設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: matthewtsui

[高清播放器] 我對SHIELD TV Pro呢部機有D興趣

星級玩家

請問各位用家 有無試過過關機(休眠)一兩天 重開後個Wifi 寫住已停用(電話等連線上到網正常的) 重新連線連唔到 要重新插電制開機 先連得番??? 係咪我部機有問題  因為我係ebay買><  謝謝

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章

我對呢部機都好有興趣,但有D問題想請教吓用緊嘅其他師兄

1. 美版同英版嘅分別?係咪英版會好D,因為有三腳插...

2. 我主要係用嚟喺硬碟睇BD & 4K ISO檔案,用Kodi係咪已經可以出晒所有聲效...Dolby Atmos,Dts-X?影像Hdr10,Dolby Vision?BD  & 4K都同樣會出到Full Menu?仲有邊隻App可以做到以上嘅嘢?

3. 呢部機最大支援幾多TB?

4. 係咪可以用番自己香港手機用開嘅Gmail登入去Google Play商店?My TV Super,藍Viu,橙Viu,Now-E呢4個App都可以睇到?

5. 美版同英版個設定,係咪都同樣一樣有繁體中文選擇,同埋Google助理可以用到廣東話嘛?

因為我係第一次玩,希望各位師兄可以幫幫小弟嘅問題啦!唔該晒...

星級玩家

希望幫到你

1.我買左美版 火牛係100-240W 通用的 只是買個2腳轉4腳直插已可使用

2.我都係用黎硬碟睇BD & 4K ISO檔案Kodi可以出曬全部聲效,只要你有配套音響就可出到, BD  & 4K都好 主要係食個file名 你找回前幾頁 師兄有教 我都出到poster wall 係幾正, 重自動把同系列電影分類在一起.

3. 我唔確定最大食到幾多TB 我果隻係4TB已正常使用

4.佢有Google Play商店,我記得Viu TV係可以裝 Now-E唔覺眼 今晚返去睇下先.

5.係啊 佢本身支援多國語言的 好似電話咁 Google助理今晚試下 明天覆你

但我果部shield tv pro wifi connect 有問題 在amazon買 現在頭痛中..... 建議你買行貨 可能多d支援 我2星期前買 全港都無貨 最後心急在amazon買了

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章

TomLiu 發表於 2020-6-18 11:12
希望幫到你

1.我買左美版 火牛係100-240W 通用的 只是買個2腳轉4腳直插已可使用

真係唔該晒師兄呀!

我主要係用5TB硬碟睇BD & 4K ISO檔案,Now-E係用嚟睇英超...同西甲!

師兄你個Google Play商店戶口係用番自己香港用開嘅Gmail去登入?

麻煩師兄幫忙試試Google助理可以用到廣東話嘛?

同埋呢部機有出行貨?邊度可以買到行貨?

另外你話Wifi Connect有問題,個問題係咪好嚴重?

再一次唔該晒呢位師兄幫忙...

星級玩家

lcknokia6680 發表於 2020-6-18 12:14
真係唔該晒師兄呀!

我主要係用5TB硬碟睇BD & 4K ISO檔案,Now-E係用嚟睇英超...同西甲!

我在買sound bar 同 shield tv之前 Lee度d師兄都幫左我解決好多問題 XDDD

係用香港開的gmail 登入的 但個 Google Play商店係特制比Shirld TV用 用電話系統唔同 係無google chrome browser的.

ok 今晚試

我見price .com 話有行 你可打去問下
https://www.price.com.hk/product.php?p=432516

如果解決唔到 上唔到網 就變得無乜用, 因為我電視係18年 無Atmos HD解碼 就係買部shield tv 去睇 D & 4K ISO檔案 同埋Netfilx 上唔到網就睇唔到Netfilx  T_T

剛搵到d資料 今晚試試得唔得....

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章

TomLiu 發表於 2020-6-18 12:31
我在買sound bar 同 shield tv之前 Lee度d師兄都幫左我解決好多問題 XDDD

係用香港開的gmail 登入的 但 ...

就算唔係為咗睇Netfilx,上唔到網都已經係一個大問題,始終依家連到線上網都係一樣好重要嘅嘢嚟!
希望師兄你都可以快D搵到方法去解決...開開心心咁玩呢部正機啦(^_^)

黑鑽玩家

TomLiu 發表於 2020-6-15 16:30
請問各位用家 有無試過過關機(休眠)一兩天 重開後個Wifi 寫住已停用(電話等連線上到網正常的) 重新連線連唔 ...

有沒有試過set死Shield TV Pro 嘅IP等(固定IP, DNS...)?

另外,當出現之前嘅問題時,有沒有試過入去Shield TV pro個網絡setting到做測試?

最後,請問是否個Shield TV Pro 距離個WiFi AP較遠? 有無機會行wire?

我自己就好少行WiFi, 影音Streaming之類多走線。 WiFi有較多問題,好多時候係關乎個AP(或broadband router)點樣處理終端器材(eg. Shield TV)個Mac Address有關, 尤其是如果你有多過一個AP在家而走來走去玩roaming。

星級玩家

myblue 發表於 2020-6-20 15:52
有沒有試過set死Shield TV Pro 嘅IP等(固定IP, DNS...)?

另外,當出現之前嘅問題時,有沒有試過入去Shi ...

Thanks 師兄的回覆!

上星mail左去問廠原因,佢地CS回覆速度非常快! 售後來算佢地都算做得好好!

我個router 有2.5G 和5G 兩個channel 之前全屋都係連2.5G果個channel, 客服話Shield TV 要連5G的頻道, 星期六連好線 到今日早上試暫時未再有問題出現, 開心使用中!!!

跟住我又多口問 點解我部Sony TV 原配Netfilx配2.5G又無問題 佢答我 But shied andorid device will work with %ghz , using 2.4 will work but will cause connection issues

真係吹賬...

星級玩家

lcknokia6680 發表於 2020-6-18 12:50
就算唔係為咗睇Netfilx,上唔到網都已經係一個大問題,始終依家連到線上網都係一樣好重要嘅嘢嚟!
希望師 ...

師兄 我試左了 YouTube和Goggle play等都要係認到國語 認唔到廣東話 : (

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章

TomLiu 發表於 2020-6-24 13:43
師兄 我試左了 YouTube和Goggle play等都要係認到國語 認唔到廣東話 : (

呢部機真係奇怪,我喺其他網站問過,有D師兄又話認到廣東話,有D又話只係認到國語,都唔知點解會咁