設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

[請教] 想設置 5.1.4 求指教

黃金玩家

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x

各位好家裡快裝修 想SET 1套 5.1.4
(睇戲50% 打機30% 聽歌20%)

原本打算:
AMP  DENON X4500H
前  KEF R3
中  KEF R2C
後置未定
重低音  SVS SB-1000(暫定)
天花  KEF IN-CEILING喇叭
4K PLAYER  LX500

但是前兩日去旺角幾間鋪頭想再睇睇D資料
有店員表示:
1. AMP 可以轉 Onkyo TX-RZ840, 因為 X4500H 產地及做功無咁好 一係就 X6500H 或轉TX-RZ840又平D。
對於呢點我都覺得可以,因第1次玩多聲道 無偏好邊個牌子AMP

2. 他就KEF R3 + R2C 不適合睇戲,只適合聽歌,睇戲的話爆唔到唔會做到效果

3. IN-CEILING喇叭本身打算暗藏左會美觀D,因新屋會做假天花及會再做4個木盒罩住每一個喇叭,
但店員說這類喇叭都是N年前出產及商用粗用 當時都未有Atmos 加上因藏上假天花4個喇叭 會變成一體化咁(即使4個已加木盒罩住)所以效果都唔會好。
佢建議我買有Atmos 認証喇叭(Onkyo D309-H),然後在假天花留4個空位到時將Onkyo D309-H 放上天花對地面。

另其中一店裡都有5.1.2 DISPLAY
SET UP如下:
ONKYO TX-NR696
FYNE AUDIO F300 (前置加後置)
FYNE AUDIO F300C
SUMIKO S.9
ATMOS CAMBRIDGE MIN22(2隻)
該店建議用這套做底再改去做5.1.4
效果一定會比我原本打算用KEF系列 好很大。 而且價錢他平很多。

因為KEF真係搵唔到地方試/ 整套試 加上又要係唔同店鋪 唔同既DEMO片 試。所以覺得好難成套產黎作比較。
KEF R3 + R2C 是否真係唔適合睇戲?
同價位的IN-CEILING 喇叭 會比 Onkyo D309-H差?
SET UP 1次 無6,7,8年都唔會再大攪 所以想搵一套質素較好的
但身邊真係無玩AV的朋友所以好想聽下各位師兄意見
比較長氣

*附上原本5.1.4的擺位

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

去中環kef店有得試R系

黃金玩家

lawzelda 發表於 2019-8-29 22:40
去中環kef店有得試R系

THANKS 師兄,今天打左去KEF 佢話R3 只可以試 2聲道。
之後約左另外一間話可以幫駁 R3 + RZ840 +其他喇叭(不是我LIST) 做5.1 試,明天去試下再打算

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

KenL26 發表於 2019-8-30 18:03
THANKS 師兄,今天打左去KEF 佢話R3 只可以試 2聲道。
之後約左另外一間話可以幫駁 R3 + RZ840 +其他喇 ...

我用R500/R200c,好满意,R3我未聽過,聽完報告一下
你可以用R100做後置
ONKYO5530前级 REL S3  KRELL S300i. 後级 xpa5
Atmos JBL X  LEXICON DD8
SONY  HX750   BEN Q W1080ST+
Kef R500 R200c 後置  MK M55T
Madison e3Extreme 1 x3
  Cambridge  Audio751
PS3  Xbox360 Will U  P

黃金玩家

lawzelda 發表於 2019-8-30 18:30
我用R500/R200c,好满意,R3我未聽過,聽完報告一下
你可以用R100做後置

師兄睇戲定聽歌多?

鑽石玩家

睇戲多'但係遲D會轉MK,用了四代KEF

鑽石玩家

KenL26 發表於 2019-8-30 18:03
之後約左另外一間話可以幫駁 R3 + RZ840 +其他喇 ...

師兄,AV Life都好似有R3,可以打去問下!最好試埋高階D嘅amp!

黃金玩家

lawzelda 發表於 2019-8-30 18:37
睇戲多'但係遲D會轉MK,用了四代KEF

希望聽日試到好效果啦

黃金玩家

小邪ktm 發表於 2019-8-30 18:48
師兄,AV Life都好似有R3,可以打去問下!最好試埋高階D嘅amp!

THANKS 剛剛打左去問K11有,但都係一樣得R3

鑽石玩家

如果淨睇戲平啲唧喇巴會性價比高啲,但又要聽歌的話相信R3會好好多