設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

[DAP播放器] dap想買部新玩下

黑鑽玩家

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x
本人用開ak70ii ,只會用sd咭入wav來聽歌,以下3部是心水,請各ching俾下意見。
(1) ak sr15
(2) fiio m11
(3) ibasso dx220

銀級玩家

試過ak70ii m11同sr15
個人不考慮m11, 佢除咗齊output之外講咁唔出有咩特別好,聲不過不失但無好平淡,對我嚟講係悶(我自覺都算重口味)
Sr15聽落係幾好聽,對比ak70ii我印象中唔會俾我嘩一聲嘅感覺,只記得當時我仲話如果我手持70ii唔會花錢升級,畢竟都算係後繼機而唔係上位機種
Dx220無聽過不評論
個人意見,耳聽為準啦,大部分鋪都有得試

鑽石玩家

DX160.....Good and enough and not expensive!

鉑金玩家

76 榮譽忠義勲章

lokkol 發表於 2019-10-20 10:40
試過ak70ii m11同sr15
個人不考慮m11, 佢除咗齊output之外講咁唔出有咩特別好,聲不過不失但無好平淡,對我 ...

M11 試過... 唔係差不過聲唔特別, SR15 堅正喎...  使用中, a70ii upgrade 就再上一級啦

銀級玩家

ericjoe 發表於 2019-10-21 09:26
M11 試過... 唔係差不過聲唔特別, SR15 堅正喎...  使用中, a70ii upgrade 就再上一級啦 ...

所見略同,幸好我不是唯一一個覺得m11不特別
如樓主認為m11是考慮之列,不妨試m11 pro,  “建議零售價”也是半萬之間,有得揀先係老闆
Sr15的確是好機,輕便機動性強,如果樓主本身有2.5線就更能物盡其用,不過多花5000元去跳“半級”,真的不太建議

鉑金玩家

76 榮譽忠義勲章

lokkol 發表於 2019-10-21 12:50
所見略同,幸好我不是唯一一個覺得m11不特別
如樓主認為m11是考慮之列,不妨試m11 pro,  “建議零售價” ...

其實....  樓主只入CARD 聽WAVE...     黑磚都係好選擇...   

我係頂唔順無MOOV, TIDAL 先轉SR15...     黑磚resolution, 電量都比SR15 強 , 但大件又重, 又無串流要入歌先賣

銀級玩家

ericjoe 發表於 2019-10-21 22:32
其實....  樓主只入CARD 聽WAVE...     黑磚都係好選擇...   

我係頂唔順無MOOV, TIDAL 先轉SR15...    ...

其實我一開始都對於選項中沒有sony覺得奇怪
如果不串流的確的確是一個選擇
sr15對應是zx300, 黑磚現在特價不知道6000內有沒有交易
Btw我每次聽到很多師兄說sony音質完勝ak,我幾度試聽但無法領略,所以最後還是耳聽為實站2.5了

鉑金玩家

76 榮譽忠義勲章

lokkol 發表於 2019-10-21 23:44
其實我一開始都對於選項中沒有sony覺得奇怪
如果不串流的確的確是一個選擇
sr15對應是zx300, 黑磚現在特 ...

黑磚三頻夠力, 聽DSD 分析力極高....    不過音樂感SR15 完勝...  所以各有各好,  ZX300......   同黑磚都大距離,  ZX300同SR15 我自己覺得無可比性....  SR15 依家個價CP 值好高

銀級玩家

ericjoe 發表於 2019-10-22 00:04
黑磚三頻夠力, 聽DSD 分析力極高....    不過音樂感SR15 完勝...  所以各有各好,  ZX300......   同黑磚 ...

可能就是因為我沒有聽dsd
Sony ak之爭的確是口味/串流主決
反而我覺得hidizs進可攻退可受,不貴,日後升級留細機感覺上不會浪費
反而買了sr15,再買1000m,sk15就可以放了

鉑金玩家

76 榮譽忠義勲章

lokkol 發表於 2019-10-22 13:21
可能就是因為我沒有聽dsd
Sony ak之爭的確是口味/串流主決
反而我覺得hidizs進可攻退可受,不貴,日後升 ...

我都諗過1000M, 不過同黑磚一樣大又重。。。  一手拎磚一手mobile 好唔方便。  當然hardcore fans 同我相反