設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
返回列表 發新帖
樓主: 筋肉人

[投影機/幕] 笨蕉2700投120吋夠力嗎?

1萬

白鑽玩家

76 榮譽貢獻勲章76星級影音勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章

買呢部試下

https://post76.hk/forum.php?mod=viewthread&tid=311581&mobile=2

鑽石玩家

三星玩樂勲章

我早期曾經用過低光模式,画片偏暗,雖然感覺上可以玩耐d,但就未能發揮至最靚狀態,结果如C兄所言玩到未夠二千小時賣左,二年前迎接4K,玩SONY唔平,決定用返正常模式,光位細節更搶,宜家已經玩唔返轉頭。

評分

參與人數 1威望 +20 金錢 +20 收起 理由
goldberg0083 + 20 + 20 用家心得極具參考價值絕對認同.

查看全部評分

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 藍寶石勲章

avsuperman 發表於 2019-11-15 09:26
我早期曾經用過低光模式,画片偏暗,雖然感覺上可以玩耐d,但就未能發揮至最靚狀態,结果如C兄所言玩到未夠 ...

其實部部机流明唔同,用幕增益又唔同
所以不能一既而論,我以前有個朋友果部
睇半個鐘就光到淚流滿面,只是而家D机個hdr未完善
用了就減了很多光,以後D新机應該會改善的。

鑽石玩家

76-FC 藍寶石勲章

筋肉人 發表於 2019-11-15 23:24
其實部部机流明唔同,用幕增益又唔同
所以不能一既而論,我以前有個朋友果部
睇半個鐘就光到淚流滿面,只是 ...

睇半個鐘就光到淚流滿面我就係要搵 呢一種幾種

是什麼機牌子和型號可否說出來做參考

麻煩師兄回覆唔該
SONY VPL-VW520ES 100寸峰米T1 4K 鐳射超短投 黑珊100寸 player:澳版UDP-AR800 MKll
前級YAMAHA CX-A5200 後級crown 8300N 4300N  
7.2.4 JBL ARRAY 880/1000/ Control X/ 太陽火crm2/klipsch XL23/超低音:JL E112

鑽石玩家

goldberg0083 發表於 2019-11-16 00:20
睇半個鐘就光到淚流滿面我就係要搵 呢一種幾種

是什麼機牌子和型號可否說出來做參考{ ...

optoma型號唔記得,係以前果D2K机
果時尚未有4k机

鑽石玩家

76-FC 藍寶石勲章

筋肉人 發表於 2019-11-16 23:17
optoma型號唔記得,係以前果D2K机
果時尚未有4k机

呢度一向都講緊4k機, 你無端端又用2k嚟作例 ,我以為你話4k機睇到流眼水咁犀利, 2k機同4k機光度 擺埋一齊講, 我真係唔夠你講我都知暫時入門或中級唔會有流眼水嘅4k幾出現㗎啦,除咗你睇白色的字幕! 會有這樣情形出現.大部分4k投影機用hdr都係合格並不是最靚和最好,所以 2 3000流明 不夠光係目前最難解決的問題, 4至6000 畫面會夠力好多。
如果你用高增益嘅幕,又開呢個經濟模式再投120吋一定唔會有最好嘅畫面, 因為你題目係寫 2700投120吋可以話畀你聽 一定唔夠力

我淨係講2700投120吋 其他機 不作評論 希望樓主明白

SONY VPL-VW520ES 100寸峰米T1 4K 鐳射超短投 黑珊100寸 player:澳版UDP-AR800 MKll
前級YAMAHA CX-A5200 後級crown 8300N 4300N  
7.2.4 JBL ARRAY 880/1000/ Control X/ 太陽火crm2/klipsch XL23/超低音:JL E112

鑽石玩家

goldberg0083 發表於 2019-11-17 13:45
呢度一向都講緊4k機, 你無端端又用2k嚟作例 ,我以為你話4k機睇到流眼水咁犀利, 2k機同4k機光 ...

唔想同你拗,用法唔同冇得講,總之你要最靚既畫面,
現時D机就要曦性光度,咁你認為廠出三級既光度為左乜??
真係為左用家慳燈膽???哈哈哈
算了,我以後不會再回,好無聊

評分

參與人數 1威望 +1 金錢 +1 收起 理由
goldberg0083 + 1 + 1 ching冇得講!算了,我以後不會再回,好無聊.

查看全部評分

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章

goldberg0083 發表於 2019-11-17 13:45
呢度一向都講緊4k機, 你無端端又用2k嚟作例 ,我以為你話4k機睇到流眼水咁犀利, 2k機同4k機光 ...

唔駛理佢啦,智障的.

評分

參與人數 1威望 +20 金錢 +20 收起 理由
goldberg0083 + 20 + 20 正到爆俾個Like你啦絕對認同

查看全部評分

鑽石玩家

成龍大哥 發表於 2019-11-18 00:33
唔駛理佢啦,智障的.

無端端話人智障,自己都白鳩痴啦,成龍大哥喎,個名都衰過人
一日比人吊到黑,個網就係有你D咁既7頭
成曰寮街嗌,又唔係問你,你有能2700咩,你去食屎啦7頭