設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

[討論] 好難揀,本來2選1,今日又變咗3選1

星級玩家

76-FC 綠翡翠勲章

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x
早排入完player,跟住就儲錢想升級埋耳機,之前試咗一輪打算考慮一係64隻 Tia Forte 淨耳機或 Noble Khan加條升級線,本來已儲好錢諗住去買,點知64又出隻黑魂版又話咩唔同聲,好啦終於今日下晝收早出去同個fd去訂figure我又順便試埋隻黑魂Forte,走咗好幾間耳機舖都冇得試,終於試到不過真係唔太啱口味又點味精咗偏怪怪哋咁,不過聽小品木結他夾人聲簡簡單單嘅歌係正嘅,跟住去到某店見到四眼哥哥仔同我講新到咗隻Layla 3代新鮮滾熱辣開箱,見筆直都係射程內又可以免丁分期又聽吓,試完之後真係奶曬嘢,同forte同khan又好唔同,呢隻layla3 音場好闊好似現場聽live咁,特別聽演唱會個d碟真係正到好似現場感,所有樂器個空間好似比到你知道放係咩位,我自己就好鬼鐘意睇演唱會嘅,呢次堅大鑊....不過聽人聲就好得意,聽某啲歌就人聲好埋身,聽某啲歌就人聲企係中間咁。

我fd話同以前嘅layla少少似,但今次人聲同中音比之前再清啲埋啲,我自己就未試過上兩代所以唔知咩分別,同埋呢隻個樣好有型,手感摸落去好有質感好厚實嘅黑灰碳纖加酒紅色大logo,有點似法拉利味,原來條線仲可以較bass,不過佢個插頭好似係獨家嘢,唔見出面有咩升級線可以換,唔知遲啲有冇人改頭或出升級線呢...

而家就好煩惱 3揀1:

1:Tia Forte普通版,聲底好有密度,偏少少暖,三頻都做得幾好,聽有感情嘅歌更投入更有feel

2:Noble Khan, 聽感非常舒服,空間感夠,高音可以升到好滑,人聲清晰自然聽得雜啲都好夾,低頻有punch有detail但唔太多蓋住人聲樂器,不過要預舊錢買升級線先發揮得好呢隻耳機

3:Layla3, 音場極廣闊,三頻好仔細,樂器定位好清晰,好有現場感,靚仔,但而家冇升級線玩。

各位師兄,如果3揀一,你哋點揀?

以上純個人聽感口味的愚見,不喜勿插, 多多指教

我player用:A&K SE100

鑽石玩家

Khan你又唔想預錢換線
Layla無線換你又唔鍾意
咁就揀Tia Forte啦

專業玩家

如果買 Layla ,player 也要升級,因為 SP2K Cu 夾 Layla 效果有 1+1=3 的感覺

黑鑽玩家

揀Tia Forte啦

黃金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

QQ
Tia Forte

鉑金玩家

假設以公開售價去比較 khan都只係兩萬 但其餘兩隻都較khan既售價高 相差既價錢或比多少少都可能搵到條線俾khan用 加上我見師兄寫khan既聽感特別長 似乎心儀khan較多 所以其實都唔駛點考慮

黃金玩家

吾係三選一 係次序能真 就123吧

鉑金玩家

~ZERO~ 發表於 2019-9-7 09:50
吾係三選一 係次序能真 就123吧

不過64 年底會再出新耳機 可以再觀望

黑鑽玩家

Head fi,或興趣,啱聽就買,最緊要自己喜歡,每幾個月又有新的,吹唔完。
就好似角落頭店一樣,數鮑魚,好味好抵

鉑金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

本身layla條線就巳經係2.5
有ak就唔洗煩
個人會揀layla 聲比較清,定位準, 適合聽Live
而其餘兩隻.....
64啲聲老實講真係比較亂, 好似聽收音機咁,拆拆地
Khan聲比較薄,低頻無乜厚度
earphone: Empire Ear Zeus R/ Fitear EST/ T8ie Mk2/ Major
headphone: Ath-A2000z
cable: Han Sound Venom / PW audio 1960s / No.10