設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

[紀錄片] [Netflix] Our Planet 我們的天與地

3萬

白鑽玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x
近排太多負面新聞同消息, 睇太多都會心情唔多好, 連打打殺殺既劇集都唔多想睇...

推介呢套"Our Planet 我們的天與地", 好值得人頖去睇, 而且拍得實在太好!!

https://www.netflix.com/hk/title/80049832

上個月去完Svalbard, 睇到呢到講北極, 真係好感動...

評分

參與人數 5威望 +110 金錢 +110 收起 理由
SonSon + 50 + 50
ws1718 + 10 + 10 絕對認同
rach + 10 + 10 絕對認同
jc2ssych + 20 + 20
chopinlau + 20 + 20 俾個Like你啦

查看全部評分

黃金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

師兄呢套係拍得好
不過睇完心情一樣唔好受,見到動物生存環境受地球暖化影響,感到好心up
而好多人類身在福中不知福

評分

參與人數 1威望 +50 金錢 +50 收起 理由
SonSon + 50 + 50

查看全部評分

黃金玩家

76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76-FC 藍寶石勲章

呢套幾好, 但我剛剛一次過睇完PLANET EARTH2 同 BLUE PLANET 2後, 再睇呢套, 好似有好多位都熟口熟面咁, 有D位PLANET EARTH2都有睇過

3萬

白鑽玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章

Yuen220 發表於 2019-7-24 15:09
師兄呢套係拍得好
不過睇完心情一樣唔好受,見到動物生存環境受地球暖化影響,感到好心up
而好多人類身在福 ...

唔使太心up, 正如小弟去Svalbard時, 帶隊既guide佢本身都有做一啲同兩極相關既research, 佢講咗句說話小弟覺得好值得分享:

"喺呢10日(講小弟去既tour), 你哋(即團友)見到一個好靚好純淨既地方, 聽日你哋會返去你哋既現實世界; 但你哋唔好忘記, 其實呢個都係你哋既現實世界~!!
雖然你哋可能會覺得以宜家情況, 做啲乜嘢都未必幫到個地球, 又或者唔可能影響到其他人或者社會或者國家去做某啲嘢; 但at least自己可以諗吓喺自己能力內可以做啲咩嘢, 做多少少, 仲好過乜都唔做~"

共勉之.

評分

參與人數 3威望 +920 金錢 +920 收起 理由
小瑟 + 900 + 900 俾個Like你啦
Whysee2017 + 10 + 10 想睇完整報告(遊記)!
Yuen220 + 10 + 10

查看全部評分

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章

好適合小朋友睇..

1萬

行動組版主

半專業貓奴

76 榮譽版主勲章76 榮譽慈善家勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章

Yuen220 發表於 2019-7-24 15:09
師兄呢套係拍得好
而好多人類身在福 ...

有D眼淺.........好怕睇到D到北極熊因為暖化冇棲息地又冇野食骨瘦如柴咁

3萬

白鑽玩家

SonSon 發表於 2019-7-27 11:40
有D眼淺.........好怕睇到D到北極熊因為暖化冇棲息地又冇野食骨瘦如柴咁  ...

其實唔係度度都係咁, 嗰啲骨瘦如柴既北極熊通常都係加拿大或者俄羅斯嗰啲既多, 因為北極圈既冰喺嗰度都已經消失得太快, 啲北極熊之前仲有浮冰時去咗加拿大或者俄羅斯, 但融晒冰跟住返唔到去北極~

北極熊有90%以上既主食糧其實係seal某種脂肪, 呢種脂肪喺鯨魚都會有(所以佢哋都會搵鯨魚屍食), 而seal係一定喺浮冰到出現, that's why浮冰對北極熊係極之重要~ 北極圈既food chain都係要依賴浮冰...

greenland嗰邊已經有70%既冰無咗, 好彩svalbard作為最接近北極圈既陸地, 仍然有足夠浮冰, 所以喺嗰度既北極熊"比較"精神~!!

BTW, 全球暖化問題係一個事實, 唔睇唔代表唔發生, 都係嗰句, 自己做到乜咪盡做, 雖然都救唔到啲乜...

評分

參與人數 1威望 +20 金錢 +20 收起 理由
chopinlau + 20 + 20

查看全部評分

特別行動組版主

聽BEYOND得永生

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章三星玩樂勲章

ykluk 發表於 2019-7-24 16:30
唔使太心up, 正如小弟去Svalbard時, 帶隊既guide佢本身都有做一啲同兩極相關既research, 佢講咗句說話小 ...

個guide識講廣東話咁好嘅?
亞祺,BEYOND教信徒,聽BEYOND的歌長大,流住BEYOND的血,經[一次意外]得以看破凡塵,豁達人生,自此致力宣揚BEYOND精神,亦希望將崇拜BEYOND的態度,用於每一件事,仍在努力中......

3萬

白鑽玩家

245141525 發表於 2019-8-5 13:52
個guide識講廣東話咁好嘅?

仲識講粗口添~!!

我教既~!!