設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: josephpoon0506

[請教] 屋企裝修想問一問各位CHING意見

銀級玩家

josephpoon0506 發表於 2019-10-17 14:40
明晒 .. 用M1做天空喇叭都ok ? 咁又真係差一隻 .. 一係搵隻2手.. 幾個月前都有ching係外國訂到 ...

joseph ching 我又係搬屋想買多隻m1
有冇興趣夾住買(黑色)

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章

billy3310 發表於 2019-10-17 15:19
吾擺飯枱米可以直玩又多地方

終極啲拆埋厨房牆,吾想用晒米加返個中島

就係會擺飯枱 .. 厨房牆唔會拆啦.. 果到老婆整玻璃飾櫃.. 下面可能要擺琴俾個囡 .. 所以打直原本擺電視既位就空左.. 真係可能擺櫃
Sony X9300D 65
Pioneer LX89 | LCR/Surround: M&K S150 | Atmos: B&W M1 x 4 | Subwoofer: JL E112 and M&K V12+ | 後級: 老秦7250

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章

yatyat 發表於 2019-10-17 15:37
joseph ching 我又係搬屋想買多隻m1
有冇興趣夾住買(黑色)

CHING你俾我搞清楚最終點搞先 .. 如果真係咁整法.. 可以一齊夾呀 ..
Pioneer LX89 | LCR/Surround: M&K S150 | Atmos: B&W M1 x 4 | Subwoofer: JL E112 and M&K V12+ | 後級: 老秦7250

銀級玩家

tab 發表於 2019-10-17 15:20
M1原裝架好似掛到天花? 靚仔又出到64-23k做天花冇問題啦(當然大隻會好聲d)
如果搵唔到1隻, 可以搵對靚d做 ...

tab ching請問m1做天花喇叭打橫打直擺有分別嗎
打直好似會倒轉左
低音單元在上
高音單元在下
請問有影響嗎?
另外"出到64-23k做天花冇問題啦"
可否詳述
新手想學野

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 綠翡翠勲章三星玩樂勲章

yatyat 發表於 2019-10-17 15:44
tab ching請問m1做天花喇叭打橫打直擺有分別嗎
打直好似會倒轉左
低音單元在上

天花好似冇乜見人打直, 橫直應該分別不大
64-23k hz 係M1既freq. response ,即係佢出到呢段頻率既聲音

銀級玩家

tab 發表於 2019-10-17 15:54
天花好似冇乜見人打直, 橫直應該分別不大
64-23k hz 係M1既freq. response ,即係佢出到呢段頻 ...

再請教m1做天花喇叭應該指向自己還是垂直指向地下(5.1.4 or 7.1.4)

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章

1.全爆當然5.1.4
2.sofa貼牆無分别,比我會用stand
3.未來網買qed

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 綠翡翠勲章三星玩樂勲章

billy3310 發表於 2019-10-17 16:57
1.全爆當然5.1.4
3.未來網買qed

Qed抵用,平過買 belden

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章

billy3310 發表於 2019-10-17 16:57
1.全爆當然5.1.4
3.未來網買qed

ching未來網買QED .. 係一箱線買 ? 如果打直.. 預計拉4條天空線.. 後置可以唔拉.. 自己走牆身地腳位去SOFA後面都仲得.. QED有冇咩model suggest ? thanks

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章

josephpoon0506 發表於 2019-10-18 09:11
ching未來網買QED .. 係一箱線買 ? 如果打直.. 預計拉4條天空線.. 後置可以唔拉.. 自己走牆身地腳位去SOF ...

可以每米(M)計,當然可以一卷(100M)
難得裝修全爆,當然吾好省幾個新造電位
後置做埋企理啲,建意再加多兩條20A孖位獨立電
Qed model 就自已睇食飯,不過入得牆,之後都好少换建意都silver micro