設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

[討論] 真空管形 DTS解碼 USB 音效解碼卡 (簡評已寫)

行動組版主

76 榮譽版主勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章三星玩樂勲章

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x

之前睇過下面呢個帖,已經有少少心動,今日從代理那邊拿了一個回來玩,實在有夠開心!
http://www.post76.com/discuss/viewthread.php?tid=24999

包裝係鬼佬最喜歡的大大件包裝,上面寫著Win7可用,dts認證

跟來的係有headphone送的版本,換包話說,係有無headphone的版本賣的

一個USB直角轉頭,一隻Software CD,一隻真空管 DTS解碼的USB音效卡

外型真係好鬼討好人的,仲要用埋金頂,無dts果隻銀頂來的

後面係品牌 aim 的 logo

前面比你插 headphone同mic,型呀

插張官網的相,我自問就無能力拍到佢發藍光時的相

產品SPEC
音效晶片 : VT1610 音效控制器   
輸出輸入插孔 : Stereo 3.5MM Jack   
輸入規格 : 支援16位元 16KHz / 32KHz /48KHz 播放, THD+N -73db, SNR 85db   
輸出規格 : 支援16位元 16KHz / 32KHz /48KHz 播放, THD+N -73db, SNR 85db   
介面 : Mini USB 埠   
尺寸 : 寛 23mm x 長 45mm   
重量 : 約12公克   
支援作業系統 : Windows 2000/XP/Vista/7   
其他系統 : 支援於USB Audio Device Class 1.0   
支援於: USB Audio Device Firmware Update 1.1
軟體 : Surround Sensation Headphone 軟體 (僅支援 Windows 7/Vista/XP)   
軟體特色 :  
1. DTS 環繞音效系統   
2. 音場環繞效果   
3. 對白清晰   
4. 聲場擴展   
5. 低音增強

用後感:

曾幾何時有買過CREATIVE的SOUND CARD (Win98年代),所以都知onboard同唔onboard的分別,早前(Vista年代)亦試過用steelseries的打機USB SoundCard,今次呢個dts sound card 可以話係第三次試用非底版soundcard的經驗
這隻dts sound card 係要用軟件配合的,所以Mac友無機會玩啦

(搭配SE210使用)
明顯無雜音,當然唔排除我原本底版後面成隊線,所以之前用on-board sound card有雜音
開左dts movie mode 睇戲,真係一流,空間感明顯唔同左,可以叫做闊左,又或者稱之為空間大左
聽歌的話,演唱會用 dts music mode係唔錯的,人聲樂器聲唔會搞埋一齊,不過如果只係聽MP3,開左dts未必有改進,分分鐘仲差左,當然如果你喜歡味精音樂,咁就另作別論,不過始終係外置音效卡,正如我上面所講,少左雜音已經算唔錯!
打機方面,如果你對定位有嚴格要求,個人唔推介你用,因為steelseries呢類針對打機的USB 5.1 SoundCard 絕對係比佢好,但當然你又唔好掉番轉用steelseries的sound card來睇戲,否則只會自討苦吃,不過當然呢隻真空管USB Sound Card用來打機都唔差的,不過主力還是集中番睇戲方面較好

(搭配跟LCD Mon speaker使用)
簡單一句,算吧啦,一樣咁垃圾,唔好浪費金錢啦

(搭配跟跟機Headphone使用)
送比你的野,哈哈哈,我試左半首MP3都無就放番底了,如果比錢買,價錢一樣我都會買無headphone果版本,環保d啦香港人!

結語:
以零售價4^*,嘗鮮價3^*來講,作為USB Sound Card , 我覺得係有d貴的,不過你當dts認證多幾十,真空管造型多幾十,發藍光又多幾十的話,呢個價錢算對得住天地良心,如果對家中onboard sound card不滿,又或想夜晚發藍光的真空管增加情調,又或買左(down左)好多Blu-Ray的朋友來講,dts 呢個字一定吸引到你眼球付錢

專業玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

之前唔記得邊間公司有塊 MOTHERBOARD 玩膽

星級玩家

76-FC 藍寶石勲章

是否之前團購個過

行動組版主

76 榮譽版主勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章三星玩樂勲章

是否之前團購個過
bl089 發表於 2010-2-11 22:42

呢隻多左DTS認證授權!

1萬

黃金玩家

76 榮譽版主勲章76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽VIP勲章

食飯要食幾耐呀..........

行動組版主

食飯要食幾耐呀..........
maner394 發表於 2010-2-11 23:24

年廿八,被老細指令執垃圾中!

高級玩家

之前唔記得邊間公司有塊 MOTHERBOARD 玩膽
kingleecm 發表於 2010-2-11 19:25

好似係Abit

星級玩家

唔知sup 唔 support macbook 呢?

1萬

黃金玩家

76 榮譽版主勲章76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽VIP勲章

年廿八,被老細指令執垃圾中!
阿定 發表於 2010-2-11 23:35

你D所謂垃圾件件精品....有咩唔要出聲喎

鉑金玩家

76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章

How to output multi-channel from the tube? It seems more like a simulated surround sound effect.