設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
返回列表 發新帖
樓主: superjacky99

[請教] 廿幾歲仔入坑玩家庭影院,請教各前輩選擇及擺位問題

星級玩家

76-FC 綠翡翠勲章

平平地既話就kef蛋,比多少少就 B&W

星級玩家

過來人, 問一問你短期內有冇打算要小朋友

要小朋友,你可以先行放棄高級喇叭(我個B&W 高音單元,俾兩個小朋友用野篤凹左,暫時只會當睇唔到)

星級玩家

Lego 發表於 2019-6-4 15:18
過來人, 問一問你短期內有冇打算要小朋友

要小朋友,你可以先行放棄高級喇叭(我個B&W 高音單元,俾兩個小 ...

師兄諗得好周到??我暫時未有計劃,可以玩多幾年先?

鉑金玩家

可以全用Elac 301.2 +procella p15。
不過長期要用sub 仔

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 綠翡翠勲章三星玩樂勲章

已有amp同喇叭, 建議駁黎用住先, 廳玩點都應該好過睡房.
2米x2米有靚喇叭都未必發揮到, 而且又要換amp, budget用黎換隻拾仔可能仲d.
建議:用返舊果套加隻拾仔睇戲打機用, 再搵對細喇叭加合併機仔聽歌

5萬

總版管

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章三星玩樂勲章

恭喜師兄新居入伙, 2米x2米呢個SIZE其實好好玩的, 我又多事比下意見先.

1.前邊3隻我爬文見procella p5睇戲幾正,但未試聽,心水仲有b&w 皆因音響展聽過d聲底幾中意,請問前3隻兩三萬budget有咩推介呢,等小弟鎖定去試下。
其實你玩 5.1.2, 最好就全部都用同一牌子喇叭, 同MODEL最好, 不過當然都明白咁貴既喇叭好難買咁多隻, 所以我覺得你可以真係聽哂你想要既喇叭先, 再鎖定牌子係OK既. 新買最好一SET牌子咁玩會好D呢~

2.  subwoofer有大要大又擺得落既我搵到procella p12, 但要擺sofa既左邊牆,請問咁樣可以嗎?
呢個係OK的, 不過你要預SUB仔線要過到去就可以了!!!

3. 後置我諗過用b&w m1, 請問係咪放耳仔level好? 定我咁近應該升高佢地呢? 定話地方咁細用返minx12 慳返好過?
如果後置好似我咁, 冇天花的話, 耳仔高度再加2尺位就可以了, 太近耳仔好難SET出似後面來的音效的~

4. atmos 2隻用返minx12 ok嗎?係咪跟返dolby guideline 擺前少少tilt返向sofa最好?
你係玩FH .2 的嗎?? 如果係, 最好都跟埋後置喇叭一樣MODEL啦~高度單元指返向皇帝位企高位置就可以了!! 因為 FOR做返個天空聲場麻~

5. 後面個透光玻璃應該好影響反射(但蝸居想光猛d無計),我打算整個厚窗簾布吸音,咁樣會好d嗎?
有布就當然好過冇啦, 小個反射煩小樣.

6. 各前輩有冇隔音玻璃同隔音門推薦小弟呢? 以免影響房間另一半休息
如果你個廳後就係房, 基本上都冇咩方法可以唔影響到另一當休息呢~ 始終你要炸機又好, 唔炸機都好, 家庭影院做出來的動態聲, 同一間屋既人都好難唔影響到呢~

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
issachar + 10 + 10

查看全部評分

一名永遠的入門玩家, 對電影, 音樂, 影音等玩意永遠雀躍, 其後為了可以將這個毒海無涯信念推展開去, 故建立了這個毒人唔洗本的影音娛樂資訊平台

Post76玩樂網.

星級玩家

今日去左中環KEF同B&W showroom 試聲, B&W 707 細細隻已經好好聲, 層次同低頻都贏607一大截。至於KEF由於冇預約只能夠用R11試聲底,咁聽落梗係贏B&W書架一班。下次預約再去試對比下R3同607。話說各位師兄知唔知邊道有得試Elac呢?