設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

[港版] Yesterday 緣來自昨天

鑽石玩家

76-FC 綠翡翠勲章

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x
之前都唔知有呢套戲,但睇故事簡介,故事都吸引,買嚟睇下先。

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
saint@silver + 10 + 10 正到爆

查看全部評分

白鑽玩家

緣來自昨天(Yesterday)是一部集合喜劇、奇幻、愛情及以披頭四歌曲為主的音樂元素電影,香港的公映時間是2019年8月。

劇情簡介(轉載)

預告

阿積(赫密殊柏特爾)這位居於英國海邊小鎮的唱作人有位青梅竹馬好友艾莉(莉莉詹絲)一直打氣力撐,可是阿積依然浮沉樂壇,星夢漸遠… 點知,在全球神秘停電夜,阿積遇上交通意外被巴士撞傷昏迷,醒來後發現世界上少了一樣東西 — 傳奇樂隊「披頭四(The Beatles)」,他們從此「被消失」了,除了阿積,無人知道他們存在過!識唱識彈披頭四所有金曲,加上金牌經理人迪比娜(姬蒂麥潔諾)的催谷,阿積憑著唱「口水歌」一炮而紅,人氣直迫英國著名歌手Ed Sheeran!不過,名利令阿積和他當年唯一知音艾莉距離漸遠,他決定尋回「昨日」,真愛不容有失!

鑽石玩家

76-FC 綠翡翠勲章

allen89 發表於 2019-12-3 22:53
緣來自昨天(Yesterday)是一部集合喜劇、奇幻、愛情及已披頭四歌曲為主的電影,香港的公映時間是2019年8月。 ...

多謝Allen, 我剛剛看完。這是我近年看過最有驚喜的電影,我看到那幕,那人物出現,我對住螢光幕講了一句粗口。

評分

參與人數 1威望 +20 金錢 +20 收起 理由
allen89 + 20 + 20 俾個Like你啦

查看全部評分

銀級玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

師兄請問幾錢?邊度買?

黃金玩家

呢套野 對我黎講唯一缺點係男主太唔吸引

鑽石玩家

76-FC 綠翡翠勲章

ming226 發表於 2019-12-4 01:10
師兄請問幾錢?邊度買?

出了港版應該四維都有,我在得發入手,好似250。

銀級玩家

Black friday買左美版 無中字
等到貨

鑽石玩家

76-FC 綠翡翠勲章

呢隻碟,畫面十分清晰,針對黑位,例如主角出意外全世界停電,還有室內,室外演唱場館的黑位,已經是無可挑剔。正如香港出的演唱會,射燈加上煙霧,絕對是現在高清甚至4K的死敵。但呢隻碟完全無呢個問題。我有影開相,當兩人膚色各走極端,對打燈,相機感光是一大難題。男女主角,就是這種,但兩人面上光音及層次依然做得好自然。至於音效,我自己都滿意,其他就不多說。但我收藏了很多音樂電影,發現音樂電影的歌曲以及對白,可能是後制上多啲心機,相比其他電影都清晰很多。
而電影,導演極為貪心,奇幻,愛情,音樂,音樂歷史,趣味,感性,人性,全部都有帶過,但佢成功將多元素混合,而作為觀眾又唔會覺得不合情理。而且還有Ed Sheeran及James Corden在戲中做返自己。
另外一個不得不提,就是「他」的出現,又一次令我感覺到,當今電影,真是無可不能。「他」的出現,比Hulk彈指之間救會世人,以及Arthur怎樣變成Joker來得更震撼。
另一個對電影的感慨,我最愛的可口可樂及煙仔同時在那個世界消失,可能獨動到我,令呢套電影在我心中再添分數。

評分

參與人數 1威望 +20 金錢 +20 收起 理由
allen89 + 20 + 20 用家心得極具參考價值

查看全部評分

白鑽玩家

師兄,記得看埋bouns 刪除片段,有古巴靚女ana de armas片段,正片冇。

鑽石玩家

76-FC 綠翡翠勲章

allen89 發表於 2019-12-4 12:13
師兄,記得看埋bouns 刪除片段,有古巴靚女ana de armas片段,正片冇。

尋晚睇完12:30,今晚返去再睇bouns。