設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

[請教] 關於訊號線的三頻平均!

鑽石玩家

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x
各位師兄好, 近排我聽中左一對純銀訊號線, 但有點美中不足是低頻稍為遜色一點, 假設我把這對純銀訊號線放入前級去後使用, 而解碼器至前級的訊號線可否用三頻均衡之餘但低頻較強一點去彌補純銀的不足呢? 請各位有經驗的師兄賜教! 謝謝!

鉑金玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 綠翡翠勲章

訊號線 換了1對再換另一對 買左試下放前面 再放後面
夾好左就唔搞 我既3對訊號線都好耐冇換
通常會換都是買跟原來的線材個性相似但質數高的價錢貴
如果低頻不足 我會換後級電源線或cd機電源線

鑽石玩家

qk8082900 發表於 2019-8-24 15:13
訊號線 換了1對再換另一對 買左試下放前面 再放後面
夾好左就唔搞 我既3對訊號線都好耐冇換
通常會換都是買 ...

thx! 師兄意見, 因為我解碼器至前級同前級至後級兩對訊號線都係淘寶貨, 想一次過解決晒佢地先有咁既想法, 至於電方面我仲未輸到佢update!

黃金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

理論上應該可以
我只用過鍍銀銅線放在CD去前級
我玩過舊装AQ日立RCA
低頻有返咁份量,出面新線比吾到

鑽石玩家

衰仔樂園 發表於 2019-8-25 14:51
理論上應該可以
我只用過鍍銀銅線放在CD去前級
我玩過舊装AQ日立RCA

thx, 請問AQ有邊隻型號好介紹嗎?

黃金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

168sum 發表於 2019-8-25 19:17
thx, 請問AQ有邊隻型號好介紹嗎?

留意二手AudioQuest Ruby、Quartz
不過你預佢分析力一般
亦吾係高中音艷麗果隻
而家保留1對Audioturth Opal x3 使用中

鑽石玩家

衰仔樂園 發表於 2019-8-26 00:43
留意二手AudioQuest Ruby、Quartz
不過你預佢分析力一般
亦吾係高中音艷麗果隻

thx 師兄!

專業玩家

冷色 + 偏強 :

Analysis Plus / Crystal / Nordost / Siltech / Synergistic / Tara

冷色 + 偏弱 :

Acrolink (Esoteric) / Argento / Audience / Kharma / Oyaide / Xlo

中性 + 偏冷 :

Acoustic Zen / Audio Note / Jorma / Kimber / Kondo / Shunyata / Van den Hul / Wireworld

中性 + 偏暖 :

Acoustic Revive / Audioquest / Harmonic / Harmonix / Zonotone

暖色 + 偏弱 :

Aural Symphonics / Furutech / Kubala-Sosna / Purist / Straight Wire / Telos

暖色 + 偏強 :

Cardas / Mit / Nbs / Transparent
不過,在參考之前,請注意 :

1. "冷色" 不代表沒低頻,"暖色" 也不代表沒高頻。

2. 特性 "偏強" 表示線材較具特色,加入音響系統後,產生的影響較明顯 (但不一定是好是壞)。

3. 不代表在搭配各種器材、系統時,都會有相同的結果。

4. 不代表該品牌旗下的各式線材,音色走向都會一樣。

5. 入門級線材容易傾向某一邊 (有癖性),但越高級的線材會越全面性。

6. 許多知名線材都有假貨,其音色、音質和真品差異甚大,請千萬注意。

鑽石玩家

HoHo@FB 發表於 2019-8-26 09:06
冷色 + 偏強 :

Analysis Plus / Crystal / Nordost / Siltech / Synergistic / Tara

thx師兄, 好多有用資訊, 想請教一下偏冷同偏暖係唔係指偏硬同偏柔意思? 咁以我既問題有無見意用邊隻牌子好作訊源至前級呢?

專業玩家

168sum 發表於 2019-8-27 01:41
thx師兄, 好多有用資訊, 想請教一下偏冷同偏暖係唔係指偏硬同偏柔意思? 咁以我既問題有無見意用邊隻牌子 ...

在參考之前,請注意 :

1. "冷色" 不代表沒低頻,"暖色" 也不代表沒高頻。

2. 特性 "偏強" 表示線材較具特色,加入音響系統後,產生的影響較明顯 (但不一定是好是壞)。

3. 不代表在搭配各種器材、系統時,都會有相同的結果。

4. 不代表該品牌旗下的各式線材,音色走向都會一樣。

5. 入門級線材容易傾向某一邊 (有癖性),但越高級的線材會越全面性。

6. 許多知名線材都有假貨,其音色、音質和真品差異甚大,請千萬注意。

音響線材的材質、結構,比一般電線講究、複雜,

需要透過電流、電壓的能量,改善導體的粒子 (原子) 結構,才能使其物理性能穩定而單純。

(就好像器材、機械、汽機車,也要煲機、煲車一樣)

不同的線材,因材質不同,所要 煲線 的時間長短也不同。

一般煲個幾天就會有明顯的變化,但有些線材甚至要煲到 500 - 1000 個小時才算成熟。