設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: tenboy33

[Soundbar] 澳洲網購的Samsung Soundbar Q90R

進階玩家

coffee430coffee 發表於 2020-10-4 18:23
你不妨可以試一試電視“重設/回復原廠設定”,睇吓會唔會好D。。。

試左都係唔得,睇一段時間個聲瘭窒一窒,好似冇左 dolby signal 再重新駁返咁

黑鑽玩家

manfredlai 發表於 2020-10-4 21:33
試左都係唔得,睇一段時間個聲瘭窒一窒,好似冇左 dolby signal 再重新駁返咁 ...

咁可能要唔用電視個EARC先可以正常。。。
試吓設定番電視用ARC,再睇吓有冇好D。。。

鉑金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

manfredlai 發表於 2020-10-4 21:33
試左都係唔得,睇一段時間個聲瘭窒一窒,好似冇左 dolby signal 再重新駁返咁 ...

X9500g用家表示要用番arc 先解決到問題
我果陣用earc 會聲畫唔同步

進階玩家

hungsh626 發表於 2020-10-4 23:02
X9500g用家表示要用番arc 先解決到問題
我果陣用earc 會聲畫唔同步

唯有係咁再試試
但係咁電腦去 soundbar 上返電視會冇聲

BTW, 謝謝兩位

黑鑽玩家

manfredlai 發表於 2020-10-5 01:16
唯有係咁再試試
但係咁電腦去 soundbar 上返電視會冇聲

正常電腦→soundbar(條bar已經有聲)→電視負責畫面。。。
你意思想電視都一齊有聲?

進階玩家

coffee430coffee 發表於 2020-10-5 02:28
正常電腦→soundbar(條bar已經有聲)→電視負責畫面。。。
你意思想電視都一齊有聲? ...

我之前試過電視DISABLE 左 EARC, 跟住電腦去 SOUNDBAR 冇聲

但尋日試過又OK 喎, 我今晚再試清楚先

進階玩家

manfredlai 發表於 2020-10-5 17:05
我之前試過電視DISABLE 左 EARC, 跟住電腦去 SOUNDBAR 冇聲

但尋日試過又OK 喎, 我今晚再試清楚先 ...

真係頭痕,disable 埋 eARC 都係會窒,一套戲窒四五次左右

黑鑽玩家

manfredlai 發表於 2020-10-5 21:35
真係頭痕,disable 埋 eARC 都係會窒,一套戲窒四五次左右

因為A9G自從早排更新後,就出現呢個斷聲問題。。。
暫時好似仲未有真正解決方法。。。
最後一試就係唔好開(HDMI果個增強模式)

評分

參與人數 1威望 +4 金錢 +4 收起 理由
manfredlai + 4 + 4 熱心幫忙

查看全部評分

黑鑽玩家

三星玩樂勲章76-FC 綠翡翠勲章

對應sony電視出現問題?

進階玩家

avgod 發表於 2020-10-6 08:41
對應sony電視出現問題?

問題應該出喺電視度,唔關條 soundbar 事