設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: jc2ssych

[~ 原創影評 ~] 《Godzilla II : King of Monsters》哥斯拉[不含劇透]影評

1萬

行動組版主

電影愛好者x優惠探索者

76 榮譽忠義勲章76-FC 藍寶石勲章三星玩樂勲章

輪到我了,反而有期待,會唔會失望好大,睇左再講。

評分

參與人數 1威望 +20 金錢 +20 收起 理由
jc2ssych + 20 + 20

查看全部評分

星級玩家

熱血場面多,起左幾次雞皮??

評分

查看全部評分

黑鑽玩家

部份同意,經常都係黑麻麻落住雨打,唔係好清楚。而且兩隻大嘢每次打打下,唔夠幾下來回,就轉去影下人物,搞錯,到喉唔到肺。

評分

查看全部評分

https://www.instagram.com/chsw2019/

三潮玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章十週年永遠榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

睇完, 利申先: 唔係呢d怪獸fans, 無睇任何trailer入場.

對於場面, CG, 鏡頭我覺得okay, 當然如果可以拍到pacific rim果種重型隻抽既氣勢會仲好.

其實最差係個故仔, 成場戲都唔知阿媽想點,  0係我腦中除0左問號, 就係insane呢個字. 怪獸世界咁大, 可唔可以比多d個世界觀既資訊比觀眾?

成個怪獸世界咁大, 有冇d好d橋引領觀眾入呢個怪獸世界? 好多劇情個別都okay, 但加加埋埋我成日心諗咁都接得埋?   legendary被收購之後, 好多戲都拍得有形無神... 感覺似睇流浪地球...

總結: 只想睇怪獸, 我覺得可以一看. 6/10. (Pacific Rim 1我比 9/10)
套戲整體來講, 無一個合理劇情推進, 對我來講好難去投入睇呢套戲, 整體我比4/10.

評分

查看全部評分

星級玩家

76-FC 綠翡翠勲章

radhk 發表於 2019-6-2 22:26
睇完, 利申先: 唔係呢d怪獸fans, 無睇任何trailer入場.

對於場面, CG, 鏡頭我覺得okay, 當然如果可以拍到 ...

睇左,有同感, 我只覺得睇完只可以用一個字形容,就係「亂」

評分

查看全部評分

黃金玩家

基本0劇情
佢d 暗位亦完全無層次,唔覺係做到咩氣氛,只係令人睇得辛苦
基本成套戲係睇最尾段大戰已夠
其他可以訓下
而且套戲入面無理既位太多了
2/10 分

評分

查看全部評分

1萬

行動組版主

半專業貓奴

76 榮譽版主勲章76 榮譽慈善家勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章

純粹官能刺激既, 絕對收貨, 各怪獸出場都有唔同氣勢, 第二集明顯改善咗第一集講多過做既不足, 結尾彩蛋明顯話比大家知第三集三頭龍會復活....

評分

查看全部評分

鑽石玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽忠義勲章76-FC 藍寶石勲章

大家各適其適。

評分

參與人數 4威望 +80 金錢 +80 收起 理由
legoholic + 10 + 10
Logan + 10 + 10
Nolan + 50 + 50
陳永仁 + 10 + 10

查看全部評分

鑽石玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽忠義勲章76-FC 藍寶石勲章

即管又重溫一下 2014 對 Muto 既大戰。

[media=x,820,461][/media]

[media=x,820,461][/media]

我個人偏好呢種 choreography。雖然數碼感相當強, 但在全黑背景中, 輪廓和texture都是清楚易見。cross cutting 的人類活動是有意義的, 人類在故事內有角色, 行為 significant 並非單純的 victims 和 bystanders。

評分

參與人數 4威望 +80 金錢 +80 收起 理由
legoholic + 10 + 10
Logan + 10 + 10
Nolan + 50 + 50
陳永仁 + 10 + 10

查看全部評分

黑鑽玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽VIP勲章

今次除了VFX做得相當有逼力外, 另有一樣野做得唔錯的, 就係音樂.
把伊福服昭的原著音樂, 混入了現代同傳統日本音樂, 很有FEEL, 聽落去有D似音頭.
因此也買了隻OST, 相當好FEEL, 如果隻莫斯拉之歌有埋人唱就PERFECT了, 可惜小美人不再, 得返件章子怡...
講返章子怡, 話佢係MONARCH第三代, 咁金剛入面個景甜(越戰後即七幾年?)米佢阿媽之類?

評分

參與人數 2威望 +40 金錢 +40 收起 理由
alleelarry + 20 + 20 俾個Like你啦

查看全部評分

等運到