設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
返回列表 發新帖
樓主: IvanWu@G

6500H, 想請教下天空喇叭SETTING ...

星級玩家

76-FC 黑鑽石勲章

CyanBlue@FB 發表於 2019-11-26 16:03
我都係新手,大家交流下,我講既未必係正確,睇下有冇其他高手師兄指點一下啦^^ ...

hey, CyanBlue...
跟左你咁SET... 好似效果唔係太有分別,大聲左D.... 可能我都唔太識分得好DETAIL....

thanks

星級玩家

76-FC 黑鑽石勲章

HI , DENON1

我FH 因為較斜既角度果度盡左,所以我試將對喇叭 係條軌到移前番約40cm , (應該唔係射心口喇), 試跟你個做法, 而RH 我打斜左個角度...
跟住auto cal 左...FH+左1.5db,    效果好似唔同左...上面既 聲 出左D.....

- Dynamic EQ 要唔要開呢?

-有冇咩戲出天空喇叭既 聲比較多,密集D, 可以參考下....?

如果想BASS 多小小, 應該係邊到SET , 係咪分頻點果PART 關事?  定扭番大小小個subwoofer 算?

thanks

星級玩家

76-FC 黑鑽石勲章

fatdog 發表於 2019-11-27 21:03
個人覺得對FH定位較前,可以試試將位置稍為移向視聽位置set成TF,
調教好角度後聲壓自然加大,而發聲角度也 ...

HI, FATDOG

你指既  "視聽位置" 係咪皇帝位? 最初我裝好 天花喇叭, 我SET 係皇帝位前小小直射地下, 可能冇加番大DB 果D,

最初都係得 後面 果對FEEL到, 前面 冇乜聲冇乜效果, 所以先推到最開黎試.....
(又貪心想玩埋其他格式)..  其實我有懷疑係咪自己唔識聽, 想搵D 天空喇叭 出聲較多既戲..黎試

THANKS

讚助版主

IvanWu@G 發表於 2019-11-28 02:30
HI , DENON1

我FH 因為較斜既角度果度盡左,所以我試將對喇叭 係條軌到移前番約40cm , (應該唔係射心口喇 ...

IvanWu@G 師兄 ,

當你播放音量是比較大時 ( 70-80 或-10至0),Dynamic EQ 是不用開的。否則小音量播放是可你依舊使用。
另外當播放 Atmos 影碟時 Loudness Management 也得關掉。
SetUp -> Audio -> Surround Parameter -> Loudness Management -> OFF  

要加大超低音量可在
SetUp -> Speakers -> Manual Set Up -> Level -> Subwoofer -> 在現有數值上加 4.5dB
示範片段 : Spiderman Far From Home - > Chapter 10

Denon1

星級玩家

76-FC 黑鑽石勲章

DenonI 發表於 2019-11-28 10:50
IvanWu@G 師兄 ,

當你播放音量是比較大時 ( 70-80 或-10至0),Dynamic EQ 是不用開的。否則 ...

Thanks ar, 我試試先