設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索

[~ 原創影評 ~] 《星際任務Ad Astra》簡單影評

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x

我自
己一向好喜歡講太空的電影, 所以當知道有一套新的電影ad astra, 雖然唔知講咩但都買了票入場. 老實說, 睇完出場時感覺只是一般...我不是指電影不好看, 而是有種"可以拍得好一點", "差一點便可以成為經典"的感覺. 跟朋友討論其實都幾兩極化, 一係話好好睇, 一係話好悶.

要讚的是可以去月球, 火星, 甚至是海王星, 個場景都好靚, 有種好似進入了夢境的感覺. 同埋都明白電影是想講"人與人之間的關係", 主角bradd pitt本身是一個比較孤獨的人, 無家庭負擔, 長期都可以冷靜, 生活便簡單一些. 但最後都發現自己其實是需要和人接觸, 就如佢同父親tommy lee jones說" 你去到咁遠發現宇宙無其他生命, 都仲唔明白關心你的人就在身邊?" 最後brad pitt都覺醒, 回到地球之後都同返佢女友/老婆(?)一齊.

要彈的係拍得太空電影, 我覺得"科學"上一定要盡量準確(除非是拍star wars或 star trek). 好多地方都見佢有做功課, 但都有好多地方太唔合理了.(當時在現場直頭係: 吓咁都得?) 首先最基本的, 佢話由於唔想受到磁力定太陽的影響(heliosphere?) 所以要飛到老遠去探索, 但就算是去到海王星都未擺脫得到呢個"影響" (Voyager2 1989年去到海王星, 但都要去到2004年才離開了heliosphere, 即係就算去了海王星都依然會有影響. 所以我覺得如果將tommy lee jones由"搵其他生命"改為"想探索太陽系以外的星體"會更合理.

另外之前飛船是由月球去火星, 但最後又會用同一架飛船去海王星? 因太空飛行都係要計數, 裝幾多食物, 水, 油, 來減輕重量, 我怕未到木星已經無晒食物...同埋感覺就如我開架私家車由荃灣去柴灣, 但如果要去台灣, 我只能轉飛機而無可能用同一架車去...

飛船內開槍又係自殺式行為...飛船如果打穿了等於全部人都會死....我覺得電槍會合理d...

雖然上面好似彈多過讚, 但總括來說, 如果喜歡太空的電影, 都是值得一看的.

評分

參與人數 3威望 +80 金錢 +80 收起 理由
shstang + 10 + 10 俾個Like你啦
WCHK + 20 + 20 俾個Like你啦
alleelarry + 50 + 50 俾個Like你啦

查看全部評分

銀級玩家

76-FC 藍寶石勲章

bradd pitt...都係拍返喪屍片算啦

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章

kv10 發表於 2019-10-9 11:32
bradd pitt...都係拍返喪屍片算啦

我本身唔算好喜歡佢(唔會因為有佢就入場) , 不過佢在電影中又做得唔錯. 同埋電影90%時間都係得佢一個咁

黃金玩家

第一套K11 IMAX 就咁俾咗哩套戲…

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章

audia 發表於 2019-10-10 15:13
第一套K11 IMAX 就咁俾咗哩套戲…

我好少去imax戲院因為好多時要回家睇細路, 都會選擇近屋企的地方. 不過呢套d宇宙景用imaxax睇應該幾震撼.
畫面觀感上, 甚至電影想講的主題我都覺得好好, 不過都是我那句"科學上要盡量準確", 因為我覺得太空本身是一個好危險的地方, 每步都要計劃周詳, 但brad pitt佢好似咩都不用理又咩事都無....

其實最難接受是佢最後拆了塊板係擋d石....講真d石移動得咁快, brad pitt就如用發泡膠板擋機關槍...點會無事...
而最後仲用核爆的衝擊波加速....先不說有無可能會成功, 就算是成功, brad pitt都中晒幅射, 未到地球已經死了(或是變成X-men)...

黑鑽玩家

gashapon 發表於 2019-10-11 13:40
我好少去imax戲院因為好多時要回家睇細路, 都會選擇近屋企的地方. 不過呢套d宇宙景用imaxax睇應該幾震撼. ...

同意,結局有d 爛。
https://www.instagram.com/chsw2019/

黃金玩家

學術性輸晒俾interstellar