設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: Martinkfc

[投影機/幕] 奉獻第一次入火坑,真心想請教post76資深用家用4K Laser 投影教路

鑽石玩家

Martinkfc 發表於 2019-9-21 16:10
吓要三米以上架?我估lens 出光位至幕係2.5M, 因為天花燈好肉酸我會少少額外投資整燈糟假天花將線材隱藏 ...

我估lens 出光位至幕係2.5M >===咁就有D難度, 真4K投影無記錯只有BENQ W2700 可以2.5米投100"

其他一般也要2.7~3.1米才可以投到100"

除非用折射式超近投(放正係幕下設計)
不可一不可再, 向毒品說不, 向後級說不..
係...不能得一部咁小...

鉑金玩家

76-FC 黑鑽石勲章

fishbone8822 發表於 2019-9-21 21:23
我估lens 出光位至幕係2.5M >===咁就有D難度, 真4K投影無記錯只有BENQ W2700 可以2.5米投100"

多謝師兄,今日我全天煲YouTube 睇到好多唔同牌子短投4kLaser 好似更易入屋,又可以慳番唔洗改天花剩係換走老土吊燈就掂!點解好似冇乜人講短投??

鉑金玩家

76-FC 黑鑽石勲章

yueming1004 發表於 2019-9-21 16:22
部BENQ我係灣仔 HiViHK買的,你可以打電話上去約時間試慢慢試服務唔錯架,現場有好多部,有LASER投影,曾經我 ...

師兄短投用唔用得過?

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76-FC 黑鑽石勲章三星玩樂勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽鑽石勲章

Martinkfc 發表於 2019-9-22 22:53
師兄短投用唔用得過?

尼部個價錢同SPEC的確好吸引,短投可解決後加走線問題,的確可考慮,我買W5700時P1未出,同埋自己決定左所以無試,HIVI 都有P1可以試

不過玩投影要做既功課,除左買機同幕,尺寸真係唔可以偷懶
TV :SONY A1 65
投影機:BENQ W5700
AV amp:DENON AVC-A1H
BDP:OPPO-205
F:JBL  ARRAY 1400 C:ARRAY 880 SR:8320
TM:CONTROL X
SW: Velodyne DD12+
2CH AMP:Mcintosh MA 6700
DAC/CD :Mcintosh D150

鉑金玩家

76-FC 黑鑽石勲章

yueming1004 發表於 2019-9-23 12:42
尼部個價錢同SPEC的確好吸引,短投可解決後加走線問題,的確可考慮,我買W5700時P1未出,同埋自己決定左所以 ...

thanks

白鑽玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

Martinkfc 發表於 2019-9-22 22:53
師兄短投用唔用得過?

睇過試影會,感覺上相當不錯吧,但是一拍理單槍上比較,你未必會考慮,畢竟是新研發的,有望技術有進步空間。
小劇院⎜BenQ W5700 | LG 65 C1 OLED | HDfury vrroom |Anthem 90| Lexicon RX7 | ATI 6007 | CXUHD | MK S150/3 SS150/4 MP950/4 X12

鉑金玩家

76-FC 黑鑽石勲章

koo9726 發表於 2019-9-23 15:31
睇過試影會,感覺上相當不錯吧,但是一拍理單槍上比較,你未必會考慮,畢竟是新研發的,有望技術有進步空 ...

單槍意思係傳統投射?

白鑽玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

Martinkfc 發表於 2019-9-23 16:42
單槍意思係傳統投射?

是的,我當初都為拉線問題遲遲沒有玩投影,到了見到有新制式的投影推出,我好期望,去睇過實物播片都好滿意,但當再看單槍投影的播片後,我立即作出了決定!就是要想辦法解決問題去玩單槍,好靚,好有戲院感,果種感覺,幾靚電視都比唔果種氣氛。
小劇院⎜BenQ W5700 | LG 65 C1 OLED | HDfury vrroom |Anthem 90| Lexicon RX7 | ATI 6007 | CXUHD | MK S150/3 SS150/4 MP950/4 X12

鉑金玩家

76-FC 黑鑽石勲章

koo9726 發表於 2019-9-23 17:37
是的,我當初都為拉線問題遲遲沒有玩投影,到了見到有新制式的投影推出,我好期望,去睇過實物播片都好滿 ...

明白我約了明天hivi 裡面陳生去他們show room 試p1 及其他BenQ or 4K HDR10 投射,其實友台fever 或76 咁少介紹呢類產品係香港代理不夠 誘因定什麼原因?今日已去到2019準入尾段啦,Oled或Qled 都只係电視,我認為已經是普級轉淚點

鉑金玩家

76-FC 黑鑽石勲章

koo9726 發表於 2019-9-23 17:37
是的,我當初都為拉線問題遲遲沒有玩投影,到了見到有新制式的投影推出,我好期望,去睇過實物播片都好滿 ...

你看看我原來佈局,雖然不是什麼千呎大宅其實有什麼人不想 價廉物美今天科技其實已經做到但係介紹真係太小了