設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: allen89

[美版] 4K Shazam 沙贊!神力集結(碟評), dolby vision, dolby atmos , 港版已推出

鉑金玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 藍寶石勲章

一開始我對呢套戲感覺麻麻, 第一, 我完全唔知沙贊係乜水, 以前細嗰睇DC 既卡通片, 來來去去都係超人, 神奇女俠, batman 同埋係潛水俠(而家叫水行俠), 第二, 男主角我又唔覺靚仔, 第三,總係覺得呢套係小朋友既片, 但尋晚我睇完後, 成個故事又覺得幾好. 聲畫方面完全收貨, 主要講一個小朋友點樣變成一個 superhero, 並以 family 為一個中心, 看似好普通, 但嗰故仔, 舖排得有出奇地好, 同水行俠完全係兩種風格, 水行俠係講大場面, 成個水底既畫面好靚嗰隻, 呢套就老少咸宜. 但我有一點就覺得唔係咁滿意, 點解係 meeting room 嗰一幕, 一D血都冇架…

但總括嚟講, 唔錯, 值得一買, 睇完呢套, 就等下星期既 Alita.

評分

參與人數 2威望 +20 金錢 +20 收起 理由
kitman688 + 10 + 10 報告非常詳盡
allen89 + 10 + 10 用家心得極具參考價值

查看全部評分

鑽石玩家

三星玩樂勲章

點解大家講到隻碟鬼唔靓,我用4ksony投影百吋發覺好多訊噪,看來用电視睇同投影機有好大分別,尤其放大画面後,反而經期隊長好乾淨,声音就真係勁,但画面比水行俠差

鑽石玩家

三星玩樂勲章

看圖,好難影到

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
kitman688 + 10 + 10 唔正常!

查看全部評分

白鑽玩家

avsuperman 發表於 2019-7-19 21:34
點解大家講到隻碟鬼唔靓,我用4ksony投影百吋發覺好多訊噪,看來用电視睇同投影機有好大分別,尤其放大画面 ...

師兄,恕我直言,無論是投一百寸,二百吋也好,對一間如華納的老牌電影公司,2K又好,4K也好,原本電影就是安排到戲院播放,甚至imax院,比用緊幾十尺的imax巨幕播放只是小巫見大巫。一部新拍的數碼電影花費咗1億美金制作,如果咁樣"雪花"係正常,相信華納老闆是第一位出聲嗰個,依我估計是重播系統,軟件設置或硬件出現小毛病或對應編碼引發,非關係碟制作。

評分

kitman688 + 10 + 10 用家心得極具參考價值

查看全部評分

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章

我都應為係Allen兄所說的情况係最大機會!但我又真係試過有一次壞了一條hdmi……當時個畫面又幾似Superman兄現在所拍的照片!

評分

allen89 + 10 + 10

查看全部評分

銀級玩家

avsuperman 發表於 2019-7-19 21:37
看圖,好難影到

師兄 請問你用邊款器材同線?

鑽石玩家

三星玩樂勲章

我用碟睇及file係一樣,如果关線或機事,其他碟係唔会有咁嘅情況,我寫左20幾年碟,从2K转4K会有好多時咁樣訊噪。之前睇职业特工6去AV life睇Imax及非lmax,用电視情況唔觉分別,但用投影你会見到好多訊噪,但转imax会比电視出得靚,玩电視同投影有分别,今日睇班西卡靓到暈,绝不关器材事

鑽石玩家

三星玩樂勲章

用sony 360+光纤HDMl,我都好有興趣睇下用4k电视播

鑽石玩家

三星玩樂勲章

我再用32吋播,果然無訊噪,一如所料,因為執唔好或2K转4K的問題,用电视睇同投影的分別,早前去Av乃用75吋播职業特工隊6,無乜noise,imax画面时也不見得靚好多,但用投影则勁多noise而imax效果靓到暈,以我專業碟评人,明白到玩不同器材出不同效果,你看看拍电視画质

鑽石玩家

三星玩樂勲章

allen89 發表於 2019-7-19 22:49
師兄,恕我直言,無論是投一百寸,二百吋也好,對一間如華納的老牌電影公司,2K又好,4K也好,原本電影就 ...

C兄有機會用电視同投影比较下,也歡迎家訪,我有4K投影+65吋4k可同场比較,15声道玩齊4大制式,相信不失禮。電視果然好靚

評分

kitman688 + 10 + 10 俾個Like你啦

查看全部評分