設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: alleelarry

[討論] 全面備戰 (入場前):《殺神 John Wick 3》

1萬

行動組版主

電影愛好者x優惠探索者

76 榮譽忠義勲章76-FC 藍寶石勲章三星玩樂勲章

外國資訊:按此

Gundam Theatre (3.5th Generation Home Entertainment System)
TV: Sony KD-65X9500G / KD-65S9000B, Pre-Amp: Oppo HA-1, Amp: Pioneer SC-LX901
4K Player: UDP-LX800 Music Server: Soundgenic HDL-RA2HF
Speaker: JBL(Array 1000, LS-Center, Control-X) + Mirage(Omni 150)
Power Cord: Sound From Heaven Energy II Power Cord, MS Power Cord (Oppo Edition), DC Power: EAhibrid PureDC-B1

三潮玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章十週年永遠榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

gashapon 發表於 2019-5-21 10:11
我睇完反而覺得今集有少少悶. 雖然主要是睇打鬥, 不過來來去去好似差不多, 係在同Halle Barry一齊打比較精 ...

1. 同埋覺得high table名不副實....講到高高在上但其實都管治唔到d人(除非殺晒佢地...)
複製代碼

絕大部份人都會follow rules, 遇上有問題既會員會按輕重懲罰, 小則見血, 踢出會, 大則 "殺晒佢地" 大清洗.

1. 同埋個女人好似好後生咁, 其實點先坐到high table? 定係可以有得升. 但如果係咁john咁勁又只能一直做殺手? 所以覺得個世界觀太大但又無咩點解釋.
複製代碼

佢好似只係判官, 只係執行者, 我理解佢唔係high table member. JW2好似有講下high table點組成.

1. 電影成日講"因果", 但john明明是被Santino迫佢殺死佢家姐(high table的人)等佢可以坐個位. 咁佢殺死了santino都算是幫high table除後患呀. 否則人人都可以用個mark來搵人殺high table的人, 咁仲成世界?
複製代碼

Santino點解係high table 後患? 因為搵JW殺0左佢家姐? 其實坐得high table都唔會係好人, 都一定成手血. 上位亦不見得一定光明正大.

至於個血印, 係Santino幫過JW, 而JW就要承諾無論將來Santino要佢做咩佢都要做. "因果", 應該係講做事係有後果, 有代價.  

黑鑽玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽VIP勲章

我睇完反而覺得今集有少少悶. 雖然主要是睇打鬥, 不過來來去去好似差不多, 係在同Halle Barry一齊打比較精 ...

試下回一回:
1. 覺得high table名不副實....
咁主角係JW時冇辦法WOR, 冇了主角光環的HIGH TABLE其實真係LOW LOW地, 動作片通病啦....
2. 同埋個女人好似好後生咁, 其實點先坐到high table?...
個判官是否HIGH TABLE我唔知啦, 但SANTINO都後生啦, 有家境米得LOR, 除了富二代, 官二代, 仲有黑二代架嘛XD
世界觀應該係JW1之後, 為了JW2硬放大的, 所以我都覺得D設定幾牽強.

3. 電影成日講"因果", 但john明明是被Santino迫佢殺死佢家姐(high table的人)等佢可以坐個位. 咁佢殺死了santino都算是幫high table除後患呀. ..
照我理解, 其實JW2單單殺SANTINO是唔會引起放逐的, 問題是殺人的地點, 是在HIGH TABLE的庇護所(JW2中的洲立酒店), 佢殺其他人也會出事.
血MARKER未必罕見, 但好似JW呢D高手, 要佢欠人情就好有難度.
所以要搵JW呢D人欠你人情, 在呢個世界中係少有,有趣的是JW是因為老婆而欠下(JW2好似提過), 而今集暴風女神就因為女兒欠下.
都是為了至親之人欠下人情, 但又因為還人情而身陷險境, 好彩的是女神除了女兒, 還有兩隻超勁的狗仔.

評分

參與人數 1威望 +20 金錢 +20 收起 理由
jc2ssych + 20 + 20

查看全部評分

等運到

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章

radhk 發表於 2019-5-21 16:14
絕大部份人都會follow rules, 遇上有問題既會員會按輕重懲罰, 小則見血, 踢出會, 大則 "殺晒佢地" 大 ...

我正正是這個意思. 簡單來說high table是"rule by fear", 總知犯規就會受刀傷, 被殺etc. 但睇得出其他的"幫會"是講"honor", 講"道義". 之前受過佢恩一定會報 (而不是什麼"high table的 order是最高級別"的) 之前又講只得2條rule, 有mark就要接受, 有job就要接, 有恩就要報. 依家無啦啦又多條rule, "high table 講的先算", 可以有"最終釋法權"...

我指santino是"後患", 是因為佢家姐是high table的人(無記錯有12人), 佢自己想坐個位就搵人殺佢家姐(成個殺手界都知) , 如果high table認為是OK, 咁我覺得好有問題. 因為原來high table不是"高高在上" , 你出得起錢搵高手, 殺o左對手個位就係你嫁啦, 完全無後果無honor可言, 就算有罪都係個殺手的錯, 到時又再搵人埋佢單就可以了.. (唔怪得只能靠嚇...) 另一角度如果殺high table可以坐佢個位, 咁JW直接殺是但一個member再免自己罪就可以了. 舉例就如game of thrones咁, 你做得"bend the knee", 就無論咩情況都要尊重個king/queen的決定, 而唔係"殺o左佢我就可以登基了" (呢個係佢敵對的人才會咁做, 而不是自己友)

同埋佢地搵人同酒店, 丐幫話取代佢地, 最終都係得個講字, 人地可以玩野又無符, 只係叫winston唔好同人講keep secret.

同埋第一集都有個女人在酒店內殺人呀, 佢都唔係即死或是組織出SMS搵人殺佢, 都係winston自己事後搞掂. 個女人晚上殺完人, 第二朝都好似無咩野仲周圍行, 反而JW咁辛苦要走佬? winston唔馬上excommunicado佢?

我明白電影想整大d個世界觀, 同埋有野唔合理都是正常(例如成街都係殺手, 唔知幾耐之後再無普通人被佢地殺...), 但佢地做事的方式感覺太矛盾, 一時一樣. 學winston話, high table要佔領個酒店一定無問題, 問題係點"管治", 即係好似個山寨王咁, 我話知你係皇帝, 係呢度我先至係最大, 人心最歸我. 講到明high table始終要依靠呢d"地樁"才能運作.

評分

參與人數 1威望 +20 金錢 +20 收起 理由
jc2ssych + 20 + 20

查看全部評分

1萬

行動組版主

電影愛好者x優惠探索者

之前都講過,係好鬆散,要分開一段咁去睇,還好每一段打鬥場面都唔太相同!
Gundam Theatre (3.5th Generation Home Entertainment System)
TV: Sony KD-65X9500G / KD-65S9000B, Pre-Amp: Oppo HA-1, Amp: Pioneer SC-LX901
4K Player: UDP-LX800 Music Server: Soundgenic HDL-RA2HF
Speaker: JBL(Array 1000, LS-Center, Control-X) + Mirage(Omni 150)
Power Cord: Sound From Heaven Energy II Power Cord, MS Power Cord (Oppo Edition), DC Power: EAhibrid PureDC-B1

1萬

行動組版主

電影愛好者x優惠探索者

mike384 發表於 2019-5-22 09:26
試下回一回:
1. 覺得high table名不副實....
咁主角係JW時冇辦法WOR, 冇了主角光環的HIGH TABLE其實真係L ...

成個故事發展就正正因為殺人地點,因而引發之後既一切一切!

1萬

行動組版主

電影愛好者x優惠探索者

gashapon 發表於 2019-5-22 13:12
我正正是這個意思. 簡單來說high table是"rule by fear", 總知犯規就會受刀傷, 被殺etc. 但睇得出其他的" ...

excommunicado 都有優先次序了吧!二打六唔洗急呱,再者連二打六都要一一交代,呢類情節只會係小說同漫畫出現,電影同動畫講得多就唔緊湊!

三潮玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章十週年永遠榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

gashapon 發表於 2019-5-22 13:12
我正正是這個意思. 簡單來說high table是"rule by fear", 總知犯規就會受刀傷, 被殺etc. 但睇得出其他的" ...

1. 我指santino是"後患", 是因為佢家姐是high table的人(無記錯有12人), 佢自己想坐個位就搵人殺佢家姐(成個殺手界都知) , 如果high table認為是OK, 咁我覺得好有問題. 因為原來high table不是"高高在上" , 你出得起錢搵高手, 殺o左對手個位就係你嫁啦, 完全無後果無honor可言, 就算有罪都係個殺手的錯, 到時又再搵人埋佢單就可以了.. (唔怪得只能靠嚇...) 另一角度如果殺high table可以坐佢個位, 咁JW直接殺是但一個member再免自己罪就可以了. 舉例就如game of thrones咁, 你做得"bend the knee", 就無論咩情況都要尊重個king/queen的決定, 而唔係"殺o左佢我就可以登基了" (呢個係佢敵對的人才會咁做, 而不是自己友)
複製代碼

如果無記錯, high table個位好似係佢阿爸比家姐? 所以我理解係佢地個"幫會"代表就自然成為其中一個high table member. 至於家姐做, 定細佬做, 呢d就係佢地家事. 當佢家姐死0左, 而佢細佬又掌管到佢地個"幫會", 就自然由細佬繼承. 所以唔係阿豬阿狗殺0左個member就可以做high table member.

至於你話honor問題, 當然以一般道德去睇係講唔通, 不過, 幫會爭櫂, 應該從來都不少弒父殺兄既情況出現 (即使歷史上, 中外各國既皇朝亦不例外).

1. 同埋佢地搵人同酒店, 丐幫話取代佢地, 最終都係得個講字, 人地可以玩野又無符, 只係叫winston唔好同人講keep secret.
複製代碼

無計, 主角光環. 搞到要同winston談判.

1. 講到明high table始終要依靠呢d"地樁"才能運作
複製代碼

其實你以中國古代歷史去睇, 中央集權一開始當然係絕對櫂力, 各地諸侯都係勢力弱, 言聽計從. 當中央不得民心, 而諸侯地方勢力坐大, 慢慢就會有反抗, 甚至推翻中央政櫂. 我估以後幾集係往呢個方向發展.

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章

radhk 發表於 2019-5-22 23:21
如果無記錯, high table個位好似係佢阿爸比家姐? 所以我理解係佢地個"幫會"代表就自然成為其中一個hi ...

係呀, 就如你第2同3段的回覆, 正就是我說high table名不副實的原因. 好明顯high table都係外強中乾, 人地反佢只係時間問題.

第一段: 就係就如JW殺人都唔係咩人都殺, 好似第2集佢都有放過Common (保護santino家姐那人). 呢d就係honor, respect. 咁更加顯得high table"得個樣"...

即係好似game of thrones, 龍媽都同jon snow講, "佢地叫我queen唔係因為尊敬我, 佢地只係怕我." 肯為佢出生入死的人只有jon snow一個.

三潮玩家

gashapon 發表於 2019-5-24 09:43
係呀, 就如你第2同3段的回覆, 正就是我說high table名不副實的原因. 好明顯high table都係外強中乾, 人地 ...

你用外強中乾去形容都啱既。

我咁睇,個組織咁耐以來運作(唔記得有冇提過組織有幾耐歷史,佢地落order方式起碼都幾十年),用佢地follow rules + ruled by fear係恆之有效,直到出現主角jw呢個異數,先開始有反抗力量出現。

始終主角唔係high table,要講佢地有honor ,似乎又唔係必需。