設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: toys_hobby

[請教] 小弟(入門級)想請問吓最近我想買以下影音組合?

專業玩家

76 榮譽VIP勲章

32寸

專業玩家

Post76網迷

76-FC 藍寶石勲章

睇電視得個4尺真係32尺算....如果 唔係好辛苦...
francis_leung21 發表於 2010-1-28 19:08

我好想擁有大螢幕睇電影的感覺,所以才買成37"-40"電視!  

專業玩家

Post76網迷

76-FC 藍寶石勲章

我亦都係其中一個....仲要係差800蚊多8吋都唔買....唉
timka 發表於 2010-1-28 15:36

你意思即係本來有空間地方放置大d size電視,但又恐怕睇得辛苦!  

鑽石玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76-FC 藍寶石勲章

千其唔好32吋, 因見過個個後來都要換37"or 40"
各位音響令我吃驚!

鑽石玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76-FC 藍寶石勲章

見師兄對Bose ACOUSTIMASS® 15 home cinema有興趣, 我想講講對Bose的感受,
因我是過來人, 想給師兄一點意見, 希望幫到你啦…

玩Bose想好聲, 最好是買套裝LifeStyle, 因bose媒體中心是最能發揮到喇叭最好的效果,
但如選擇買LifeStyle, 冇錯是可有較佳的聲音, 但很多問題就產生…
以我所知, Bose只可睇DVD, 本身並沒有HDMI, 要靠Adopter 才可有2 in 1 out HDMI,  
這似乎只是升頻1080p, 而且並不支援高清音效… 咁都得!!!
用來接駁睇blue ray簡直是浪費了blue ray 的實力…
而且LifeStyle一套過, 想upgrade器材的人一定不適合,
冇得駁其他Amp, 冇得玩貴線, 要換全套換(像我現在這樣!)。
所以用LifeStyle, 一定是弊多於利…

但如果選擇買Bose 5.1再用其他Amp去推, 相信不會得到LifeStyle聲音表現。
就算睇戲ok, 但聽歌用其他AV Amp去推一定大打折扣。
所以我一定不建議師兄買Bose 5.1, 選擇買其他牌子5.1喇叭會好過AM15。
當然分開散買的喇叭是最理想的, 但要視乎師兄的budget和地方了, 希望幫到師兄啦
各位音響令我吃驚!

高級玩家

76 榮譽VIP勲章

千其唔好32吋, 因見過個個後來都要換37"or 40"
chunny98 發表於 2010-1-28 22:11

沒錯沒錯..我是其中一個...
換換換..
32吋已經只是豆豆一粒體積...

星級玩家

76 榮譽VIP勲章

i still have bose at home ......only 901 worls great .

money not equal performance .

高級玩家

76 榮譽VIP勲章

樓主如果想買5.1 Set,可以考慮下 Mordaunt short  http://www.mordauntshort.com/default.php
有套Alumni唔係好貴(5-6k),又細,又靚仔,声唔差,可以去*凶宅*,或有蛇十樓*威王*,*西人會*試下 ...
bigpun1975 發表於 2010-1-27 21:08

是指入面既邊一套...

星級玩家

76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章

你意思即係本來有空間地方放置大d size電視,但又恐怕睇得辛苦!  
toys_hobby 發表於 2010-1-28 21:55

都可以咁講...6尺幾既距離....買大少少都ok, 只係出去睇..d sales話買到50太大...問左幾個都係咁講
所以咪買返42 lor...唉
Timka = kaisze
Panasonic 49CX700
Yamaha RX-A1070
Pioneer BDP-430
PS4
Quad 21L + L Center
Mirage Prestige
Sunfire HRS-8

專業玩家

Post76網迷

76-FC 藍寶石勲章

見師兄對Bose ACOUSTIMASS® 15 home cinema有興趣, 我想講講對Bose的感受,
因我是過來人, 想給師兄一點意見, 希望幫到你啦…

玩Bose想好聲, 最好是買套裝LifeStyle, 因bose媒體中心是最能發揮到喇叭最 ...
chunny98 發表於 2010-1-28 23:10

好多謝你提供有用的個人分享經驗給小弟!