設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: peter99

[請教] P記 701 瓜ARC。修理定買過部好呢?

黑鑽玩家

76-FC 藍寶石勲章

peter99 發表於 2019-7-8 19:50
可惜我試過連光纖果邊都無聲。佢話要全塊底板換。!

有無試過701的紅白rca輸入有無壞? 如工作正常,可以買個光纖轉rca的盒仔將電視光纖轉rca入701, 慳返唔好整機

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
kitman688 + 10 + 10 絕對認同

查看全部評分

黑鑽玩家

強化版 ARC 強化了甚麼?

HDMI 版本由 1.4 升級至 2.0/2.0a/2.0b,也沒有改動 ARC 功能,而 HDMI Forum 發表的 HDMI 2.1 標準,就將 ARC 升格至 eARC 標準,當中的「e」代表「強化」意思。在 HDMI 2.1 標準下,影音系統需要使用支援 48Gbps 傳送頻寬的「Ultra High Speed」HDMI 線,除了令影像傳送提升至最高 10K(10,240 × 4,320)解像度外,經強化的 eARC 的傳輸頻寬提升至 37Mbps,支援 Dolby Atmos、DTS:X 這類最新聲音格式。只要電視與 AV 擴音機,甚至是 Soundbar 支援 eARC,在電視上透過類似 Netflix 播放具備 Dolby Atmos 聲軌的影片,就可透過 eARC,經 HDMI 回傳至 AV 擴音機或 Soundbar 上直接解碼。在 ARC 年代,Dolby Atmos 或 DTS:X 聲軌亦只能轉換為 Dolby Digital 或 DTS 聲音格式傳送,在聲音效果上當然大打折扣。

提升器材之間的兼容性

eARC 的另一改變,是器材之間的溝通方式,由 ARC 年代的 HDMI CEC 控制,改用專用的傳送通道 ── eARC Data Channel,相信令啟動 eARC、下向兼容 ARC 及確認聲音格式上,大大提升不同器材之間對 eARC 功能的兼容性。
新機陸續支援 eARC

現時部分已推出的 AV 擴音機與 Soundbar 可透過韌體升級,將 HDMI 輸出的 ARC 支援提升至 eARC 規格,例如 Denon AVR-X3400H、AVR-X4400H、AVR-X6400H 及 AVC-X8500H 就已經支援 eARC,至於 Sony 新推出的 A9F 與 Z9F 電視亦支援 eARC,配合透過韌體更新支援 eARC 的 HT-ST5000、HT-Z9F 及 HT-X9000F Soundbar,電視與 Soundbar 之間可透過 HDMI 回傳新一代聲音格式了。

https://www.spill.hk/glossary/eARC/

eARC

eARC

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
kitman688 + 10 + 10 報告非常詳盡!

查看全部評分

我祗是普通會員,唔係版主

鉑金玩家

76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章

jg1899 發表於 2019-7-8 23:13
我上個禮拜部701都壞咗, 出唔到多聲道, 我估都係壞hdmi版 我都冇諗過整 已經換咗yamaha 3080 開心使用中{ ...

嘩!呢代嘅 701 真係唔多掂!!!買錯貨!

鉑金玩家

peter99 發表於 2019-7-10 09:18
嘩!呢代嘅 701 真係唔多掂!!!買錯貨!

我部701都壞咗個幾月啦, 部機以為我插咗headphone咁, 去咗headphone mode, 出唔到多聲道喇叭. 呢期忙, 都未得閒拎去整...

鉑金玩家

76-FC 藍寶石勲章

hugomember 發表於 2019-7-10 15:43
我部701都壞咗個幾月啦, 部機以為我插咗headphone咁, 去咗headphone mode, 出唔到多聲道喇叭 ...

我部機係兩年壞兩次 ,第一次仲係保養期內就係著headphone個signal, 第二次就係過咗保養期 上個星期壞, 我估最後都係會話hdmi版. Pioneer真係好多問題. 都未計用用下突然出現嘅小問題

鉑金玩家

jg1899 發表於 2019-7-11 00:58
我部機係兩年壞兩次 ,第一次仲係保養期內就係著headphone個signal, 第二次就係過咗保養期 上個星期壞, 我 ...

咁你點處置部壞咗嘅701呢?

鉑金玩家

76-FC 藍寶石勲章

hugomember 發表於 2019-7-11 13:43
咁你點處置部壞咗嘅701呢?

你壞嗰次同我第一次壞嘅症狀完全一樣, 我而家喺邊冇理佢

鉑金玩家

76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章

hugomember 發表於 2019-7-10 15:43
我部701都壞咗個幾月啦, 部機以為我插咗headphone咁, 去咗headphone mode, 出唔到多聲道喇叭 ...

唉!我重比左錢換底板添。下星期回歸。希望能用到多幾年。就轉會!!!!

銀級玩家

AV amp 維修費太貴,c/p值太低,頂住一年半載等買新機好過!

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章

我部701 又系headphone問題,入左廠三個星期都未報價,但先收$300檢查費,呢d系咩玩法?咩服務?