設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

[討論] 老銅商X書局下的唱片鋪結業

1萬

白鑽玩家

老而不

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x

話說老銅商X書局下的唱片鋪結業, CD, 黑膠都有折 , 好似是第2次結業?
之後應只剩下CDX區 和CD倉在皇室堡?

評分

參與人數 2威望 +130 金錢 +130 收起 理由
窮小子 + 80 + 80 無辦法~普羅大眾已習慣網上音樂.
dc903 + 50 + 50 估好快會輸到佢地 如荃灣果2間執 羊點算呢.

查看全部評分

還是好音樂最好.

黑鑽玩家

76-FC 綠翡翠勲章

佢間嘢鋪租貴, 不過勝在款式算多,
標價有D可能貴過hmv

白鑽玩家

我星期六去睇過,減左價之後仲係貴

1萬

白鑽玩家

老而不

剛才在巴士上看見 .
原本的CD鋪位已變成了這個樣子

本帖可能會有更多會員優先看的內容

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x

評分

參與人數 3威望 +150 金錢 +150 收起 理由
CDROMRW + 50 + 50 我睇錯 E 師兄去扭下筆小新啲蛋先@_@.
dc903 + 50 + 50 有些事或商品 並不需跟潮流走 一窩蜂扭蛋.
ernietse + 50 + 50 好嘢! 等我去扭下筆小新啲扭蛋先.

查看全部評分

還是好音樂最好.

白鑽玩家

danny.chan~羊爸抱羊B.唱兒歌~

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽忠義勲章76-FC 黑鑽石勲章

以往經過附近,實會入去看看,當然有幫襯過,有點可惜,無論佢賣得貴唔貴,我記得荃灣地鐵站附近果間書局都有試賣cd碟,亦都已結業多年了!

評分

參與人數 1威望 +80 金錢 +80 收起 理由
窮小子 + 80 + 80 羊爸好~我們都要接受現實和適應.

查看全部評分

1萬

白鑽玩家

老而不

當時初出的編碼碟年代, 5-6年前吧? 老世未換, 當時是已有熟客也幫襯, 我見是有生意的, 自己也有去, 因為可以用商務張會員積分卡儲積分.
後來換了老世後, 入的貨令我覺真是麻麻地. 與其說是平庸, 我更覺是空泛.

但以一家大書店沒了唱片部, 好比是有種不完整的感覺, 換成了扭蛋機更是奇呢.

還是好音樂最好.

白鑽玩家

danny.chan~羊爸抱羊B.唱兒歌~

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽忠義勲章76-FC 黑鑽石勲章

kl122002 發表於 2019-9-21 06:58
當時初出的編碼碟年代, 5-6年前吧? 老世未換, 當時是已有熟客也幫襯, 我見是有生意的, 自己也有去, 因為可 ...

講開書店尖沙咀辰中
自己一有時間經過
都會看看
雖然越來越無野啱
大概ed叫
敵不過時代嗎
(這裡由讀書時
...feynman lectures 全集
....至飛行專書
......
到最近pre.K[已是舊版無新貨
有很多回億)

評分

參與人數 2威望 +90 金錢 +90 收起 理由
twinggy + 10 + 10 每次經過都會入去,間中都仲有買下書.
窮小子 + 80 + 80 希望我們日後退休能一起暢談往事呀!.

查看全部評分

鉑金玩家

76 榮譽忠義勲章

dc903 發表於 2019-9-20 22:44
以往經過附近,實會入去看看,當然有幫襯過,有點可惜,無論佢賣得貴唔貴,我記得荃灣地鐵站附近果間書局都 ...

所以大家要多去皇室堡cd warehouse支持下,如果唔係將來就一間實體店都冇啦。

評分

參與人數 1威望 +50 金錢 +50 收起 理由
dc903 + 50 + 50 暫時我都只買實物碟...不過時代巨輸快來臨.

查看全部評分

1萬

白鑽玩家

老而不

dc903 發表於 2019-9-21 10:09
講開書店尖沙咀辰中
自己一有時間經過
都會看看

先不說尖沙咀辰中...
以前不少書店內負責入英文書的人是有品味 :  精裝的, 趣味性的書都會入. 總會找到令人感意外的書本.
不過近數年轉成了成本最低卻又賣得貴的平裝書.
如果要我買一本新出的平裝書, 沒圖沒照片, 我大可以上amazon 買一本kindle 版本的來看, 又平而且又可以省地方.

評分

參與人數 1威望 +50 金錢 +50 收起 理由
dc903 + 50 + 50 當電子書更精美更便宜更...印刷書變成收藏.

查看全部評分

還是好音樂最好.

鑽石玩家

twinggy 發表於 2019-9-21 19:54
所以大家要多去皇室堡cd warehouse支持下,如果唔係將來就一間實體店都冇啦。 ...

Ching,吾知皇室堡有cd warehouse,多吾多古典cd買?