設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

[請教] 有冇師兄用碳纖CD墊或石墨墊?

3萬

鉑金玩家

76星級影音勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章2012年度十大吹水之王勲章76-FC 藍寶石勲章

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x
有冇師兄用碳纖CD墊,我知有不少唔同牌子又話有石墨墊,都唔知邊隻好?
究竟用後有セ好處?邊隻牌子及邊種墊好?有價錢提供最好....THANKS

3萬

鉑金玩家

76星級影音勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章2012年度十大吹水之王勲章76-FC 藍寶石勲章

2# nwwedmond

我提資料不夠清楚,我想揾呢啲,唔知效果點

0.3㎜碳纖維CD鎮功效簡介:
現今的CD與DVD等等的光碟是將數位訊號記載於一層超薄金屬膜上,
透過耐米技術將這塊金屬膜接合於另一層聚碳酸樹脂反射層薄膜裏,
理論上來說這兩層薄應該緊密接合,但在實際生產過程中,
兩層薄膜中間會留有小空間,雷射光就會因為這小空間的關係,
造成不必要的散射和反射,加上目前CD與DVD的遮光隱蔽層都做的不盡完善,透光率蠻高的,您可將CD或DVD對著光源看看,若透光越高則遮光隱蔽層則越不佳,
您可想像雷射頭打出讀取雷射光若是100﹪,照理應反射回100﹪才是完整的訊號,可是當CD或DVD透光率越高時,若有10﹪-30﹪的讀取雷射光是直接穿透隱蔽層,那反射回的還是完整的訊號嗎?
另穿透隱蔽層的雷射光到那去了?消失了嗎?當然不會,它會繼續在CDP中亂射直到能量衰竭。
綜合以上因素使得雷射頭不能完全正確的讀取數位訊號,最後造成音質與畫質效果降低。

WEIZHI PRECISION 0.3㎜碳纖維CD鎮就是為了改善此一現象而誕生
的改善利器,0.3㎜碳纖維CD鎮能夠讓雷射頭完美精確的讀取原始數據,
杜絕散射和反射的產生,並在高速旋轉中形成極佳的遮光隱蔽層。
在您使用的初期您就可以明顯的發現,0.3㎜碳纖維CD鎮使得原本粗糙的音樂背景,毛邊消失了!背景變的更為安靜、更為黑暗,
相對之下音場更為凝聚,這種改善幾乎是全頻段的改善,使用0.3㎜碳纖維CD鎮的改善,絕不亞於您花大錢換電源線、訊號線、管子…等等的改善,甚至會讓您有系統升級的錯覺喔!
C D墊.jpg

3萬

鉑金玩家

2# nwwedmond

你提供嘅資料,我都有興趣,我部CD用緊黑檀釘,我估佢化震效果唔錯

1萬

副版管

76 榮譽超級版主勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章十週年榮譽帖神勲章76-FC 黑鑽石勲章三星玩樂勲章

CD 墊 ... 上次做 Yamaha 活動時係旺角專業影院見過佢地有用!

2萬

白鑽玩家

金耳朵基本學員76-FC 藍寶石勲章

新手愚問: cd 墊是怎樣用呢?大慨幾錢呢?謝謝!

3萬

鉑金玩家

6# 903881997

自己送自己的生日禮物
http://www.post76.com/discuss/vi ... 1228&highlight=

WEIZHI PRECISION超薄石墨 CD-MAT 墊
http://www.weizhi-precision.com/ ... hp?nid=12&id=13

2萬

白鑽玩家

金耳朵基本學員76-FC 藍寶石勲章

謝謝 fuman 兄的詳細資料!

其實是不是放 cd 墊落唱盤先,然後再放 cd 喺上面而 play 呢?

如果我用消磁器把 cd 消磁,會不會有相同效果呢?

謝謝!

鉑金玩家

76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

係咪應該cd放底? 聽講將隻唔會既cd反轉放係隻要聽既cd面, 都有類似功效, 當然要考慮部機會唔會食碟先, 最好係top load cdp試。

黑鑽玩家

76-FC 藍寶石勲章三星玩樂勲章

是否呢隻......

3萬

鉑金玩家

回復 8# 903881997

兩者都是令讀碟更精準