設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

[請教] suggestion for amp 配 usher s520

進階玩家

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x
小弟新手,
一直想砌套入門5.1看門口, 但又以聽歌比較多.... 矛盾之間...
卒經朋友推介下入左對usher s520, 打算由2ch 開始, 先音後影,
但小弟不財, 想用int.amp配合以備日後5.1之路, 我知師兄們一定會話我新手又財疏不應心頭高,
但頭已洗濕, 還望各位賜教:

先提基本資料
客聽: 10fts x 10fts
音訊: ps3, pc + mocha dac
聽歌: 其實流行歌, 純音樂比較多,
聽歌80%:睇戲20%
budget:
先預 2k~5k for amp + 喇叭線
再預 5k 將來5.1 組合用
要求: 想現睇戲聽歌都先用2ch, 但預半年後加裝成5.1,
如不影音分家, usher s520作前置用, 大概如此

1) 知道usher s520 難推, 未知ching們有沒有amp推介, 能夾此喇叭?
原心水是onkyo 607作開始玩5.1, 但未知是否與s520匹配, 聽歌又好似marantz比較好, 亦有人說用nad,
現迷茫非常, 望師兄們指點迷津
2) 聽說s520先"跳線", 請問是什麼, 要點做?
3) 喇叭線推介, 是不是鴨寮街銅線貨色便可, 什麼幾多支, 應如何選擇, 有沒有什麼特別推介?
4) 如果真的影音分途, 先置2ch amp, 又有什麼推介
5) 要點準備, 又要預多幾多budget?

恕小弟無知, 或一知半解, 太多stupid問題,
希望各ching見諒及給予寶貴意見,
thanks so much!!!

銀級玩家

76 榮譽VIP勲章

最近有機會玩過這對連Stereophile等外国雜誌都一致好評既喇叭, 最令我印象深刻係佢既高音質素, 音場既闊度. 在150呎的空間內, 低音是滿意的, 再多d我當然求之不得, 但想到2千多元能有這樣的音色, 造功; 我實在覺得自己有d過份...

用Denon 3808推都有不俗的效果, 我相信以一般合併機出來的音色都應該不錯! 喇叭線我會建議用铜線, 因為S520本身既高音已經好好, 用铜線來增强佢既中低頻同質感!

進階玩家

謝謝avmilk ching,
咁即係onkyo 607 應該都應該不錯,
去試試先

另外, 未知跳線是什麼呢?

進階玩家

喇叭線can try SFH PX, many ching using this喇叭線, super high CP ratio!

銀級玩家

76 榮譽VIP勲章

喇叭線can try SFH PX, many ching using this喇叭線, super high CP ratio!
superav 發表於 2010-2-2 13:43

我都係用SFH PX, 出來既效果好滿意! 聽聞有條新款叫ulitmate十週年, 比以往更多芯, 如用SFH不妨考慮呢款!

進階玩家

thank you ching,
未知邊度買平, and幾多錢左右?
配咩插好呢又?
thx