設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: 阿風

[高清播放器] 知道 Egreat A5衰咩了! 轉會 Zidoo 藥到病除 !

5萬

總版管

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章三星玩樂勲章

阿風 發表於 2019-10-24 16:33
NFS 本身有唔少缺點,  亦唔係設計比串流用,  Egreat A5 又唔支援 NFSv4, 唔用好過用.

另外係傳送大檔案方 ...

A5都好耐了, 又係平價機, 唔出奇呢~
一名永遠的入門玩家, 對電影, 音樂, 影音等玩意永遠雀躍, 其後為了可以將這個毒海無涯信念推展開去, 故建立了這個毒人唔洗本的影音娛樂資訊平台

Post76玩樂網.

鑽石玩家

76-FC 藍寶石勲章

阿風 發表於 2019-10-24 16:33
NFS 本身有唔少缺點,  亦唔係設計比串流用,  Egreat A5 又唔支援 NFSv4, 唔用好過用.

另外係傳送大檔案方 ...

你試過先啦, 我用a10 行smb 同nfs 比, nfs mount file 同播片時滯係短好多

鉑金玩家

76 榮譽忠義勲章

小瑟 發表於 2019-10-24 21:21
我都係ZIDOO用家, 如果直接行哂LAN既野, 即係ROUTER直出, 頂多比多隻 SWITCH咁既話, 基本上行咩戲都唔會窒. ...

Network 問題就肯定唔存在, 要試的試過晒.

用其他 Device 係極快,  要播果 100 Mbit/s 根本就零壓力.

而家問題係 A5 行 SMBv1 太舊效能太差姐.

比多少少背境資料, 查一查  google 曆史,  SMBv1 係早年   WinNT / Win95 用...

SMBv2 係 2006 年隨左 Windows Vista 出, 到 WIndows 8 就出 SMBv3

鉑金玩家

76 榮譽忠義勲章

小瑟 發表於 2019-10-24 21:23
A5都好耐了, 又係平價機, 唔出奇呢~

我相信 A11 都係行緊 SMBv1,  無記錯  A5  同 A11 係行同款 CPU 架構,  一套 egreat player 係兩份用.

講開舊, 查一查 Zidoo X9S, 原來上年年頭已加入 SMBv2 支援, Egreat 算啦....

SMBv2 亦唔係咩新科技. 已經出左好多年. Android 唔少 App 都可以行.

有用 A11 配 NAS 的朋友可以睇下.

鉑金玩家

76 榮譽忠義勲章

raylee 發表於 2019-10-24 21:34
你試過先啦, 我用a10 行smb 同nfs 比, nfs mount file 同播片時滯係短好多

A10 都應該係行 SMBv1, 所以 performance 差係好正常.

唔用 NFS 當然係因為佢的壞處大過好處啦, 除非支援 NFSv4 , 不過 Egreat 的更新算把啦.....

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 藍寶石勲章

John Wick 2 4k
我又係播呢套戲窒、z9s同lx500一樣、
換nas問題一樣
插usb硬碟冇事、原因係交換機駁線問題

Yamaha CXA 5100
Pioneer LX500
optoma zu658
Sonus faber Venere 3.0
MK MX350
JL E112
Cayin SC-6LS
秦朝YC-2300 PLUS
KEF Q550
JBL contonl 25x6
SR AUDIO HD7250SE x2

白鑽玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

一直見好多師兄由A5轉Zidoo, 我由Himedia轉Zidoo, 暫時唔錯😊
小劇院⎜BenQ W5700 | LG 65 C1 OLED | HDfury vrroom |Anthem 90| Lexicon RX7 | ATI 6007 | CXUHD | MK S150/3 SS150/4 MP950/4 X12

1萬

白鑽玩家

76 榮譽貢獻勲章76星級影音勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章

我用A5咁耐行NFS睇4K無窒
依家用Z9S反而有時會窒
唔明點解
Anthony Chan
AV Blog: avnewbie.com
Full Active 5.2.4 system
Sources: Panasonic DP-UB9000EBK, Shield TV Pro 2019, Apple TV 4K, AV Processor: Acurus Muse 16, Speakers: PSI Audio A21-M x 5, A17-M x 2, Ya

鑽石玩家

76-FC 綠翡翠勲章

聲音方面, A5同z9分別大不大?

鉑金玩家

76 榮譽忠義勲章

chhanthony 發表於 2019-10-25 10:58
我用A5咁耐行NFS睇4K無窒
依家用Z9S反而有時會窒
唔明點解

窒可以好多原因.

我覺得簡單黎講.....

1> 首先要排除係套片同 media player 本身的播放問題, 可以 copy 落 USB 快手指 / SSD  直接播來試
2> 如果以上無問題, 就係 media player 黎個 network node 做網絡測試,    可用 laptop 先做 , 然後再用 media player 做多次, 咁可以睇到由 nas 到黎個 network node 的 bandwidth

3> 如果以上無問題, 就做 smb / nfs performance test, 可用 laptop 先做 , 然後再用 media player 做多次, 咁就應該會有答案.