設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

[請教] 砌左新電腦後啲聲唔同左!?

鑽石玩家

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x
前日係中央田砌左部新機, 基本上所有野都無事, 就係唯獨是聽歌音質與以前有不同, 軟件!driver都一樣, 我部解碼器用audio gd r2r7, 用usb連接, 係之前舊電腦dell廠機, 播pcm明顯比dsd優勝, 但依家新機就倒轉左, dsd比pcm優勝, 但係如果本身係pcm檔, 唔升上DSD既話, 即係原生制式就會較升上DSD好!
依家新機應該仲未更新晒window update 檔, 會唔會同更新有關係嗎? 還是我有野做流, 新機同舊機都係window 10!
但係以上一定要回復返以前用dell機舊電腦狀態(即係pcm好過dsd), 因為現時不論pcm或dsd都係比以前差! thx!各有經驗師兄幫忙啦!

1萬

行動組版主

電影愛好者x優惠探索者

76 榮譽忠義勲章76-FC 藍寶石勲章三星玩樂勲章

硬件唔同左,聲音唔同左唔算奇既,尤其是電腦不同硬件有不同程度既干擾,只知道要改善,基本上要加類似 AudioQuest JitterBug,加前加後都幾明顯,但太太就比較喜歡用 Pioneer Dressing Note 特別付録:パイオニア製USB型ノイズクリーナー (ONTOMO MOOK)

之前係日馬買左一只,試完之後見到仲有七只,到前天落手買得返四只(日本國內免運)就一口起買哂
Gundam Theatre (3.5th Generation Home Entertainment System)
TV: Sony KD-65X9500G / KD-65S9000B, Pre-Amp: Oppo HA-1, Amp: Pioneer SC-LX901
4K Player: UDP-LX800 Music Server: Soundgenic HDL-RA2HF
Speaker: JBL(Array 1000, LS-Center, Control-X) + Mirage(Omni 150)
Power Cord: Sound From Heaven Energy II Power Cord, MS Power Cord (Oppo Edition), DC Power: EAhibrid PureDC-B1

白鑽玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽忠義勲章76-FC 綠翡翠勲章三星玩樂勲章76 榮譽鑽石勲章

Hard disk , ssd放同樣歌play出來都唔同聲.

鑽石玩家

20120820 發表於 2019-5-13 21:21
Hard disk , ssd放同樣歌play出來都唔同聲.

師兄我係用返舊硬碟聽!

鑽石玩家

alleelarry 發表於 2019-5-13 16:13
硬件唔同左,聲音唔同左唔算奇既,尤其是電腦不同硬件有不同程度既干擾,只知道要改善,基本上要加類似 Aud ...

師兄我想應該唔係Jitter問題吧! 但也不是太肯定與否!

白鑽玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽忠義勲章76-FC 綠翡翠勲章三星玩樂勲章76 榮譽鑽石勲章

168sum 發表於 2019-5-13 21:50
師兄我係用返舊硬碟聽!

ching你誤會了,我意思係2件不同hard disk同樣在一部pc裡,
而兩部hard disk由format到所裝歌曲都一樣,用foobar去play出來的聲音已有不同,
更何況你而家係兩部機.