲搞到連故事的合理性都令人懷疑...

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
Hugo Fok + 10 + 10 認同

查看全部評分

鑽石玩家

第九集都係不如曼達洛人!等迪士尼+入香港市場吧啦!

黑鑽玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽VIP勲章

今集最令人失望的係光劍, 除了個場廢墟大戰係拍得好(唔係打得好)之外, 也冇乜邊場格劍, 近身戰鬥係值得一提了.
當然, 宇宙追逐好幾場都拍得好好.
至於故仔, 真心無言...我也是4,5,6, 1,2,3, 7,8咁樣睇過來, 123實在太難頂(男主角=青年ANAKIN係主因), 7初初還好(明顯是REBOOT, 算啦由佢), 8 其實唔太憎, 畢竟場[劍廿三]我是BUY的XD
9就....劇情方面我真係畀唔到合格佢LOR.
等運到

黑鑽玩家

入場睇完,冇悶場,不過感覺節奏太急速密集,尤其開頭,幾驚好似老變咁,好在中後段有改善,如果時間攤長 d 劇情應可交待得更好更細緻 (有 d 情節似趕收工草草帶過),同意唔少大場面,呢方面仍可滿足一定戲迷,總括整體稍遜預期,應可以更好  ~

黑鑽玩家

alleelarry 發表於 2019-12-21 18:10
個人黎講星戰永遠只有三集,之後既三集係前傳,後面既三集就係新傳,外傳永遠都是外傳咁啦!新傳黎講又的 ...

同意 星戰永遠只有三集

評分

參與人數 1威望 +50 金錢 +50 收起 理由
alleelarry + 50 + 50 俾個Like你啦

查看全部評分

1萬

行動組版主

電影愛好者x優惠探索者

76 榮譽忠義勲章76-FC 藍寶石勲章三星玩樂勲章

williamav 發表於 2019-12-23 15:53
同意 星戰永遠只有三集

今晚二刷了

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章

alleelarry 發表於 2019-12-21 18:10
個人黎講星戰永遠只有三集,之後既三集係前傳,後面既三集就係新傳,外傳永遠都是外傳咁啦!新傳黎講又的 ...

我自己又幾喜歡前傳, 除了第一集. 因2同3都見到anakin點入魔. 當然最經典都係4-6 (不過依家睇返其實有d位都唔合理, 只係當年科技上仲未做到)
外傳rogue one同solo我都有睇, 講真係幾悶, 主要都係故事唔合理...(例如rogue one明明個星球係"data centre", 居然有人侵就一炮炸o左個星....)
講真如果拍新的電影, 寧願佢講"old republic"好過. 同埋衰d講依家新的電視劇仲好睇過第9集...

評分

參與人數 1威望 +20 金錢 +20 收起 理由
alleelarry + 20 + 20 俾個Like你啦

查看全部評分