設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: chhanthony

[請教] 想揾有音壓計同The Dark Knight嘅朋友幫下手

進階玩家

QQ
我觉得我都已经開到够大聲嘎啦,应该同主声道和环境有关。
benq w5000
denon 3808
pioneer 05FD ps3
m&k lcr750X3 ss550X2 surt55X2 VX1250X2

星級玩家

76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章

好耐無見奇洛兄

好似我開得比大家大聲
咁到底係唔係只係我開大聲O左而令到O的聲出O左呢 ...
chhanthony 發表於 2010-2-26 13:31

似乎係佢地開得細聲﹐我之前玩第一下爆玻璃過100db。

進階玩家

QQ
我都觉得爆玻璃个下唔够劲,

星級玩家

剛剛試左﹐ 用Radioshack SPL Meter (Analog)手持向上45度。Main volume -15db, all channels 75db calibrated.

第一次唔記得關Late Night Mode﹐括住個數先正確。
1) 第一下爆玻璃 - 90db (94db)
2) 兩個小丑打爆玻璃後準備游繩時back ground music嘅第一下鼓聲 - 92db (93db)
3) 三個小丑入到銀行時嘅第一下槍聲 - 89db (90db)

1萬

白鑽玩家

76 榮譽貢獻勲章76星級影音勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章

alzard兄

果然大家都係906+PC12-Plus, 真係好接近

我係咁
用Radioshack SPL Meter (Analog)手持向上45度。
Main volume -23db, all channels 90dB 以上

講講我嘅新setting,

1. 先用auto setting度三次
2. 將中置set做"0", 用音壓計度時係83dB
3. 之後將其他channel校至83dB, sub-woofer約86dB
4. 將後置同後中置嘅tirble -10dB bass +10dB, 前置 bass + 3dB
5. 用Super HiVi Cast以僅僅聽到嘅音壓(約-60dB), 不停從復聽直昇機, 足音, pink noise等, 校至人耳聽到平衡
6. 將所有channel+大5dB
7. 再播Super HiVi Cast內嘅pink noise用音壓計度睇下每個channel音壓係唔係一致

只前未用加大5dB時會用-17dB去睇戲
加大O左5dB後用-23dB去睇
家下比之前動態大O左好多, 聽多好多細節
個音場闊O左, 但O的聲好似粗O左, 去到中高有O的O的拆(可能係失真)
而因為我唔可以用onkyo嘅pink noise去度, 因為實在太大聲
所以我就問下各位平時睇戲時去到某一段時嘅音壓係幾大
睇睇係唔係自己唔經唔覺開得太大(volume)聲令O的聲出O左
而唔係因為我加大每個channel嘅dB(gain)而令O的聲出O左

可能各位好怪, 點解我會將後置同後中置嘅tirble -10dB bass +10dB
原因係我對後置後中置比前中置薄聲, 加大O左之後個音場好唔同

以上嘅setting唔知好定唔好, 自己就幾滿意
遲下揾O的高手上嚟聽下畀下意見

星級玩家

唯一唔明係all channels +5db﹐同main volume +5db會有咩分別呢?

另外係Subwoofer Channel﹐假如用Radioshack SPL meter的話因為低頻敏感度低(平均少2db)﹐所以86db其實係88db﹐比其他channel多成5db)。呢點又留意下。

1萬

白鑽玩家

76 榮譽貢獻勲章76星級影音勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章

alzard兄

多謝提醒

有玩HiFi嘅高手教gain同volume係兩樣唔同嘅O野
加大個gain唔同加大個volume
不過個中理論我就唔識

希望有高手可以指點一下

星級玩家

兩者配合可以校出你想要的低音,加大十仔gain D聱會硬D燥D,相反收細就比較柔D
當然要VOLUME唔變和你識聽到 ...
timmywan 發表於 2010-2-26 21:28

但Anthony兄係全部channel +5db﹐所以我先問同main volume +5db有咩分別?  有無
朋友可以指點下?

鉑金玩家

回復 30# chhanthony

chhanthony hing,

我最近都玩緊 EQ 調較~~
tirble & bass 係最基本的兩個 EQ 選擇...
多數用於兩聲道 system,
例如 Denon 2 channels 後级...
treble 代表 1kHz
bass 代表 100Hz
但 YAMAHA amp 今時今日 tirble, bass (RX-V1900, RX-V3900) 就變成...
treble 代表 2.5k, 3.5k, 8kHz
bass 代表 125, 350, 500Hz
其實可以用返每個 channel EQ value 去調較...可以更仔細...

鉑金玩家

剛剛試左﹐ 用Radioshack SPL Meter 手持向上45度。
906 Main volume -17db
LCR channels 79db calibrated
...
ryanenen 發表於 2010-2-26 22:54

ryanenen hing,

我無 SPL meter ar ~
無得試 tim ~~