設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

RZ840 factory reset 後 firmware會否重置?

星級玩家

76-FC 綠翡翠勲章

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x
您好,小弟新屋入伙初嘗玩音響經朋友推介買了Onkyo Rz840,
滿心歡喜開箱接駁好喇叭更新firmware後發現小弟的apple tv 4k在經840 出電視時只能用dolby vision 50p (如直駁tv 可完美出60p dolby vision) 及部amp 個畫面好唔穩定(amp 板面hdmi 燈狂跳, 播一條片可能要detect 2/3分鐘,(本身是用緊philips hdmi 2.0 premium認証嘅嘅線而直出冇問題)

Sony ps4 pro經840仍可出hdr 60p 色彩格式RGB 但一樣要detect 2-3 分鐘,用嚟播bluray 碟直頭黑畫面死機要reset

咁我怕可能係線材問題或唔識調校,所以請教了很多師兄(感激很多師兄幫忙及建議)後嘗試關晒 hdmi cec 啲setting 及換了3條魔獸8k hdmi 2.1 線測試,可惜並沒有好轉,最後更嘗試factory reset 怎料reset 後apple tv 4k 連dolby vision 都detect 唔倒, ps4 pro更跌返落色彩模式YUV420及 hdr 30p, 就算我reset 後斷電30分鐘都沒改善........

所以想問一下會否有機會factory reset 後有機會連firmware都會fallback 去出廠版本但firmware version又忘記跳回舊version(因小弟的情況是做了factory reset後出現)如果是的話有方法解決嗎?

星級玩家

76-FC 綠翡翠勲章

唔好意思想問吓onkyo 同事能給我一些建議嗎?感謝感謝

讚助版主

TerranceYuen@FB師兄,

唔好意思遲咗回覆.
首先回應關於Firmware Fallback問題, Factory Reset只能將初次設定重置. 是不能夠改變Firmware版本.
關於師兄遇到Dolby Vision使用上的問題, 我們技術部同事正在處理中,請稍等一等我們回覆.
另外想師兄提供現在用緊聲寶Sharp電視是什麼型號?

Dan1

星級玩家

76-FC 綠翡翠勲章

您好, 我用的是SHARP 4-60AM1H, 如用同一條HDMI 線直駁PS4PRO 及APPLE TV 4K去電視HDMI 3 PORT(用增強模式) 皆能輸出最高畫質(分別是HDR 60P 及 DOLBY VISION 60P), 但一經AMP 出就不能, 我已把多餘的HDMI CHANNEL 關掉(只剩HDMI 1 及2 分別接駁PS4 PRO 及APPLE TV) 及明顯覺得畫質差一截, 被困擾0左個多星期

因小弟是初入門及知道呢部新機係你0地用心之作所以想一步到住直出RZ-840, 之前還在掙扎係咪出696 就算(條電線太吸引), 故希望能瞭解自己是否有地方弄錯還是SET錯, 謝謝幫忙

星級玩家

76-FC 綠翡翠勲章

TerranceYuen@FB 發表於 2019-6-6 17:51
您好, 我用的是SHARP 4-60AM1H, 如用同一條HDMI 線直駁PS4PRO 及APPLE TV 4K去電視HDMI 3 PORT(用增強模式) ...

您好,請問有update嗎?謝謝您

讚助版主

TerranceYuen@FB師兄,

有關師兄遇到Dolby Vision上的問題, 請與我們服務部同事聯絡. 謝謝.

聯絡電話24298148.

Dan1

鉑金玩家

三星玩樂勲章76-FC 綠翡翠勲章

請問師兄,是否已解決,本人都想買,但怕有你的情況

星級玩家

76-FC 綠翡翠勲章

ming2907 發表於 2019-6-15 13:15
請問師兄,是否已解決,本人都想買,但怕有你的情況

唔好意思我今週太忙要過2天才拎出去,有最新消息立刻告知大家?