設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

[討論] 有方法強制Netflix 變成4K60 Dolby Vision 加 IMAX dts X

鉑金玩家

76-FC 黑鑽石勲章

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x

器材申報
聲(五百三十呎兩房單梳化貼牆5.2.4
Marantz Sr6013 合併9.2
DENON Poa T10後
全套地面5.2用
YAMAHA NS777 / NS444 / NS333 /yst sw1500 12吋1000W / yst sw315 270W
天空全部用JBL Control X FH & TM
用Yamaha speaker 全因為性價比及音響工程歷史,雖然非頂級享受但總是不會行 冤枉路的效果?

畫面
LG sk8500 65吋 以前用OLED 但不耐用體驗嚇到怕!點解你擁有後自然知道!
UHD 4K player 用OPPO 203 睇碟同2 channel 用/ (重點)LG up970剩睇 Netflix

原來LG Up970 睇Netflix 係可以強制將訊號變成4k60 Dolby vision ,即使你只是普通SDR 用戶也可以變成UHD 用戶,兼且所有舊片也可以由 舊 格式轉成Dolby vision!!
  就以1986年top gun 為例任何上年紀嘅人都知道係用菲林拍攝,係Netflix 上已經昇格訊源係1080p HD 如果用上LG up970  嚟睇就變成4k60 Dolby Vision 12bit可以令你有全新驚喜!??
用埋 Denon 或 Marantz imax enhanced Amp 即時係。Dolby Vision 12bit  加 IMAX dts X ???

5萬

總版管

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章三星玩樂勲章

咁過引, 係邊個位SET架!???

鉑金玩家

76-FC 黑鑽石勲章

小瑟 發表於 2019-9-11 08:39

Hi小瑟

方法只係用lg Up970 player 上用Netflix 我本來已經係uhd$96 月費用戶, 係LG menu 上將畫面變番24格,就會自然全部係Dolby visiob訊號去TV。任何戲或劇都變咗Dolby vision訊號去tv,有訊源後就?
聲就更簡單係LG上按DTS重新編碼強制5.1入marantz sr6013便行到IMAX dts+X

鉑金玩家

76-FC 黑鑽石勲章

如果直接lg sk8500開netflex 係一定跟番netflex訊源 有就有冇就冇,但通過up970開就全部片源即時成為Dolby vision,之後畫面靠電視了

鉑金玩家

76-FC 黑鑽石勲章

而且我一發現呢個方法,即時停咗lg up970 自動更新鎖住呢個咁抵玩漏洞,我當然知道唔係發行商原生Dolby vision,但起碼已經可以upmixing至比較更多畫面光暗細節書面更乾淨?,咁抵死更係 公諸同好啦?

星級玩家

師兄我想買LG新個部C9 55"......................

請問OLED有幾可怕呢??? 請分享我參考下

鉑金玩家

76-FC 黑鑽石勲章

supermak 發表於 2019-9-11 12:05
師兄我想買LG新個部C9 55"......................

請問OLED有幾可怕呢??? 請分享我參考下  ...

我之前用都係LG, 新時好鬼正,可能我運氣唔好個mon好快咗出問題,行貨等零件等兩個月都未有?可能今天唔會掛

星級玩家

Martinkfc 發表於 2019-9-11 15:11
我之前用都係LG, 新時好鬼正,可能我運氣唔好個mon好快咗出問題,行貨等零件等兩個月都未有?可能今天唔 ...

最慘係不論SONY好定LG好...都係一樣聽到有咁既情況........
PAN記個人又麻麻........

鉑金玩家

76-FC 黑鑽石勲章

supermak 發表於 2019-9-11 15:43
最慘係不論SONY好定LG好...都係一樣聽到有咁既情況........
PAN記個人又麻麻........ ...

Oled好正貴是正常但我中過招唔敢再買,所以年頭用壞咗就算心情只係13000蚊買水貨sk8500 super UHD65吋一樣可以行Dolby vision 有齊youtube同Netflix 同行貨一樣當時平足足一万!代理加零售商真係水份高到呢