設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

[DSLR 單鏡相機] 問一個老問題

專業玩家

76 榮譽忠義勲章

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x

我想買部dslr,未諗到買邊部,想問下Nikon 同 Canon 兩個 system適合影咩? 會唔會有 d sample 可以睇下佢地個分別?
部機應該乜都影,風景、人、macro 等等。

我知呢個問題好多人問過,但我想有相可以睇下個分別,睇下邊個 style o岩我多d...thx!

專業玩家

76 榮譽VIP勲章

兩個品牌都有自己既支持者...但係我覺得 canon 0的色水自然0的....
我自己就影人......食物......旅行相 多.....
AMP: onkyo 707 (NW-18A)
BDP: BDP-7300 (PC: ortofon 3900)
SF: Dali Concept 6 (SFH PX)
SC: Dali Concept Center (SFH PX)
SR: Dali Concept 1 (Belden 8471)
SW: V仔 CHT-10Q (NW-18A, AQ Sub-X)

行動組版主

76 榮譽版主勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章三星玩樂勲章

如無特別個人喜好,身邊接觸到的人用咩牌子多就買邊隻牌子,咁係最好

如果對 config (數字) 要求高,Canon應該係Best Choice,同一個價位,Canon 的各方面數值都比 Nikon 高,像素、IOS、速度,SD卡規格、LCD等,當然數值高同成象無直接關系,但咩都唔識,睇規格做人亦係好多人的揀法 (例如我呢類膚淺人),所以Canon 500D 才會全球銷量都係 No.1,贏成條街!

三潮玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章十週年永遠榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

go to their showroom, try and feel them, then u can make decision
https://www.facebook.com/directorphoto

進階玩家

影咩相信同鏡頭有關多o的,呢兩個大品牌一定好,放心買喇!

禁止發言

黃金玩家

安記

76 榮譽忠義勲章

除了color 方面,nikon層次同立體感,仲有iso都係掂!!

專業玩家

76 榮譽忠義勲章

睇完sample覺得Nikon高ISO noise control 好少少。
我去玩過500D, D5000, D90
D90 手感最好,快門聲好正 不過重左些少,長時間拎住都幾金.......同埋價錢超我預算。
500D 就好膠,但輕有輕好處,起碼唔使咁辛苦。LCD 920K 睇相又幾好。
D5000 都幾近似 D90,我諗我好大機會買呢部。

始終新手唔想一次過買咁貴機,慢慢上好d。
其實DC最方便,只係我唔滿意依家部機相片質素,同高ISO表現,所以先想轉DSLR。

三潮玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章十週年永遠榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

buy D5000 要注意好多舊 nikon 鏡用唔到

星級玩家

76 榮譽VIP勲章76-FC 藍寶石勲章

一般黎講,
NIKON比較鋒利,鏡頭質素高,BODY夠扎實,3D MATRIX METERING一絕。
CANON就柔D自然D,USM對焦快,比較USER FRIENDLY,IS鏡多。
總之鹹魚青菜各有所愛,好相片係關付影既人唔係部機。
好好利用,生鐵都可以變精鋼。用得唔好,精鋼都變廢鐵。
有錯唔好打面!
juniorx 的 Cheap Cheap AV
http://www.post76.com/discuss/viewthread.php?tid=22779
My Personal Homepage
http://www.alandscape.net/