設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: chhanthony

[投影機/幕] Tone Mapping高手,LG HU70LA LED 智能投影機測量及調校編

1萬

白鑽玩家

76 榮譽貢獻勲章76星級影音勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章

post幾段噚晚用手機拍嘅片段,因手機鏡頭曝光問題,畫面嘅色彩飽和度會高咗,同時黑位係深咗,同實際畫面有出入,所以只作參考......

Anthony Chan
AV Blog: avnewbie.com
Full Active 5.2.4 system
Sources: Panasonic DP-UB9000EBK, Shield TV Pro 2019, Apple TV 4K, AV Processor: Acurus Muse 16, Speakers: PSI Audio A21-M x 5, A17-M x 2, Ya

1萬

白鑽玩家

76 榮譽貢獻勲章76星級影音勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章

kkk333 發表於 2019-11-20 18:51
謝謝師兄指教,關了dymanic tone mapping 就光了 見多了細節, 而家又身痕想轉投影幕, 之前見好多師兄話買 ...

呢部機最弱嘅就係黑位,灰幕的確可以幫到少少。
Sources: Panasonic DP-UB9000EBK, Shield TV Pro 2019, Apple TV 4K, AV Processor: Acurus Muse 16, Speakers: PSI Audio A21-M x 5, A17-M x 2, Ya

1萬

白鑽玩家

kkk333 發表於 2019-11-20 18:55
還有anthony兄可否指點下設定呢? 有邊啲重要選項要留意?

其實呢部機出廠設定已經幾好,主要係一啲HDR電影要配合你嘅幕大少、增益、環境、套戲嘅數據
去用Dynamic Tone Mapping ON/OFF 同Dynamic Contrast Min/Med/Max咁去配合一個比較好嘅畫面
未必會有一個設定可以走天涯,我自己通常會用Dynamic Tone Mapping ON加Dynamic Contrast Med/Max去睇
要留意Dynamic Contrast會增加色彩飽和度,如果見到啲膚色太紅就要挍返低佢。
最最最重要係要配合環境去遮蓋呢部機黑位唔得嘅缺點。

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
小小Pat + 10 + 10 用家心得極具參考價值

查看全部評分

1萬

白鑽玩家

Thanks giving減價,依家萬三運到香港,有興趣嘅朋友不妨去睇下。
https://www.amazon.com/gp/product/B07VJKZZTZ?pf_rd_p=183f5289-9dc0-416f-942e-e8f213ef368b&pf_rd_r=KVVY37J5EAY59MVPTE49

鉑金玩家

76 榮譽忠義勲章

chhanthony 發表於 2019-11-26 00:03
Thanks giving減價,依家萬三運到香港,有興趣嘅朋友不妨去睇下。
https://www.amazon.com/gp/product/B07 ...

差成二千蚊我係咪可以退返去再買過呢?

1萬

白鑽玩家

kkk333 發表於 2019-11-26 21:56

減返來回運費可能平一千左右

1萬

白鑽玩家

kkk333 發表於 2019-11-26 21:56

玩成點?
我發覺佢個Dynamic Tone Mapping一開始時會比較暗少少,行一陣之後就會光返。

鉑金玩家

76 榮譽忠義勲章

chhanthony 發表於 2019-11-27 12:04
玩成點?
我發覺佢個Dynamic Tone Mapping一開始時會比較暗少少,行一陣之後就會光返。
...

最終都冇send返去美亞, 因為太難喇同埋而家都冇貨。

其實買呢個projector之前我都已經喺日本買咗lg pf50ks portable projector, 想試下玩投影點知就踩咗落個氹度。

好在睇到師兄呢個包膠, 只可以話有買貴冇買錯, 如之前經驗一樣lg projector嘅web OS 其實係非常之好用, 今次呢個remote反應直情係非常之好。

之前 淘咗 一個cheap cheap抗光電幕, ,配 HU70AL 硬係覺得暗咗啲, 因為得0.9gain., 由於我係新手我又唔識得點calibrate 顏色, 喺sdr standard mode都真係幾滿意㗎啦

但係如之前所說hdr就暗咗啲啦, 因為我睇慣電視梗係冇咁光啦, 所以呢呢幾週 就好似之前chan76師兄咁走去影輝買咗兩個sample返嚟, 試完仲難揀, 白幕1.65gain就剛好鬼多, 灰嘅就1.1gain 啲黑位都幾靚同我而家嘅抗光幕一樣但係啲色就靚咗。

死啦都唔知點揀

鉑金玩家

76 榮譽忠義勲章

chhanthony 發表於 2019-11-27 12:04
玩成點?
...

至於畫面方面就如antony兄所講 sdr顏色極靚,, 我仲試咗一輪發覺如果projector係水平面投 冇 adjust keystone又會再清楚啲喎同埋又光咗啲喎

鉑金玩家

76 榮譽忠義勲章

kkk333 發表於 2019-12-4 19:12
最終都冇send返去美亞, 因為太難喇同埋而家都冇貨。

其實買呢個projector之前我都已經喺日本買咗lg pf5 ...

所以我在想如果我買白幕光啲返嚟再調或者家加窗簾環境光控好啲咁係咪會 黑位都兼顧到呢, 因為光啲就係光啲 日頭唔閂燈又真係好sharp㗎