設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: 小瑟

[影音配件] Power-House Titan LX 聲畫提升試玩記 (+會員借玩活動)

5萬

總版管

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章三星玩樂勲章

三位版友都收到了條TITAN LX FUSE了。期限你地既報告呀。

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 綠翡翠勲章

小瑟 發表於 2019-5-29 09:42
三位版友都收到了條TITAN LX FUSE了。期限你地既報告呀。

認真唔好意思遲來的報告,之前已有留意到Power House Titan LX
會推出一直都好心急想擁有,一見到今次76會員可以有個借玩活動我當然參加啦,當我一收到條fuse就急不及待咁換上Pioneer LX800度試下,本人睇演唱會多Titan LX用於LX800三頻都提昇尤其係中高頻人聲順滑高音好細緻係最大驚喜,低頻實淨有彈跳力好有層次,在畫面方面光位有層次一啲閃爍位俾之前較閱利,顏色豐富,總計表現我相當滿意
本人系統如下:
Sony 43X8000E
Pioneer LX800
Marantz SR8012
Elac BS403前置 CC241.3中置
AIM Referenc HDMI for 畫面
Wireworld Platinum HDMI for 聲音

評分

參與人數 1威望 +100 金錢 +100 熱話 +100 收起 理由
小瑟 + 100 + 100 + 100 俾個Like你啦

查看全部評分

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 黑鑽石勲章

作為一個只用英式插頭嘅入門hifi友,又沒有 budget 投資落去換哂啲電源和插頭做美式的我,今次膽粗粗試吓參加這個試玩Titan LX fuse。

我之前都換過晒所有拖板插頭和電源線嘅 Fuse (平平地嗰啲),的確係有幫助,見到今次難得機會咪試一試。

首先要多謝大王延遲一個星期才開始,貨到日期係29.5

我都要等到1/6,冇人在家才夠膽拆機換 fuse 試。

拆機過程一切順利,比想像中容易,照住大王嘅試機片,跟住拆,跟住做,唔會錯。

大家只要睇住大王條片已經好清楚,不重覆。不過記得預備六角匙和十字批。

首先試嘅係 我最熟悉的Batman: The Darkknight Blu ray 英版。真 Batman 和假 Batman 同賊人在停車場內對打一幕啲黑位,比未換 fuse 前光咗少少,整體畫質密度高咗,雖然是blu ray 碟但畫質有4K 嘅感覺。高音音場開揚咗,感覺良好。

第二套試嘅係 港版Mission Impossible叛逆帝國 Blu ray。
比對未換 Fuse 前,對白清晰咗,摩洛哥電單車飛車嘅音效比未換 fuse 前震撼咗。

第三套試慧嫻三十周年演唱會Blu ray,畫質變化感覺不太明顯,但高音的確係開揚咗。

第四套試Dunkirk 4K 意大利版,同樣都係光亮度大咗。音效開揚咗。

第五套試Sukie S My first stage live 2016 Blu ray。同樣係畫質細緻度高咗少少,是否好明顯?我覺得不太明顯。每人嘅配套唔同,好難一概而論。

第六套試 Batman Darkknight Rises. 同樣都係細緻度高咗,高音音牆闊咗。對白清晰咗。

最後總結,整體無論聲和畫係有改善嘅,但是否值得用2千蚊嚟提升聲畫,真係有啲保留,個人來說係好滿意個效果,但真係唔捨得。

備註:
本人系統如下:

1. LG 65 UF9500
2. Pioneer LX500
3. Onkyo RZ-800
4. Wharfedale Diamond CS
5. Onkyo D309H Atmos speakers
6. Wharfedale Evo 2 8 前置

本人手機質素麻麻地,所以影出嚟嘅相冇現場咁傳真和專業,亦冇時間用 AB對比。但上面嘅影碟在未換 Fuse 前已經睇過好多次,得出嘅感覺真係有分別的。各位請見諒。

評分

參與人數 1威望 +100 金錢 +100 熱話 +100 收起 理由
小瑟 + 100 + 100 + 100

查看全部評分

鑽石玩家

P3.jpg P1.jpg P2.jpg

補返圖片,再貼一次

作為一個只用英式插頭嘅入門hifi友,又沒有 budget 投資落去換哂啲電源和插頭做美式的我,今次膽粗粗試吓參加這個試玩Titan LX fuse。

我之前都換過晒所有拖板插頭和電源線嘅 Fuse (平平地嗰啲),的確係有幫助,見到今次難得機會咪試一試。

首先要多謝大王延遲一個星期才開始,貨到日期係29.5

我都要等到1/6,冇人在家才夠膽拆機換 fuse 試。

拆機過程一切順利,比想像中容易,照住大王嘅試機片,跟住拆,跟住做,唔會錯。

大家只要睇住大王條片已經好清楚,不重覆。不過記得預備六角匙和十字批。

首先試嘅係 我最熟悉的Batman: The Darkknight Blu ray 英版。真 Batman 和假 Batman 同賊人在停車場內對打一幕啲黑位,比未換 fuse 前光咗少少,整體畫質密度高咗,雖然是blu ray 碟但畫質有4K 嘅感覺。高音音場開揚咗,感覺良好。

第二套試嘅係 港版Mission Impossible叛逆帝國 Blu ray。
比對未換 Fuse 前,對白清晰咗,摩洛哥電單車飛車嘅音效比未換 fuse 前震撼咗。

第三套試慧嫻三十周年演唱會Blu ray,畫質變化感覺不太明顯,但高音的確係開揚咗。

第四套試Dunkirk 4K 意大利版,同樣都係光亮度大咗。音效開揚咗。

第五套試Sukie S My first stage live 2016 Blu ray。同樣係畫質細緻度高咗少少,是否好明顯?我覺得不太明顯。每人嘅配套唔同,好難一概而論。

第六套試 Batman Darkknight Rises. 同樣都係細緻度高咗,高音音牆闊咗。對白清晰咗。

最後總結,整體無論聲和畫係有改善嘅,但是否值得用2千蚊嚟提升聲畫,真係有啲保留,個人來說係好滿意個效果,但真係唔捨得。

備註:
本人系統如下:

1. LG 65 UF9500
2. Pioneer LX500
3. Onkyo RZ-800
4. Wharfedale Diamond CS
5. Onkyo D309H Atmos speakers
6. Wharfedale Evo 2 8 前置

本人手機質素麻麻地,所以影出嚟嘅相冇現場咁傳真和專業,亦冇時間用 AB對比。但上面嘅影碟在未換 Fuse 前已經睇過好多次,得出嘅感覺真係有分別的。各位請見諒。

5萬

總版管

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章三星玩樂勲章

謝謝分享, 大家都好詳盡呀, 我試下問下有咩好價可以比大家, 如果大家個價岩就可以平平地入手啦!!!~ MANY THX呀!!!
一名永遠的入門玩家, 對電影, 音樂, 影音等玩意永遠雀躍, 其後為了可以將這個毒海無涯信念推展開去, 故建立了這個毒人唔洗本的影音娛樂資訊平台

Post76玩樂網.

鑽石玩家

小瑟 發表於 2019-6-14 10:19
謝謝分享, 大家都好詳盡呀, 我試下問下有咩好價可以比大家, 如果大家個價岩就可以平平地入手啦!!!~ MANY TH ...

多謝大王,靜候佳音

星級玩家

76-FC 黑鑽石勲章

JoeChan的試玩影音組合:
Pioneer 4k UDP-LX500 player
Sony HT-ST5000 Soundbar
Samsung 4K NU8000 TV
真心話!! 睇片聽歌梗係唔止一次,連睇Post76
都要睇多幾次先至無走雞!
借玩Titan LXFuse回家,拿拿臨換Fuse
睇片,試左幾日,無乜驚喜…
咁岩Post76小瑟等人黎做家訪,翻睇Post76
有關的影片,再拆機一望,才知犯了
低級錯誤 - 掉轉了Fuse的方向!
錯就要認,睇戲就要眼定定:4K《水行俠》
水行俠和梅拉公主進入海濠族一段,
光位和暗位明顯比之前提升好多,
尤其是兩人由船上跳入海裡,
眼看到的暗位也有多個層次,
就好似會動的立體畫,充滿了立體感…
聽歌就考起我了,明明都聽到有改變,
之不過BB級數的HiFi耳,
在Titan LXFuse和Soundbar夾攻中
只能聽出個大頭佛。或者TitanLX Fus
e和Soundbar這個組合能夠俾我磨合多
三、五個月,我就可以出第二份分享帖子!
多謝Post76!多謝Power-House!
05Titan LX Fuse picture.jpg
03Titan LX Fuse.jpg
02Origin Fuse.jpg

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
garfunkel910 + 10 + 10 恭喜Ching!

查看全部評分

鑽石玩家

JoeMLChan 發表於 2019-6-14 23:09
JoeChan的試玩影音組合:
Pioneer 4k UDP-LX500 player
Sony HT-ST5000 Soundbar

師兄,根據大王在頁首講:

"就以今次 3.15A 的 Titan Fuse 為例, 問過代理之後, 得知原來3.15A 的A字方向是需要向LX500的電源方向"

但見到你張相好似係調轉了方向,不知呢幅圖係唔係未調返轉之前的呢

星級玩家

76-FC 黑鑽石勲章

師兄眼利,圖片是錯誤示範!

立圖存照!

小弟要多多學習,多聽多睇Post76,大王和各位師兄的指教。

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
garfunkel910 + 10 + 10 絕對認同

查看全部評分

專業玩家

被樓主毒到了!剛剛訂購了一顆用於LX500。期待一下效果先。。。