設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: cheunkl

[請教] 入門: Yamaha 的決擇

黃金玩家

• When you play back DTS Express sources or audio signals with sampling frequency of higher than 96 kHz, the straight decode mode is automatically selected.
• When you play back Dolby TrueHD sources with CINEMA DSP, another program may be automatically selected in specific cases.
• When you play back DTS-HD sources with CINEMA DSP, the DTS decoder is automatically selected.

其他65系都一樣.
我冇Dolby TrueHD嘅碟. 其實都唔係好明呢句?"another program may be automatically selected in specific cases."即係點??
呢個對你有幫助
http://peter061.myweb.hinet.net/index.htm

PS3 Slim 用 LPCM + DSP 係一條 HDMI 出去個 Amp 到
我用morduant-short mezzo 1
我都想買對Mirage Nanosat Prestige做presence
因為現在係用緊N年前嘅JBL surround speaker

專業玩家

76 榮譽VIP勲章

儲多1,2個月錢先...

黃金玩家

如果已我所知
1065已下所有型號都唔可以DTSHD/TrueHD+ DSP
只可以用straight
2065就可以TrueHD + DSP,但DTSHD就會變成DTS+ DSP
所以我覺得如果有興趣玩YAMAHA
最好都係買1900啦(除非USB同HDMI兩出,係你好需要 ...
manson 發表於 2010-2-1 10:02

HDMI兩出我真係好需要

進階玩家

13# manson

好清楚呀, 唔該晒呀 Manson 兄!!
連師兄你都係用 663, 我諗我都唔洗點揀, 疊埋心水 665 算罷啦 (我唔洗 HDMI out x 2)
因為聽呀 ah_D 兄講, DTS + DSP 一定差過 LPCM + DSP
不過我唔係好明, 既然 LPCM + DSP 都得, 點解仲要用 TrueHD/DTS MA + DSP 呢?!
皆因如果我無攪錯, LPCM 應該都係 uncompressed format

黃金玩家

13# manson

好清楚呀, 唔該晒呀 Manson 兄!!
連師兄你都係用 663, 我諗我都唔洗點揀, 疊埋心水 665 算罷啦 (我唔洗 HDMI out x 2)
因為聽呀 ah_D 兄講, DTS + DSP 一定差過 LPCM + DSP
不過我唔係好明 ...
cheunkl 發表於 2010-2-1 13:12

因為LPCM 已經係ps3 or bd player解咗碼.
直出DTS-HD 係未解碼.要用部amp解.
但係點解yamaha 65解到DTS-HD 但又唔可以加DSP上去.
我估粒chip 差d掛. 咁最好緊係內置程式解問題啦!
因為咁樣係有機會upgrade firmware 做到嘛.
如果係hardware就唯一希望都唔會有lor.

黃金玩家

所以有銀1炮過Z7.
無銀又唔使雙出HDMI 就1065算.
乜都唔好諗

黃金玩家

奇怪就係仲未有新中價機嘅消息.
Yamaha有d野真係慢人一步
蝕咗個市場

黃金玩家

應該係1900, 3900 後繼未有浦頭

黃金玩家

其實樓主咁想知道DTS-HD+DSP 同LPCM+DSP 嘅分別
上showroom 或者有冇朋友有yamaha中階,
同一部機同一setting 試一次, 咪一清2楚.

進階玩家

唔該晒咁多位o既寶貴意見!
其實基於 budget 所限, 極其量只能夠 afford 1065, 1900 係一個 double, 唔洗諗
所以就算聽o左真係 DTS-HD+DSP 好聽過 LPCM+DSP, 我都只係得過恨字...
我開 post 都係想知 1065 會唔會咁好死都可以 DTS-HD+DSP (given sampling freq < 96kHz), 咁差少少錢, 就梗係去馬啦
點知原來個結果都只不過係出到 DTS + DSP (Yamaha user manual 有 d tricky, 佢無話會轉o左 DTS + DSP), 咁 665 就會抵玩 d