設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: ivan68

[請教] DENON 4810 & ONKYO 5007

高級玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽VIP勲章76-FC 藍寶石勲章

唔識揀, 好難決擇, 請各位師兄幫幫忙!  
ivan68 發表於 2010-2-10 14:13

我就買咗Denon4810, 貪佢(1) Made in Japan、(2) 機頂無Onkyo咁熱、
(3)Software無咩bug(暫時)、(4)有9.3用amp assign 玩~~~

高級玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽VIP勲章76-FC 藍寶石勲章

請問可否BTL後重可以 channels assign ?
ryanenen 發表於 2010-2-10 15:15

Sorry....咩係BTL 呢 Ryan 師兄?~~~~

星級玩家

Y Z 7 都好正,
咩原因换呢?
ryanenen 發表於 2010-2-10 15:10

Z7係好正! DSP方面, 但聲音質感唔係好o岩個人口味!

星級玩家

我就買咗Denon4810, 貪佢(1) Made in Japan、(2) 機頂無Onkyo咁熱、
(3)Software無咩bug(暫時)、(4)有9.3用amp assign 玩~~~
sunnyt 發表於 2010-2-10 15:12

THX! 分析力是否足夠呢?

星級玩家

76-FC 藍寶石勲章

sunnyt 發表於 2010-2-10 15:12

我用緊5007, 唔覺得機頂好熱BOR; 同埋X.3, 唔係咁易放到三個WOOFER....冇咩用
窮人玩AV, AV玩窮人

高級玩家

THX! 分析力是否足夠呢?
ivan68 發表於 2010-2-10 15:23

分析力都ok...不过都唔及Yamaha Z7 (因我半年前在Tom Lee聽过),
當時試Dark Knight 開頭打刧銀行嗰段, 個經理係經理室用short gun
開咗一鎗之後就向住鏡頭慢慢走出嚟....嗰D喝令聲由遠而近地聽到好
有立體感~~~~我用Denon4810就聽唔番嗰個效果喇!

星級玩家

分析力都ok...不过都唔及Yamaha Z7 (因我半年前在Tom Lee聽过),
當時試Dark Knight 開頭打刧銀行嗰段, 個經理係經理室用short gun
開咗一鎗之後就向住鏡頭慢慢走出嚟....嗰D喝令聲由遠而近地聽到好
有立體感~~~~我 ...
sunnyt 發表於 2010-2-10 15:40

下.......

高級玩家

我用緊5007, 唔覺得機頂好熱BOR; 同埋X.3, 唔係咁易放到三個WOOFER....冇咩用
coolpan 發表於 2010-2-10 15:25

師兄, 我係買Denon之前係栢裕16樓 SXX  AV Centre 試过5007,當時我走埋部amp
度,親手在amp頂部四圍摸,之後就記得同sales講过"部amp都好熱喎!"就係咁~~~~
至於玩9.3~~~我而家玩緊9.2,遲D或會買多一隻嚟試9.3, 都唔一定9.3,因為第ニ隻
拾仔係預備放入睡房比5.1用,但一定會試下3隻拾仔嘅滋味囉!我嘅擺位好特別(因要
就地方,一定不能阻住屋企人)如下:一隻前左上,一隻前右下,一隻左後下(近sofa).....
哈哈~~~暫時只係計劃緊,但都好興奮下~~~

星級玩家

76 榮譽VIP勲章

honestly this is not an upgrade ...only change style

if u want real improvement , i suggest to add power amp or go for lx90 or avca1hd or z11

星級玩家

honestly this is not an upgrade ...only change style

if u want real improvement , i suggest to add power amp or go for lx90 or avca1hd or z11
claero 發表於 2010-2-10 16:12

I consider add power amp too...!!!