設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
返回列表 發新帖
樓主: heerocolour

[AV擴音機] 超不專業開箱文 Onkyo TX-RZ840

星級玩家

76-FC 綠翡翠勲章

issachar 發表於 2019-6-2 22:02
有冇將 D AUTO 既 SETTING 轉返 MANUAL 試下先?

同埋最老土果樣... 換下線....

唔好意思師兄我講到一舊舊,本身未買amp前 appletv 4k 用philips hdmi 綫直駁sharp 4T-60am1h 電視hdmi 3 port 可直出dolby vision 60p, 但經rz840 只能detect dolby vision 50p, 播條片load 個畫面要近2分鐘(其間onkyo hdmi signal 狂跳)
咁我就試買2條魔獸8K綫,但結果一樣 T.T(已熄晒所有hdmi cec嘅嘢但都一樣)

我之後手多多factory reset 後仲大獲,連dolby vision 50p都出唔倒,開ps4 pro連hdr 都出唔倒,初時以為係firmware reset 後未update但佢已經係最新版,唔知師兄們有有建議?唔通真係要枱上onkyo?

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 黑鑽石勲章三星玩樂勲章

TerranceYuen@FB 發表於 2019-6-3 00:54
唔好意思師兄我講到一舊舊,本身未買amp前 appletv 4k 用philips hdmi 綫直駁sharp 4T-60am1h 電視hdmi 3 ...

師兄試下熄埋個 audio lip sync 同埋 1080p scaling

同埋 APPLE TV + PS4 RESET 左未呢...
LG CX55
Denon AVC-X8500HA + MultEQ-X
Wharfedale EVO 4.4 + 4.CS + D330
FB: RGB山洞原人的玩物

星級玩家

76-FC 綠翡翠勲章

issachar 發表於 2019-6-3 01:06
師兄試下熄埋個 audio lip sync 同埋 1080p scaling

同埋 APPLE TV + PS4 RESET 左未呢... ...

聽日試,謝提醒

星級玩家

76-FC 綠翡翠勲章

reset 0左之後(hard reset 後再斷電5分鐘)都唔得, 唔通真係要枱機?

鑽石玩家

76-FC 綠翡翠勲章

TerranceYuen@FB 發表於 2019-6-2 20:55
請問師兄如有駁apple tv 或ps4 pro 時有冇問題呀?
小弟入咗rz840 深受佢狂跳hdmi signal 困擾
...

我用舊機都有咁情況喎,新個部840都有一時時跳出黎~~
其實點解會咁呢???
TV:SONY 55x9000F  AMP:DENON AVC-A110 2ch:Acc E-480
Player:Pioneer UDP-LX500 ; GIEC BDP-G3606 ; NODE 2i
前:BW 805D4;中:Mission QX-C
後:Polk Audio Signature S10 天空: Hivi VA5-OS
SB:Definitive SuperCub

星級玩家

76-FC 綠翡翠勲章

想請教吓師兄用緊咩hdmi 線呀? 我用緊魔獸8k 2.1 線, 需唔需要再換另一0的線定直接搬去onkyo check?

鑽石玩家

76-FC 綠翡翠勲章

前陣子忙到企左係道,今日特登息曬電話同電腦鎖埋大門係屋企閉關set返好個陣.........
試左三套戲教返準D聲,未聽過既聲突然全部出返曬黎???????
嚇到個心有D離一離~~
Player one果然係試機天碟,可以試齊個4隻天空啦叭
水行俠試個低音,不過個隻十仔壞壞地只試到7成,遲D要set過
你的名字基本上係自己想睇所以先囉出黎?????,不過留意到佢自己將dts-hd轉左做X,變相upgrade 左我隻碟就好意外????(我新手玩勁機好多野唔識家唔好笑我)

睇左成日又攪左成日,好眼訓聽日再講........
待續