設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

[請教] 喇叭電流dee... Dee聲(已解決, 感謝各師兄)

鉑金玩家

76 榮譽忠義勲章

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x

各位師兄好,小弟用pioneer 701+Lexicon DD8後級, 一駁後級後就有dee dee聲, 試過睇之前有相關嘅文章, 試過好多方法都唔得, 有以下幾點:
1.試過唔用水線,唔得
2. 試過拔走電視機天線,唔得
3.一抆部701 嘅main hdmi線, 會變得好大好大嘅dee dee聲( 我估係源頭 ), 一插返就變細80%, 但仍然有,已試過換其他hdmi線都唔得
4. 已試過抆曬後級全部嘅線開機, 已證實後級係冇壞

請問各師兄仲有冇其他建議, 啲聲真係好滋擾! 麻煩曬🙏🙏🙏

鉑金玩家

76 榮譽忠義勲章

有冇第2部前級可以換里試下? 有可能部701有事.

另外CHING部DD8後邊果幾個CH既gain教到大? 你係全部CH有DEE DEE聲定係個別?

鉑金玩家

76 榮譽忠義勲章

hei65 發表於 2019-11-6 17:29
有冇第2部前級可以換里試下? 有可能部701有事.

另外CHING部DD8後邊果幾個CH既gain教到大? 你係全部CH有DEE ...

DD8全CH有事

鉑金玩家

76 榮譽忠義勲章

'一抆部701 嘅main hdmi線, 會變得好大好大嘅dee dee聲'

冇駁前級反而大聲左似係本身電源有少少事, 但再經後級放大(有機會個GAIN教得過大) 電源聲放大+表露無遺

CHING可以先試鬆晒前後級之間既線, 後級個GAIN教細佢先試電源聲有冇按比例細左先.

因要先試左係701定係DD8 OR電源邊PART有問題先可以再入手.

我所指既係鬆開上圖右邊個4個input..

WhatsApp Image 2018-11-09 at 12.09.35.jpeg
WhatsApp Image 2018-11-09 at 12.09.35 (3).jpeg
WhatsApp Image 2018-11-09 at 12.09.35 (1).jpeg
JBL 喇叭

鉑金玩家

76 榮譽忠義勲章

sorry, 最後果3張唔關事, 但CANCEL唔到....可不用理會.
JBL 喇叭

鑽石玩家

有冇接subwoofer? 試下唔接睇下有冇改善

鉑金玩家

76 榮譽忠義勲章

hei65 發表於 2019-11-6 17:54
'一抆部701 嘅main hdmi線, 會變得好大好大嘅dee dee聲'

冇駁前級反而大聲左似係本身電源有少少事, 但 ...

Thx ching🙏
我今晚番去試下較細啲個gain 先,因為我全部gain係較最大cal嘅

鉑金玩家

76 榮譽忠義勲章

SACD 發表於 2019-11-6 18:26
有冇接subwoofer? 試下唔接睇下有冇改善

試過唔得

鉑金玩家

76-FC 藍寶石勲章

試下將gain較到一半試下先

黃金玩家

我都有類似情況, DENON, PIONEER AMP 都有事,

ISOLATER 有用過, 甩咗電視天線都試過, 總之一插後級就唔得
試過第二部後級好少少但係都有啲

之後換咗安橋就冇事(不過轉左安橋之後係用XLR)

LG OLED OLED 77 GX
Pioneer LX800
Anthem AVM-70
Accuphase E470
SUNFIRE,TGA-7201
B&W 805D, HTM4D, PV1D, DS3, 686, 686S2