設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

[Soundbar] 返歸試玩: 無痛影院 7.1.2 Dolby Atmos Sony HT-ST500 Soundbar之感受

黃金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x

各位師兄師姐大家好,首先要多謝 SONY HK 同POST 76影音玩樂舉辦今次既試玩活動,令小弟有機會感受到Sony ST-5000 (擁有12個單元聲效以及7.1.2 高空聲道全景聲,天花、牆壁反射技術) 既一條Soundbar

先比大家睇睇我屋企既環境先:
小窩居面積唔大,但好在客廳四四方方。令ST-5000個Dobly Atmos反射效果好突出,直情好似掛左兩個喇叭係左右兩邊天花度咁。

我本身用緊既器材有Sony 55x9000E /Sony HT-X9000F / Zidoo Z9S / 同埋PS4,平時我同太太係屋企多數睇下Netflix、開大個喇叭奮下歌、亦會Dowload d 4K ISO支援Atmos聲效既電影享受下Home Theatre,因為成日都會用著音響器材,所以一直尋找緊條最滿意嘅soundbar。

開箱當日,小瑟大王、阿Wil、SONY、葉先生同埋攝影團隊,一棚人黎到小弟家中,非常專業地討論了解家中格局。小瑟就開始講解安裝流程,葉先生亦準備拆箱,之後向我詳細講解ST-5000 性能。整個過程都好有趣,小瑟同佢地既團隊都非常幽默,大家有講有笑,就好似招待緊班x朋x友咁話題講唔完。

IMG-20190610-WA0029.jpg IMG-20190610-WA0027.jpg (Subwoofer係無線連接好方便)
當Set up好晒,當然第一時間要update返最新既Firmware啦,一睇原來已經係最新既版本。原來ST-5000有內置Wifi,所以update都好方便,仲可以連Wifi使用 Chromecast, Spotify Connect等等功能。

見葉先生拎住把尺出黎度下度下,原來要配合天花同喇叭既高度、以及與皇帝位既距離,量度出黃金比例先可以達致最佳既音響效果。小瑟仲醒左兩招過我,點樣去設定頻率響應,非常有用!謝謝。

ST-5000 本身已經有 3入1出既 HDMI,亦支援HDCP 2.2 同埋 4K/60p HDR10 等,強勁既支援技術,完全足夠應付我自己嘅器材。

360.jpeg mmexport1560181108976.jpg
Set up 完黃金比例後就黎到試聲環節,一開始試Atmos 片源既時候出唔到Atmos 效果,原來係小弟既Z9S 一直都只係較左雙聲道無轉番去源碼透傳,小瑟極速解決,堅!

順利試到DOBLY ATMOS,一開始聽已經覺得個包圍感好強,聲音好似從四方八面咁黎,去到落雨同行雷個段直頭感覺到好似天花上面落緊雨咁(阿wil話齋要開遮),行雷個下下沉既聲音,真係感覺到心驚同好震撼。

另外要讚ST-5000 前面小display呢個設計,當你睇緊片或者聽歌既時候會show 比你睇你係行緊係咩Source 同埋用咩解碼。之前我條X9000F 要轉返去HDMI 先睇得到,比較下ST-5000真係好user friendly。

得兩星期緊係要玩盡佢!TGIF 當然睇套哥斯拉4K Atmos,呢幕哥斯拉條尾直情好似係我頭頂發過咁,連我老婆都話好似係戲院一樣,仲有埋震震位 (隻Subwoffer 放係梳化後面) 。另外ST-5000個Subwoffer開8度已經勁到玻璃都震埋 (Maximum 12)

mmexport1560181134048.jpg mmexport1560181576639.jpg mmexport1560181120206.jpg mmexport1560181115610.jpg
平時都有聽歌同玩下ps4,主要都係手機藍芽連接。ST-5000有埋LDAC能夠優化清晰度,音質有所提升,同埋有唔同既場景模式配合,例如Game Studio Mode。但發現左有個小問題,就係個Subwoffer聽歌時有怪異既噗噗聲,起初以為係同條Soundbar放得太遠接收唔好,但我放返近時情況都一樣,爬文後,發現原來ST-5000都係行緊5G Wifi,如果屋企Router同樣行5G的話有機會出現以上情況,但只要將Router Channel改一改就可以解決。

總結黎講ST-5000 唔需要掛到成屋喇叭都做到Atmos 效果實在驚喜,對於我呢d屋仔細細又想玩下7.1.2聲效既真係減小好多煩惱。設計又好鬼窩心(磁力保護蓋防止屋企小魔怪亂咁篤)對有小朋友既家庭黎講好緊要㗎!呢條sound bar的確令我同老婆既關係好左,但鄰居關係就⋯ 哈哈

評分

參與人數 9威望 +530 金錢 +530 收起 理由
RainChan + 10 + 10
wil-wil + 300 + 300 好詳細,正到爆!
bigair + 20 + 20 用家心得極具參考價值
frankie76@FB + 10 + 10 正到爆
philippe + 10 + 10 俾個Like你啦
小瑟 + 100 + 100 俾個Like你啦
pac + 50 + 50 正到爆
rach + 10 + 10 正到爆
matt88p + 20 + 20 正到爆

查看全部評分

5萬

總版管

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章三星玩樂勲章

唔好介意, 次次去到版友屋企都會多手睇埋D CONFIG, 有咩用唔盡當然會執埋佢先啦, 如果唔係咪好浪費!!!
一名永遠的入門玩家, 對電影, 音樂, 影音等玩意永遠雀躍, 其後為了可以將這個毒海無涯信念推展開去, 故建立了這個毒人唔洗本的影音娛樂資訊平台

Post76玩樂網.

黃金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

小瑟 發表於 2019-6-14 09:39
唔好介意, 次次去到版友屋企都會多手睇埋D CONFIG, 有咩用唔盡當然會執埋佢先啦, 如果唔係咪好浪費!!!{:6_1 ...

多謝指教

星級玩家

三星玩樂勲章76-FC 綠翡翠勲章

"行緊 5G Wifi,如果屋企Router同樣行5G的話有機會出現以上情況,但只要將Router Channel改一改就可以解決"~很好的分享,真是實用小貼士!!

鑽石玩家

唔好意思問個蠢問題,Soundbar係咪直接由TV hdmi出而唔洗經AV
amp都可以有各種音效? 又跟TV的牌子相同重不重要? Thank you!

專業玩家

想問問 後置聲音 係咪冇乜 我都好想買呢隻 但好怕後面冇聲?

黃金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

fun100 發表於 2019-6-15 13:22
唔好意思問個蠢問題,Soundbar係咪直接由TV hdmi出而唔洗經AV
amp都可以有各種音效? 又跟TV的牌子相同重不重 ...

係呀,Soundbar由TV 個Hdmi出,但其實佢都有3個Hdmi input,  可以將Av Out 去條Soundbar in到,因為佢都支援4k,  又可以慳番電視既Hdmi in 既插位。如果電視唔同牌子都無影響,只不過同牌子就用搖控操控會方便d, 1個搖控就搞掂。

黃金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

CarboyChan@FB 發表於 2019-6-15 15:18
想問問 後置聲音 係咪冇乜 我都好想買呢隻 但好怕後面冇聲?

如果後置黎講的確無實體既效果好,但可能我個廳咁岩四四方方,所以我都感覺到後面係有聲既,但你話佢天花效果就真係要讚。

專業玩家

smallman101 發表於 2019-6-15 15:38
如果後置黎講的確無實體既效果好,但可能我個廳咁岩四四方方,所以我都感覺到後面係有聲既,但你話佢天花 ...

如果後面有小小聲都可以接受

黃金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

CarboyChan@FB 發表於 2019-6-15 15:39
如果後面有小小聲都可以接受

師兄有無玩過條Soundbar? 我之前係Sony Store到都試過,可能佢地方大感受唔到太多個天花聲同Surround,但佢今次試玩完又真係兩回事