設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
返回列表 發新帖
樓主: Happy89

[美版] 兩隻演唱會 , 一隻4K 。

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章

tomlee338 發表於 2019-6-3 09:46
師兄,我都有同感
咁未來戰士2 DVD係咪情況 ?   
我既4K 播不到美版 DVD   

新的4k版我冇買,但記得dvd版的低頻動態重好過bluray , 所以之後已經再冇信心入4k版!

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
tomlee338 + 10 + 10 絕對認同

查看全部評分

鉑金玩家

kitman688 發表於 2019-6-3 17:54
新的4k版我冇買,但記得dvd版的低頻動態重好過bluray , 所以之後已經再冇信心入4k版! ...

我都好記得以前VHS, LD, DVD,  低頻動態好重
上星期我都有問過 allen C兄,佢話我設置要再調校 ,但我播D變型金剛,大黃蜂,俠醫,水行俠D低頻就勁到飛起。

評分

kitman688 + 10 + 10 俾個Like你啦

查看全部評分

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章

tomlee338 發表於 2019-6-3 19:20
我都好記得以前VHS, LD, DVD,  低頻動態好重
上星期我都有問過 allen C兄,佢話我設置要再調校  ...

小小心德!例如你播一些低電平收錄的4k碟時,例如marvel果幾隻,黑豹 除外,當你擰大幾個db後都覺得套戲唔係幾好聲和低頻動態唔足夠時,即係代表調機唔到位或器材本身動態唔足夠,如果調得好或器材本身夠级數的話,其實果幾套marvel作品都可以幾好聲……冇90都有80分!所以呢幾套marvel作品在網上的師兄評語有好有壞,其實正正表現了各師兄的調機功力和器材级數!另如呢幾隻marvel作品都可播到好聲的話,咁就播其它正常收錄的好聲作品時只會更加好聲!師兄如果有時間可請教吓Allen師兄,因Allen兄夠哂料做……應該有滿意答案给你!

評分

tomlee338 + 10 + 10 用家心得極具參考價值

查看全部評分

鉑金玩家

kitman688 發表於 2019-6-3 20:25
小小心德!例如你播一些低電平收錄的4k碟時,例如marvel果幾隻,黑豹 除外,當你擰大幾個db後都覺得套戲 ...

marvel果幾隻

請問係邊幾只?  
有十幾咁多,很難估

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章

tomlee338 發表於 2019-6-3 23:23
marvel果幾隻

請問係邊幾只?  

4k Avengers1.2.3,另再加多隻比你……4k incredibles 2,如果套機調得好和器材夠级數的話,呢幾隻碟都至小可播到八十分好聲,重有要肯定各配件和各器材要百分之百煲好至可以對聲畫下结論,如果未煲好任何一樣配件或器材都有可能變衰聲!

評分

參與人數 2威望 +20 金錢 +20 收起 理由
allen89 + 10 + 10 絕對認同
tomlee338 + 10 + 10 用家心得極具參考價值

查看全部評分