設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: 20120820

[DAP播放器] ak SP2000

鑽石玩家

~ZERO~ 發表於 2019-7-8 17:49
Khan 吾難推 但用左會更好 ,我自己用緊都比較過 用左力水會更好收放 音場更濶更淡定 ,反而隻Sony z1r 只 ...

我都係用Khan,我個人覺得加AMP力水好左就真,音場更濶更淡定就真係唔覺
不過呢D野真係好個人我覺得係咁其他人又未必.就算真系要加AMP我都會諗部
可以夾其他機嘅AMP,我始終覺得SPK唔直得再投資咁嘅數目落去
(個人意見,不喜勿插)

PS:我無SPK只係撘下咀討論下學下野

黑鑽玩家

~ZERO~ 發表於 2019-7-8 17:49
Khan 吾難推 但用左會更好 ,我自己用緊都比較過 用左力水會更好收放 音場更濶更淡定 ,反而隻Sony z1r 只 ...

推 Z1r Kann Cube 可能更適合

黃金玩家

今日有幸一試amp,之前單用Sp1000銅2 .5 mm推Faudio神圈,始終有力不從心的感覺,發揮不了神圈應有的水準,如用N8B 4.4Balance推神圈就虎虎生威音樂粒子密度高,而中高細緻細滑,背景寧靜,遠勝單用sp1000銅版,今日將銅版加amp,3.5推神圈,明顯比用spkcu鬆容,初以為amp後會有少少燥,但又比想像中小,開到75,幾不可聞,女聲又不聞有粗鞋感覺,如果想入sp2000的朋友,而手中又有sp1000,又不防試試加amp後的後果。

鑽石玩家

76-FC 綠翡翠勲章

vicky907 發表於 2019-7-8 20:54
推 Z1r Kann Cube 可能更適合

效果不似預期(可能個人戴不好),反而同 Khan 更夾.

黃金玩家

Khan cube 分柝力同密度似終水平不是1000既 lv , Khan  本來就很夾 AK 所以邊隻都啱 ,1000加amp 或者2000 我都認為會有増益。

鉑金玩家

123es 發表於 2019-7-8 15:56
呢個問題我都想問vivibo兄點解會咁選擇
由其是佢對耳機Khan又唔難推,提升推力
投資多幾千蚊仲要其他機用 ...

我只是從金錢上考慮吧, 因為我有1000,暫時是不會上2000的,  如果花費不多又想升級下套器材, 我覺得加Amp係好選擇來

鑽石玩家

76-FC 綠翡翠勲章

~ZERO~ 發表於 2019-7-8 23:19
Khan cube 分柝力同密度似終水平不是1000既 lv , Khan  本來就很夾 AK 所以邊隻都啱 ,1000加amp 或者2000  ...

價格已反映,另個人覺得Khan夾個人3部其品牌的dap都好夾声.

鉑金玩家

Khan因為有個超高音和壓電單元, 如果用些好控制力(不是只有大力)的耳擴或播放器去推動, 效果會更加好.

黑鑽玩家

76-FC 綠翡翠勲章

so5472 發表於 2019-7-8 21:09
今日有幸一試amp,之前單用Sp1000銅2 .5 mm推Faudio神圈,始終有力不從心的感覺,發揮不了神圈應有的水準, ...

看來sp1000+amp控制力可能比sp2000更好

黑鑽玩家

vivibo 發表於 2019-7-8 23:33
我只是從金錢上考慮吧, 因為我有1000,暫時是不會上2000的,  如果花費不多又想升級下套器材, 我覺得加Amp ...

但amp的價錢不平