設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

灌沙線-人做我又做.

專業玩家

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x
大家好, 睇左各位玩灌沙咁耐, 覺得好過癮, 人試我又試下先.

材料:
石英沙
備長炭粉
4 分水管
熱縮膠管
4N 單芯長結晶銅, 加鐵佛龍管.

未灌沙前已煲左一輪.

用較細的電線皮塞住水管一邊. 買唔到可以放入 4分管的細咀漏斗, 又要 DIY加細個咀.

再落熱縮膠管, 確住唔會漏沙.

終於完成左一條, 但只用左 1/3 樽沙 (500 ml 樽). 入沙時已經有用鎚仔扑條管.  乜用咁少架咩?

照樣造埋另一條, 兩條管都係 5呎幾長, 都只係用左 2/3 樽.

線頭都黐左d 沙, 順手用神油清潔一下.

加番頭尾插, 終於完成! 總共搞左成兩粒幾鐘.

評分

參與人數 4威望 +28 收起 理由
stanley2468 + 4
chyhm + 8
Einstein + 10
yazhou + 6

查看全部評分

專業玩家

1# solid_snake

呢條電線用係後級. 報告下效果:  第一感覺係有氣有力左! 尤其大提琴弦線震動明顯左, 音場都深左d. 以小弟的木耳感覺, 整體有 10-20% 改善啦.
遲d 再搞多幾條俾 DAC, 拖板等用.

想問下各位, 除左灌沙電線, 有冇師兄造灌沙信號線, 喇叭線之類?

專業玩家

Djaddy have a lot of DIY cable ar !
kleehkg 發表於 2010-2-2 00:18

我都係跟住佢d post 去做咋.

鉑金玩家

76星級影音勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

請問 D 4N 單芯長結晶銅, 加鐵佛龍管.嚮那買? How much$$$
有在試遇唔加備長炭粉 or 加其他之分別...?Nice job
研究-係我終生興趣
黑膠唱盤: Pro-Ject 2Xperience
CAS: CA851N
2ch amp: Luxman L-350AII Class A
9.1 AV system: LG 55, Pioneer BDP & SC-LX86, Velodyne SPL-800i, XPA-5, Energy Veritas V-6.3 x Mirage OS3

鉑金玩家

76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章

我都係跟住佢d post 去做咋.
solid_snake 發表於 2010-2-2 00:32

hello,

what is the grain size of the 石英沙 you used?

專業玩家

請問 D 4N 單芯長結晶銅, 加鐵佛龍管.嚮那買? How much$$$
有在試遇唔加備長炭粉 or 加其他之分別...?Nice job
Einstein 發表於 2010-2-2 02:58

你好! 小弟都係睇左你的報告, 照跟住做的.
各位話加炭粉好, 就唯有信, 未試過唔加炭粉.

4N 單芯長結晶銅 係台灣網站買的, 牌子係 ACT,  台幣 20/米 .  好平!
呢度可唔可以 post 購物網站?
鐵佛龍管係自己加上去的, 未灌沙前, 就咁加左鐵佛龍已經有d 改善.

遲d 都想試下其他較靚線材, 如 PCOCC-A 之類, 各位有乜好介紹?

專業玩家

hello,

what is the grain size of the 石英沙 you used?
djaddy 發表於 2010-2-2 03:52

我同個 friend 一齊買左呢包. 唔記得咩 size,  總之係舖頭最幼果種.

想問一下, 你地灌一條線會用幾多沙? 我呢條用得好少, 正唔正常?

鉑金玩家

76星級影音勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

我同個 friend 一齊買左呢包. 唔記得咩 size,  總之係舖頭最幼果種.

想問一下, 你地灌一條線會用幾多沙? 我呢條用得好少, 正唔正常?
solid_snake 發表於 2010-2-2 11:15

灌一條線會用得好少係正常, 2-4pc/kg
研究-係我終生興趣
黑膠唱盤: Pro-Ject 2Xperience
CAS: CA851N
2ch amp: Luxman L-350AII Class A
9.1 AV system: LG 55, Pioneer BDP & SC-LX86, Velodyne SPL-800i, XPA-5, Energy Veritas V-6.3 x Mirage OS3

鉑金玩家

76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章

solid_snake 發表於 2010-2-2 11:15

40kg...

1/2 lbs for 1 x 4 "fun" tube - 1.8m long.

星級玩家

76 榮譽VIP勲章76-FC 藍寶石勲章

我1.5KG+炭粒都做左;1x 5分喉1米PC + 1x 5分喉3米PC,都用晤晒。
40KG可大量生產
有錯唔好打面!
juniorx 的 Cheap Cheap AV
http://www.post76.com/discuss/viewthread.php?tid=22779
My Personal Homepage
http://www.alandscape.net/