設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: chopinlau

[討論] HOLO AUDIO 梅 MAY

鉑金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

chopinlau 發表於 2019-12-27 22:44
因早買有優惠價,我泉2都係最早買有優惠。

想問C兄用泉2?咩版本?有咩評價?早鳥優惠價幾錢?

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 藍寶石勲章

jackybee 發表於 2019-12-28 00:10
想問C兄用泉2?咩版本?有咩評價?早鳥優惠價幾錢?

用泉2 L2版無改,聽落無數碼聲,雖不是9038類晶片高清聲底
是順滑分明嘅感覺,PCM嘅舊錄音聽得好舒服,而越新嘅制式反而聽出過火嘅感覺
是否人們說好嘅解碼令那些錄音差的碟現形,我木耳不太識分
之於DSD原來我之前的三部解碼都是ESS晶片,都不是直解DSD的
係轉做PCM來解碼都有不錯效果,現在才真正聽到DSD是甚麼聲音
泉2聽DSD無轉做PCM咁華麗,想華麗都得訊源用D2P輸出食PCM 88.1
用DoP聽嘅感覺是音樂人聲分明,無多餘嘅無謂高頻感,開大電平聽都得
雖則我沒有太多錄音好的DSD訊源,假的就大把,不過這些假DSD聽落都比PCM格式順耳(同一錄音)
我係用I2S入泉2聽歌的,如用電腦經USB入泉2聽歌,係同我用I2S聽分別不大,係以前聽OPPO 105嗰USB係差啲。

你說"梅"早鳥優惠嗎?如上年泉2噈平1K

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
jackybee + 10 + 10 非常詳細

查看全部評分

鉑金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

今天去代理拎梅解碼,因為琴晚好夜代理才通知我可取機,所以凌晨才whatsapp可否車我今朝一早去拎(因為太心急想快d拎返屋企玩)好耐都冇試過有咁嘅感覺,就算買Luxman d-08u都冇!可能因為係第一次買獨立解碼,同埋第一次買$5000以上嘅祖國品牌音響産品,所以特別覺得有一種新鮮感!
返到屋企立即開箱,只是用一條Luxman jp 15000電源線連接電源,用Naim core經同軸駁梅播許美靜-傾城wav file與Denon sx1播Cd比較,初步聴感已不落下風,無論音埸,聲音嘅兩極申延都比sx1去得盡,缐條更分明!大約>10%到,但不要忘記是file vs cd,跟住再試sx1做轉盤駁梅播同一首歌與sx1直接比較,這次差距更大,梅十sx1與sx1比整體最小20%差距,尤其音埸深濶及背景音樂同人聲嘅前後嘅立體尤其明顯!跟住不停地將一些舊CD重新播放,重新去感受一d同以往不同嘅聽感..............初步結論,sx1作為一部一體化cd/sacd機,又可以兼備解碼工能,絕對係對$30000-$50000best buy,因為與over$70k嘅luxman d-08u比較只是立體感稍遜,其它絕不落下風,只是音色取向嘅分別!
而梅俾我嘅感覺就更驚喜,一部剛開聲嘅解碼+一部music Server($48000)播file已可ko一部優質cd/sacd player($35000)播cd(代理話新機開聲只有全煲嘅60%左右,都唔知有冇吹水?)而播cd嘅差距更大(當然sx1作為轉盤亦應記一功,因本人試過用幾佰蚊bluray機+梅即刻大跌what,個人認為sx1用作轉盤都不下於$10000純𨍭盤)最後為了要騰出空間迎接梅,認痛將sx1售與一位知音人(因已主力用Naim core 播file)總結:梅作為一部可解讀市面大部份格式嘅解碼,其質素絕對是物超所值($30000連eso鐘都買吾到)期待梅100%煲練嘅表現(如果代理冇吹水)

評分

參與人數 1威望 +20 金錢 +20 收起 理由
chopinlau + 20 + 20 用家心得極具參考價值

查看全部評分

鉑金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

曾用過嘅CD player

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 綠翡翠勲章

我都未收到通知有得攞,重等緊

鑽石玩家

jackybee 發表於 2020-1-5 01:31
今天去代理拎梅解碼,因為琴晚好夜代理才通知我可取機,所以凌晨才whatsapp可否車我今朝一早去拎(因為太心 ...

我係泉2用家告訴你是要煲500粒鐘無走雞,仲要PCM和DSD獨立來煲,越煲越有味道。
原來你部Naim core價位都超過梅,所以梅嘅性價比係超高。

鑽石玩家

Bolandon 發表於 2020-1-5 15:29
我都未收到通知有得攞,重等緊

我都等緊通知!

鑽石玩家

經過兩星期煲煉,梅比我感覺音樂感更強,啲泛音表現好正,低音線條分明有質感,喉嚨震音同低音結他喺聽到分別,同埋低音有力咗,齒音唔會拮耳仔,高音嘅樂器表現很仔細,聽DSD表現更上一層樓主要在於泛音同細節之上,呢部梅有音樂感之餘還好高清。

入咗套NuPrime AMG Set仲發揮出梅的能力。
AMG SET.jpg

黃金玩家

師兄何以家訪聽聽就好啦😊😊

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 綠翡翠勲章

得個恨字。重未有消息,可能要武肺完先到貨了