設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: tenboy33

[Soundbar] 澳洲網購的Samsung Soundbar Q90R

黑鑽玩家

ALEXALEX@G 發表於 2020-5-24 19:46
應該點調好,師兄可以分享下嗎

最好用音壓計度住嚟調整,我初初都唔識較,以為真係想較幾多就幾多,點知原來錯晒。。。

成日比對後置嚇親,同埋D環繞聲好唔一致,感覺只係大聲同嘈。。。
(之前set:中置+4,側邊+4,後置+4,前頂/後頂+6)

(現在set:中置+1,側邊+1,後置-6,前頂/後頂+4)
宜家set好晒,換咗電源線,同後置加咗濾波,成個聽感非常滿意

“不過大家的家居環境同擺放位置唔一樣,我嘅setting未必完全適合你用”

黑鑽玩家

ALEXALEX@G 發表於 2020-5-24 19:46
我自己
center 6
Top 6

你可以去“yuppi師兄”個帖度下載個test tone,跟住買個唔太貴嘅音壓計試試

我之前都唔捨得買又要買隻atmos碟淨係為咗個test tone,又要買音壓計,只用一次就洗咗$幾佰蚊。。。

但調較完又覺得值得

星級玩家

76-FC 綠翡翠勲章

coffee430coffee 發表於 2020-5-24 20:46
你可以去“yuppi師兄”個帖度下載個test tone,跟住買個唔太貴嘅音壓計試試

我之前都唔捨得買{ ...

請問音壓計大約幾錢,同邊度買

黑鑽玩家

ALEXALEX@G 發表於 2020-5-24 21:59
請問音壓計大約幾錢,同邊度買

鴨寮街好多選擇,你可以去睇睇,大約$2佰幾至過$千蚊都

星級玩家

76-FC 綠翡翠勲章

coffee430coffee 發表於 2020-5-24 23:08
鴨寮街好多選擇,你可以去睇睇,大約$2佰幾至過$千蚊都

想問下如果用q90r內置 test tone mode
Md1r係咩
同埋搵唔到後置top

黑鑽玩家

ALEXALEX@G 發表於 2020-5-24 23:55
想問下如果用q90r內置 test tone mode
Md1r係咩
同埋搵唔到後置top

Q90R個原廠test tone係冇乜用

所以最好都係下載atmos果個test tone嚟用。。。

條soubdbar正前方“面向自己”裡面有9個單元
(L有3個~中置有3個~R有3個)
md1r應該係中置右邊果個單元

原廠個test tone後環繞同天空聲道,4個單元一齊發聲,所以你係搵唔到後top

星級玩家

76-FC 綠翡翠勲章

coffee430coffee 發表於 2020-5-25 00:39
Q90R個原廠test tone係冇乜用

所以最好都係下載atmos果個test tone嚟用。。。

唔該師兄。
想問如果聲壓計,係咪全部較到每個方位都75db就可以(在皇帝位量度)

黑鑽玩家

ALEXALEX@G 發表於 2020-5-25 05:22
唔該師兄。
想問如果聲壓計,係咪全部較到每個方位都75db就可以(在皇帝位量度) ...

係呀,最重要係搵出每組環繞聲嘅平均db數值,
調較完,可以睇番你比較熟悉嘅電影,因應自己需要作微調每組環繞聲及天空聲道

星級玩家

76-FC 綠翡翠勲章

coffee430coffee 發表於 2020-5-25 16:34
係呀,最重要係搵出每組環繞聲嘅平均db數值,
調較完,可以睇番你比較熟悉嘅電影,因應自己需要作微調每 ...

多謝師兄好心回答,我想問十仔係咪都係咁較番相同數值就可以

黑鑽玩家

ALEXALEX@G 發表於 2020-5-25 17:58
多謝師兄好心回答,我想問十仔係咪都係咁較番相同數值就可以

唔洗客氣呀都係大家互相交流

超低音方面就真係可因應自己喜好調整音量
(因為始終唔係AV amp用果種超低音,)
但不妨試試唔同嘅擺放位置“即係放左邊好定右邊好”

我自己個家居環境,放左邊牆角,D低音去唔到皇帝位,係要放右邊先去到皇帝位同最好效果