設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: Yoshiki2008

[4K/8K電視] 想換55吋 4k電視 3選1 求意見

鑽石玩家

76-FC 綠翡翠勲章

NightsSO@FB 發表於 2019-12-4 09:50
剛剛買左 A9F 65  之前問左好多間都話賣晒
應該斷左貨

55 好似暫時仲有D貨尾

鑽石玩家

76-FC 綠翡翠勲章

SonSon 發表於 2019-12-4 09:51
55吋OLED價已好親民

係呀,我就係見佢而家跌到大約17000左右,所以先至考慮A9F

黃金玩家

Davidfwh 發表於 2019-12-4 13:38
所有電器都有機會壞,如果買乜都要保證有壞包換,壞咗一定免費維修,暫時我見唔到有呢D電器賣。😆 ...

「保養期內」「非人為」
呢兩樣野係廠商責任黎,保養條款都有講

隔離post既情況我睇唔到有人為因素,而且我部本身都用緊同型號都曾經遭遇相類似既問題,都獲得保養期內免費更換Panel
而家好明顯係SONY想做衰佢售後服務好既口碑,作為多年用家都不樂見呢個情況
所以唔好再同佢地兜喇

鑽石玩家

76-FC 綠翡翠勲章

dik 發表於 2019-12-3 23:20
55吋我選a9f平$20xxx靚正……第二選q80r。9500g嚴重遍光唔選、如果放得到65吋就選q80r。 同a9f……55吋價錢 ...

9500g 我就係見睇戲果陣,上下兩條黑邊都會漏光,
所以先至考慮Q80R﹐唯一可惜係衰在冇Dv同eacr﹐
65吋擺唔到了,而家用緊都係sony 55吋

黃金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

lkw2005 發表於 2019-12-4 14:05
「保養期內」「非人為」
呢兩樣野係廠商責任黎,保養條款都有講

暫時我們只聽那師兄自我陳述,不能一口咬定全部都是Sony的錯,現在看看小瑟轉介後有什麼進展先,但如果只因為那一件事而抹殺去選擇一件優質產品的主要原因,那我又覺得有點兒不合理。

黃金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

Yoshiki2008 發表於 2019-12-4 14:00
A9F 畫質真係最靚,但係我每日都會有6-8小時開住部電視,我怕好易燒印 ...

理論上,除非你靜止咗個畫面好耐好耐,否則正常使用下睇電視是不會有燒印。況且A9F有內置screen saver, 你靜止咗部機一段時間都會啟動保護板面。

黃金玩家

如果唔需要Android系統其實可以考慮Panasonic同LG,個人覺得性價比可能仲高

利申:A9F用家

黃金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

SingWong@FB 發表於 2019-12-4 14:58
如果唔需要Android系統其實可以考慮Panasonic同LG,個人覺得性價比可能仲高

利申:A9F用家 ...

LG OLED 我之前用過, 睇咗幾個月後畫面便無顧出現一條籃線,問維修佢叫我做factory reset 。之後又真係冇咗喎,不過3個月後又有返,又做reset, 之後又有無限輪迴。谷鬼氣換Sony。

鑽石玩家

76-FC 綠翡翠勲章

Davidfwh 發表於 2019-12-4 14:28
理論上,除非你靜止咗個畫面好耐好耐,否則正常使用下睇電視是不會有燒印。況且A9F有內置screen saver, 你 ...

如果連續8小時都開住睇tvb﹐咁樣怕唔怕呢?

銀級玩家

Yoshiki2008 發表於 2019-12-4 14:21
9500g 我就係見睇戲果陣,上下兩條黑邊都會漏光,
所以先至考慮Q80R﹐唯一可惜係衰在冇Dv同eacr﹐
65吋擺 ...

LCD要出高亮度就係咁....
同一個背光分區同時要出高亮度同黑色,一係就犧牲黑色部份,一係就整暗高亮部份.
sony揀左前者(再加上9500g分區數唔算多),samsung揀後者;邊個岩就睇你喜好