設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

[請教] 新加入報到及少量聽感

星級玩家

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x

各位師兄好,剛剛加入哩度,小弟叫做玩左好耐IEM,歷史都追溯返去UE5C嗰期(數一數都應該有十年八年?),當然個時係簡單好多,UE10pro都已經係好震撼,中間得玩過既IEM有UE5eb,triple fi 10 pro,ue5c,er4p等等,去到有一期,隻ue5c壞左,好唔開心,最後走去求其買左隻w4r,一用就用到今年,突然間覺得對住佢5年好悶,走左去試,試左好多隻(不詳述了),最後竟然我會換左隻人人都話廢既綠仙女,我事後先知不討好好多人,聽Rock/metal多點解會係佢?

我都唔知,個個人隻耳唔同,佢咁啱係我杯茶,佢的確係清既,但係低頻亦無想像中薄弱,係有質素,中高頻不用講相信都係佢強大之處,高得來不太尖,係耐聽的。

我初初去試係試Larc en ciel既25th live,其中有動態較高既歌,亦有靜,我覺得試iem都唔錯,仲有hyde把聲,真係一隻碟就可以去試了,如果你聽開的是rock/metal向,其中一首-瞳之住人真係會聽到你起雞皮。

咁IEM又換左喇,player又唔係好發揮到,我諗師兄們都經常發生,包括我自己,之前係用開AJ JUNIOR,雖然是入門級,但價錢成正比,機仔細細推力都唔太差,起碼主流較平價既都推到,而且操作size好方便,但係我聽得出對綠仙係發揮唔到的,雖然相比w4r相差什遠,在同一個conditions下對比。

爭扎左好耐,最後走左去試,初初target是ZX300的,試左之後,覺得正wo,聲底幾厚,再叫店員介紹一條4.4來試,名我唔記得邊條了,反正最後無入到zx300,用平衡試,出來更加放同闊左,同個店員講你攞新貨比我,就要一set,在比錢之前,我竟然話想試吓黑磚,你慢慢攞貨唔洗急,唔試由自可,一試就hihi了,我只係用3.5綠仙原裝試,一試已經係超越左zx300加4.4輸出,聲音更放,分析聲底,更details,最後我耳仔同自己都說了oh no,而店員都好樂意幫我攞過部黑磚來咁樣我就造就左綠仙加黑磚哩一pair出來了。。。

其實我打咁大段野出來,係因為我未去入條4.4線材,我係偏向想暖聲同聽樂器,主要band sound,有冇邊條好介紹,起碼收窄范圍去試,budget約3k左右,Thanks!

評分

參與人數 1威望 +30 金錢 +30 收起 理由
alleelarry + 30 + 30 俾個Like你啦

查看全部評分

禁止發言

簽名被屏蔽

星級玩家

eph200 發表於 2019-9-8 02:39
呢兩條係淘佬 4月買 zs10pro 時, 店主"送"既 8股 共392芯 銅銀混編線 and  392芯單晶銅銀線  , 仲要做埋 ...

我都係想有現成可以試試才買,但都好多謝你既回覆

鑽石玩家

76-FC 綠翡翠勲章

可試Plussound Gold Plated Copper (4 wires)

星級玩家

ip_csl 發表於 2019-9-8 11:54
可試Plussound Gold Plated Copper (4 wires)

出緊去了,先記得一陣試

鑽石玩家

76-FC 綠翡翠勲章

Cybray 發表於 2019-9-8 12:39
出緊去了,先記得一陣試

可順手試 Dunu磐

星級玩家

試了師兄那一條不是我杯茶,另外有試到EFFECT AUDIO ARES II+,哩條價錢不太貴,低頻確係有提升,相對令到我覺得好‘立’,古古怪怪咁。
跟住見到條同我budget一樣既luminox audio shadow,試一試,初初覺得好似無乜特別,試多陣發覺佢全頻都有提升,夾落仙女唔會話好似攪到整容咁,令到隻仙女走曬樣,我聽落幾舒服,我買野就係唔會三心兩意,諗多兩吓,試多兩吓只會選擇困難証發作,跟住就入手了。
不專業聽感有時間會出的

星級玩家

ip_csl 發表於 2019-9-8 13:04
可順手試 Dunu磐

敗了另一條了,都多謝師兄回覆,有時間去試吓

鑽石玩家

76-FC 綠翡翠勲章

Cybray 發表於 2019-9-8 14:06
敗了另一條了,都多謝師兄回覆,有時間去試吓

我都是黑磚加仙女前用家(夾Plussound T-metal)

禁止發言

簽名被屏蔽