設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

[請教] Denon 5.1 聽歌

星級玩家

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x
小弟係新手, 幾年前買denon x1000 + Boston soundware XS 5.1

睇戲都接受到, 但聽歌完全唔得, 好似仲差過D 藍牙SPEAKER, 我唯有用homepod 頂住先, 唔知係設定問題定本身唔適合聽歌??

裝修個陣拉好哂5.1位, 如換ATMOS AMP+SPEAKER, 又可能要拉返明線, 定直接換條靚soundbar 睇戲+聽歌好呢?

THX~~

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 黑鑽石勲章三星玩樂勲章

聽歌果時有冇 SET 返係 2 CHANNEL 呢?
衛星喇叭聽歌差唔出奇, 同埋天龍聽歌係會比較生硬...

如果想聽埋歌, 可能係時候考慮下升級對前置了... 不過其實隻 AMP 最終都係要換先會發揮到對前置.
LG CX55
Denon AVC-X8500HA + MultEQ-X
Wharfedale EVO 4.4 + 4.CS + D330
FB: RGB山洞原人的玩物

黑鑽玩家

76-FC 綠翡翠勲章

X1000係最入門嘅型號吧?黎個價位,只可以講有聲出就算。要聽歌隨便搵過二手pm8005都可以推得好好。

鑽石玩家

Amp Onkyo 696.
Full set Mission QX 系列喇叭.
出嚟都有板有眼, 唔錯架喎!!

鑽石玩家

soundbar 聽歌都唔會好,唔好嘥錢!想睇戲同聽歌都有升級真係要成套系統換過哂!
如果只係想平平地聽歌好少少,漫步者幫到你!

高級玩家

你用開5.1 轉Sound bar 應該會覺得downgrade左。
我條yamaha 408 bar用左唔夠一個星期賣左。無錯setup係好方便,不過只有包圍感,無咩方向性。最大問題係後環靠返射,要開到好大聲先有包圍效果。日間限定
唔介意買舊款,上年款中階入門onkyo 730. 清貨4千幾有齊 9.1, thx, airplay2, dolby vision. pre amp, bi amp, 要有都有齊.

先入730,再買對岩自己口味左中右加對 Dolby enable,用番對 XS 做後環。唔使拉過d線,直上 atmos 5.1.2,仲可以bi amp 左右。第日upgrade對後環。昇對XS 上天做Rear Height玩 5.1.4 又得。去盡preamp後環去你隻x1000 preamp 玩齊7.1.4, Rear height同surround 用番隻 xs頂住擋
4千幾蚊,進可攻,退可守。不過唔知仲有無貨。

星級玩家

如果要兼顧睇戲同聽歌, 要換第一樣野唔係speaker 係AMP?

因為我覺得套XS 本身就只係睇戲做包圍感, 如果先換amp 都係冇分別

但加speaker 要拉明線:(

鑽石玩家

shingohk 發表於 2019-6-26 13:35
如果要兼顧睇戲同聽歌, 要換第一樣野唔係speaker 係AMP?

因為我覺得套XS 本身就只係睇戲做包圍感, 如果先 ...

2樣一齊換!

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 黑鑽石勲章三星玩樂勲章

shingohk 發表於 2019-6-26 13:35

因為我覺得套XS 本身就只係睇戲做包圍感, 如果先 ...

你換左喇叭先, 覺得都係唔 OK 先換 AMP.

講真你要預左兩樣一齊換, 不過你情況換喇叭先睇戲已經有好大分別, 享受多左... 聽歌都一定好過你用 XS... 當然換埋 AMP 就聽歌仲正
LG CX55
Denon AVC-X8500HA + MultEQ-X
Wharfedale EVO 4.4 + 4.CS + D330
FB: RGB山洞原人的玩物

5萬

總版管

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章三星玩樂勲章

Boston soundware XS 5.1 呢SET喇叭仔睇戲可以分比SUB仔做野, 效果唔會太差, 但如果聽歌你會覺得唔平衡同D聲唔好係正常呢. 衛星喇叭就算有SUB仔幫手, 佢設計始終唔係聽歌, 一定係會差小小的.

我覺得如果想聽歌可以試下咁,
一名永遠的入門玩家, 對電影, 音樂, 影音等玩意永遠雀躍, 其後為了可以將這個毒海無涯信念推展開去, 故建立了這個毒人唔洗本的影音娛樂資訊平台

Post76玩樂網.