設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: MikePun@G

[Soundbar] 返歸試玩: Sony HT-ST500 7.1.2 Dolby Atmos Soundbar

專業玩家

再報告一下,岩岩再支持港產片「無雙」,終於可以試下Dolby Atmos。

今次有支Soundbar,成套戲個氣氛更加好左。印像最深刻係水晶燈跳落黎個下。雖然個聲有少少似係自己屋企天花板跌落黎咁,但係好似唔係好應。唔知大家有無建議點樣可以充分利用到 7.1.2 個效果?

評分

參與人數 1威望 +100 金錢 +100 收起 理由
wil-wil + 100 + 100 用家心得極具參考價值

查看全部評分

鑽石玩家

76-FC 藍寶石勲章

MikePun@G 發表於 2019-6-22 00:06
再報告一下,岩岩再支持港產片「無雙」,終於可以試下Dolby Atmos。

今次有支Soundbar,成套戲個氣氛更加 ...

有冇修改反射喇叭level,我唔知道sony有冇,我Samsung就有呢樣野

1萬

副版管

76 榮譽超級版主勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章十週年榮譽帖神勲章76-FC 黑鑽石勲章三星玩樂勲章

MikePun@G 發表於 2019-6-22 00:06

今次有支Soundbar,成套戲個氣氛更加 ...

留意返 setup 內輸入嘅高度,是否由單元直上天花? 想個天花再應聲少少, 可以將原本啱嘅高度, 調高少少, 個天花聲就會移前 (自己反覆調搵個最岩啱位)。另外音壓 setup 用音壓計度,前方及天花喇叭調到 100db,重低音 80 db,試下會唔會有改善!!

專業玩家

趁Weekend 睇左兩套 Dolby Atmos ,決定再上黎報告一下。

試左一個禮拜,我一直都覺得個Subwoofer 唔係好夠聲,所以忍唔住Reset 個 setting,Reset 完發現原來之前一直都無聲。下位師兄試之前一定要reset 個setting。

睇左Bohemain Rhapsody 同 Bumblebee ,終於試到支SoundBar 既真章。

先講Bohemain Rhapsody,有睇過既朋友都知套戲好似演唱會咁。印象最深刻就梗係We will Rock You 同 We are the Champion,係 subwoofer 同soundbar 令到個Surround Sound 好似係戲院一樣,個Bass 勁到Feel 到個地板震。

至於Bumblebee,之前係試聽會試過。今次係屋企試個感覺有啲唔一樣。可能個天花平啲,所以個聲好似更立體。

一支SoundBar 加Subwoofer 做到呢個效果真係一啲都唔簡單,呢支SoundBar真係好岩香港人既家庭。

評分

wil-wil + 100 + 100 用家心得極具參考價值

查看全部評分

專業玩家

wil-wil 發表於 2019-6-24 10:47
留意返 setup 內輸入嘅高度,是否由單元直上天花? 想個天花再應聲少少, 可以將原本啱嘅高度, 調高少少,  ...

試左將個天花高度再調高少少,再試多左一次無雙,個聲真係好左,完全聽到水晶燈係天花跌落黎個Sound Effect。

太太話試左咁多套,佢話試「無雙」個效果係最明顯,發哥揸槍個畫面真係經典,配埋個SoundBar 個聲真係同第一次睇有好大分別。港產片既聲效絕對比其他戲有過之而無不及。下次試機真係可以考慮用「無雙」試。

評分

查看全部評分

專業玩家

試玩今日完結,咁岩買左今日睇 Spiderman Far From Home,所以尋晚用Spiderman Homecoming 試多次Dolby Atmos。

套戲睇過,今次再睇最大感觸其實係有少少掛住 Ironman。(Sorry,OT左)

用呢個Post 去做今次番歸試玩Sony HT-ST5000 既總結:

外型:做到7.1.2既Soundbar,呢支Soundbar 個外型比較輕巧,個樣其實幾型,有個磁石保護蓋令到有小朋友屋企既我可以放心。個subwoofer 既外型非常好,放出黎完全無問題。
Connectivity: 有3個HDMI In,令到Connectivity十分之方便,今次我將Apple TV ,Blu-ray 同 Now TV 都直接連接Soundbar,個PS4 就繼續連接Samsung One Connect Box 仲有兩個HDMI port free。聽歌可以用bluetooth
介面:今次試玩無認真去試個Remote,轉HDMI port 好似比想像中難,下次我可能會試下用ARC 連接 Soundbar,然後用電視Remote 去control 轉Device。
聲效:
前置:個聲非常之有層次,爆炸聲十分震撼,人聲都好清楚,聽We will rock you 同We are the champion 真係有少少毛管動。
後置:由於無backspeaker,岩岩開始試就覺得後面好似唔夠聲,試耐左個感覺好少少,發黎飛去既場面都幾好。
天花:開始試個聲好麻麻,但係較高左個天花高度之後個聲十分清楚,無雙個天花燈跌落黎個Scene 就試得最好。
低音:低音絕對係呢支Soundbar既優點,個Subwoofer 係向地出聲,低音個聲非常實在,有時勁到個地下震得非常厲害,我有少少驚樓下會投訴。

總結: 以一支Soundbar加Subwoofer做到呢個效果,我覺得呢支Soundbar真係好適合香港屋企,尤其係有小朋友既屋企。入門玩7.1.2係一個唔錯既選擇。

第一次參加Post 76既活動令我呢個BB級既人學識左好多野。希望下次有機會再試其他產品,再一次多謝大家的寶貴意見。

評分

參與人數 1威望 +200 金錢 +200 收起 理由
wil-wil + 200 + 200 報告非常詳盡

查看全部評分

銀級玩家

多謝分享, 小弟換完電視都想換sound bar , 同埋想問, 由天花到落地嗰下D 聲掂唔掂 , 因都成一萬一條 , 我想慳返買AMP 同speaker 錢 .....

專業玩家

legendstorm 發表於 2019-7-8 17:03
多謝分享, 小弟換完電視都想換sound bar , 同埋想問, 由天花到落地嗰下D 聲掂唔掂 , 因都成一萬一條 , 我想 ...

我本身要求唔太高,個天花聲我覺得幾唔錯。睇無雙盞天花吊燈跌落黎個聲十分清楚,真係好似係天花跌落黎咁。

比其他Soundbar 既外型,我覺得呢條soundbar 十分全面。

銀級玩家

想問下你睇左口既Bohemain Rhapsody,  Bumblebee, 無雙同Spiderman Far From Home都係響Apple TV 買?

專業玩家

要較高個天花高度 how much?

Thanks!