設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: UncleAlex

小弟睡房的影音+(再走進廳的兩聲道)

進階玩家

由睡房的影音,再走進廳的兩聲道,請勿見笑

繼小弟睡房的影音之後

http://www.post76.com/discuss/vi ... &extra=page%3D3

再走進廳堂的兩聲道,請勿見笑.

小弟自小喜歡聽音樂,我由DIY數千元及甚至過百萬元嘅器材我都聽過,平嘢未必唔好聲,但是好貴嘅器材又未必最靚聲,總知我個人應為玩Hi-Fi是自得其樂,最緊要玩得開心.
其實買Hi-F器材前,最緊要問自己喜歡聽甚麽類型嘅音樂,我自己就比較喜歡聽JAZZ 及人聲,大鑼大鼓就比較少聽,我的兩聲道是我當年新居入伙時購入的,部分服役以超個十年了.

首先介紹我的胆機組合

Wadia 20 CD Transport

D/A Converter  Audio Synthesis DAX-2
知前我都想買Wadia 20 CD Transport +25 D/A Converter  一套西裝的,因為當年自己鍾意Audio Synthesis DAX-2 有HDCD及聲音是我的要求,就器用Wadia 25 D/A Converter.

胆機我就用Audio Space,其實科寶胆機時常將價就貨,基本大部份科寶胆機都需要換些覩胆,當然要額外收費啦,小弟當年, Audio Space胆機由科寶軍師父及梁師父度身訂做我的喜歡的聲音如(升級包括大細胆,火牛,水塘,藍精靈及Caps樣樣都是錢)

Preamplifier
細胆仔我都會每3-4年換一次

Poweramplifier
大細胆我都會每3-4年換一次,由第一年用EL34 ,到Jadis 6550A 及宜家用緊 Ei 6CA7,每一次換胆都有驚喜,都幾好玩

喇叭 ProAc Response 2.5

介紹完胆機組合又到我的石機組合

CD Sony SCD-1
這是一部非常重量級嘅CD機,機身重量超過50磅

Integrated Amplifier Accuphase E-405

喇叭 B&W N805

多謝欣賞

小弟在此向各師兄,師姐拜年

祝大家

揾到$,淨到$,身體好.

評分

參與人數 5威望 +11 收起 理由
smith14 + 1
leo25 + 1
obee + 5 D 胆機好靚!
pinkhung + 2 件件精品
avmilk + 2

查看全部評分

高級玩家

76 榮譽VIP勲章

嘩~好多膽喎......超正!

銀級玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章

好靚仔既setup
plus nice equipment~

高級玩家

繼小弟睡房的影音之後

http://www.post76.com/discuss/vi ... &extra=page%3D3

再走進廳堂的兩聲道,請勿見笑.

小弟自小喜歡聽音樂,我由DIY數千元及甚至過百萬元嘅器材我都聽過,平嘢未必唔好聲, ...
UncleAlex 發表於 2010-2-22 18:30

UncleAlex, 小弟都中意聽音樂, 就快成家立室, 所以買左部Audio Space 同 B&W CM1....喇叭線.....CD機都吾知簡乜好, 可唔可以比個意見下小弟, 感謝!
http://www.post76.com/discuss/viewthread.php?tid=30476

1萬

白鑽玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

嘩! 只睇器材都已經覺得好好聲

星級玩家

76 榮譽忠義勲章

兩套都甘正

進階玩家

76-FC 藍寶石勲章

師兄這兩套音響是否在同一間房子中?

星級玩家

兩套機各居特色味道,隨心情喜好聽歌,正到不得了

銀級玩家

76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 綠翡翠勲章

兩套架生好利害,搞到我好驚!!

進階玩家

UncleAlex, 小弟都中意聽音樂, 就快成家立室, 所以買左部Audio Space 同 B&W CM1....喇叭線.....CD機都吾知簡乜好, 可唔可以比個意見下小弟, 感謝!
http://www.post76.com/discuss/viewthread.php?tid= ...
junleong 發表於 2010-2-23 00:30

師兄

B&W CM1 我都用過,我個人感覺CM1個底頻比較薄,我提議用KT88或EL34胆機,喇叭線就試用銀包銅之類的喇叭線.

CDP就視乎BUDGET

不喜勿插