設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: qaz819

[討論] 相位在影院系统中的重要性

銀級玩家

qaz819 發表於 2019-5-7 12:12
下次跟你们分享我的调试方法,大家可以尝试一下。

早晨劉兄,小弟是彭生,終於可在此論壇公開向你致謝,多謝光臨小弟寒舍及互相交流心得,如下次劉兄再到必定備好九江雙蒸招呼閣下!
現在我亦已在系統內加入了兩部crown reference one及兩只jbl4645去做LFE去補償38hz之下的頻段,而原本用開的雙12寸丹拿studio reference woofer就轉駁做中置channel bass,我想如你再光臨,我肯定15-38hz量感現在必可滿感,當然什麼質感,速度感,厚薄個D口味就下回分解啦!
咦,你聯絡了我前級的廣西代理嗎?我近來聽了幾台trinnov,不是話佢不好,只是呢個價位好似有少少overprice,尤其是它的headroom也未能達我要求!
今年之內應該也會加添前級再向另一境界進發,心儀已久的一部歐洲前級,希望入手後你也來比下意見!

評分

參與人數 6威望 +120 金錢 +120 收起 理由
DickLai@G + 10 + 10 好想家訪, 可惜師兄已閉關修練.
bigair + 20 + 20 超正, 一定要加分!
matt88p + 20 + 20 正到爆
pac + 50 + 50 正到爆
李老闆@76 + 10 + 10 正到爆
Jazzgd1 + 10 + 10 俾個Like你啦

查看全部評分

銀級玩家

Yukisonny 發表於 2019-5-23 07:27
早晨劉兄,小弟是彭生,終於可在此論壇公開向你致謝,多謝光臨小弟寒舍及互相交流心得,如下次劉兄再到必 ...

小弟現在最新的擺陣,希望劉兄不要見笑!

禁止發言

銀級玩家

samyiu 發表於 2019-5-23 09:53
拿,呢d咪係戲院聲囉 !

Sam兄言重了!小弟見解的戲院聲是真正係戲院內感受到的才是真正戲院聲!而不是用什麼什麼品牌就叫戲院聲。再講,其實我私下認為戲院聲呢個terms真的很old school,反之我覺得是我們玩音響是盡力追求高度忠實還原,我們玩的是high fidelity,播音樂會要現場感,感覺到個份現場感染力,打鼓要似鼓,彈結他要似結他,播戲時要有睇戲感覺!播鎗要是鎗聲,播炮要似炮,engine聲要似engine,不是個低音wewe wuwu,就是這樣!
而以我自己個人經驗,聽到一次最靚的所謂戲院聲就是digidesign console加全set Meyer sound 播母帶,呢個是我認為最戲院的戲院聲!

禁止發言

簽名被屏蔽

銀級玩家

samyiu 發表於 2019-5-23 14:23
呢D咪勁囉, 凡事做到極致 就係藝術 , 學似呢度D人先風 加JBL , 再睇FILE 先話戲院聲咩 ! 我相信呢度D人未 ...

師兄,我不想在劉兄的post引起挑戰,繼而有任何事踹,請不要再在此留言,小弟亦不想再作任何回應了,謝!

禁止發言

簽名被屏蔽

1萬

白鑽玩家

76 榮譽貢獻勲章76星級影音勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
DickLai@G + 10 + 10 呢兩份文章必看!

查看全部評分

Anthony Chan
AV Blog: avnewbie.com
Full Active 5.2.4 system
Sources: Panasonic DP-UB9000EBK, Shield TV Pro 2019, Apple TV 4K, AV Processor: Acurus Muse 16, Speakers: PSI Audio A21-M x 5, A17-M x 2, Ya

星級玩家

76-FC 綠翡翠勲章

samyiu 發表於 2019-5-23 15:15
TvT  明白 ! 唔好意思 !

原來氣氛好好,真係睇吾過眼火都黎埋,個個貼都係咁,你同leek尼 班ati 黨門徒,就例牌係人地擺酒果陣,不顧場合張耀揚上身出黎贈興,成年人 學下尊重兩個字,好不

評分

參與人數 4威望 +60 金錢 +60 收起 理由
matt88p + 20 + 20 多謝師兄講出心聲
samyiu + 10 + 10 得,我下次再有POST , 有人入黎個場吠,唔該.
MDLP + 20 + 20 俾個Like你啦
usopp + 10 + 10 講出好多人心聲

查看全部評分

進階玩家

Raymandw 發表於 2019-5-23 21:34
原來氣氛好好,真係睇吾過眼火都黎埋,個個貼都係咁,你同leek尼 班ati 黨門徒,就例牌係人地擺酒果陣, ...

JBL群組!無好搞事!