設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

[~ 原創影評 ~] [少量劇透]《變種特攻︰黑鳳凰》︰悶、求其、懶

鑽石玩家

窮鬼

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x

本來諗住Fox聲稱係佢哋拍變種特攻最後一集,起碼我覺得有頭有尾唔會差得去邊。唔知係咪Fox認為Disney會由頭reboot X-Men,索性草草了事。唔怪得爛蕃茄網評價跌穿20%。

故事基本上係X-Men The Last Stand變奏版,Jean同一班X-Men為敵。Jean開頭跟住一眾X-Men去太空營救太空人時,吸收了太陽耀斑能量後性格同身體出現變化,其後引來外星人注意,佢哋要侵略地球同招徠Jean加入佢哋。之後又好似The Last Stand咁,Jean 又唔再信Professor X,而個伏筆係摧毀咗Professor X嘅角色設定。Professor X個角色喺成套戲都奇奇怪怪,開頭似有黑化傾向後尾變番正常。其他角色又係寫得奇怪同Hea,磁力王同藍獸由想殺Jean都唔再殺佢嘅立場轉變交待不清同求其,原來有共同敵人就唔再打。而套戲嘅真正奸角外星人,我諗上集天啟寫得正過今集成倍以上。淨係交待佢哋要復興自己種族,所以要侵略地球同搵Jean,跟住再無交待佢哋背景。天啟奸角設定係公式化,但起碼睇到有心機塑造,而嗰班外星人連寫詳細啲都懶,死同唔死都無感覺。

如果大家想睇特技打鬥,真係無乜。都唔知翻拍咁耐做乜鬼,得最後一場火車戰好睇。其餘時間文戲居多,仲要係谷唔起氣氛嗰種,悶加揼波鐘,仲有一場係格硬令某位重要角色退場,令大部分X-Men與Jean為敵(記唔記得The Last Stand鐳射眼死咗嗰段?)。個結尾,外星人死咗一切如常。普通人對X-Men同其他異變人睇法?Professor X退休後藍獸同其他X-Men點樣執手尾?乜解釋都無。最唔滿意係Quicksilver出場過少,不過個演員話自己嗰期忙,得十日左右時間拍。

總括而言,今集X-Men拍得好求其,唔出好過出。

評分

參與人數 2威望 +30 金錢 +20 收起 理由
orion27 + 10 超正, 一定要加分!
jc2ssych + 20 + 20

查看全部評分

CD機︰Philips MC118
Player︰Fiio X1 / Pioneer XDP-02U
Amp: JDS C5
lineout cable: fiio L16
入耳式耳機︰JVC HA FXT90 / Klipsch X7
耳牛︰JVC MX100
個人網頁︰https://www.facebook.com/therudemanroom810/

鑽石玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽忠義勲章76-FC 藍寶石勲章

堅係睇到嬲咗

幾集 Xmen 煲碟睇 special features, Simon Kinberg 監製講到頭頭是道。
一到佢做導演就出事。

有啲人注定講就凶狠,做就碌.......

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
Hugo Fok + 10 + 10 認同

查看全部評分

1萬

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76-FC 藍寶石勲章

我好俾面地睇左3D IMAX, 話晒原班人馬LAST一集就算LA...

睇得出個原因而令到套戲搞成咁, 不過算LA, 好過一拖再拖, 期待DISNEY會點REBOOT啦.

禁止訪問

76-FC 綠翡翠勲章

1萬

行動組版主

電影愛好者x優惠探索者

76 榮譽忠義勲章76-FC 藍寶石勲章三星玩樂勲章

本來都打算明天去睇買一送一,50元可以慳返了吧!
Gundam Theatre (3.5th Generation Home Entertainment System)
TV: Sony KD-65X9500G / KD-65S9000B, Pre-Amp: Oppo HA-1, Amp: Pioneer SC-LX901
4K Player: UDP-LX800 Music Server: Soundgenic HDL-RA2HF
Speaker: JBL(Array 1000, LS-Center, Control-X) + Mirage(Omni 150)
Power Cord: Sound From Heaven Energy II Power Cord, MS Power Cord (Oppo Edition), DC Power: EAhibrid PureDC-B1

鑽石玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76-FC 藍寶石勲章

今日尖沙咀The One觀賞了。的確,今集故事上比以往遜色了,亦沒有什麽亮點,主要講述『珍』是怎様變強的,其他角色都只為襯托。打鬥方面是蠻不錯的,至少有我一直喜愛的Scott雷射眼,及最後烈車戰鬪都做到有特色,低音+震椅令我非常投入。當然珠玉在前,之前好多集做得好好,令今集少了亮點,都可以理解。要數最喜歡的X-MEN系列,我一定揀第一,二,三集,Wolverine盧根才是靈魂人物。

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章

我自己覺得又無出面講到咁差, 但就肯定不是"好". 我上網睇返佢地上映前2星期仲reshoot, 要改個結尾, 因為原本是上太空打的. 同埋外星人本來也是skrull, 不過由於captain奶媽用了, 所以只好改....

可能我自己有睇過漫畫, 其中一樣我最喜歡X-men是佢代表了"小眾", 例如當年mutants某程度代表了黑人, 同性戀etc, 外表上同"正常人"一樣 (先聲明不是說LGBT那些不正常), 能力上可能更高, 但卻被排斥. 我記得以前都講過, 點解人類咁怕mutants, 要困住佢地, 但咁多外星人來又唔驚?
jean grey由吸收了鳳凰之力, 到佢成為black quuen, 最後為了x-men犧牲自己, 係經過好長的鋪排. 依家就變了一個少女青春期有d情緒咁...

不過可能是FOX最後一次拍X-men所有佢地"don't give a F" 吧...但講真我唔想咩都marvel自己拍晒, 因為可能變成有d角色永遠無法出現到...

鑽石玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽忠義勲章76-FC 藍寶石勲章

gashapon 發表於 2019-6-11 05:49
我自己覺得又無出面講到咁差, 但就肯定不是"好". 我上網睇返佢地上映前2星期仲reshoot, 要改個結尾, 因為原 ...

十幾年前 X3 想講 Jean 既破壞力, 估計係根本寫唔到百幾分鐘 Dark Phoenix 既故事。所以都係用 Prof. X 和 磁力王的故事做主線。

三年前 Apocalypse 已決定由 Young Mutants 上陣, Jean 既鳯凰力突然可以打到天啟永不超生已經過份咗。
NO WOMEN, NO KIDS.
That's the rules.

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 藍寶石勲章

甘大獲

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章

jc2ssych 發表於 2019-6-11 13:35
十幾年前 X3 想講 Jean 既破壞力, 估計係根本寫唔到百幾分鐘 Dark Phoenix 既故事。所以都係用 Prof. X  ...

有樣我自己睇完都唔留意. 因為first class時都講了磁力王係1944年都已經10幾歲(無記錯佢係1933年出生), 即係去到今集92年佢都60歲了(但電影無刻意整老佢, 令我一開始以為佢地只是40幾左右)

我的理解又真係phoenix force係好勁, 不過搞笑地d 外星人好似咩事都無仲可以去"吸"d力, 所以最尾火車上一幕其實我覺得搞笑多過精彩...同埋我都好同意raven講prof x 今集變了好多, 為了討好人類就搵d隊員較飛.....其實quicksilver咁快, 好似上2集咁叫nightcrawler帶佢入去, 飲啖汽水再救個太空人+ jean都夠時間, 駛乜佢硬食d力量...