設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

[請教] Streamer配LS50W

黃金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x
最近試用緊Roon, 想買部streamer駁屋企部LS50W, 請問師兄一萬內有無好推介? 另想請問係咪需要揀部無DAC嘅Streamer? 如有DAC對音質係咪因為都要經LS50W嘅DAC所以音質都會一樣?  謝謝!

銀級玩家

“另想請問係咪需要揀部無DAC嘅Streamer? 如有DAC對音質係咪因為都要經LS50W嘅DAC所以音質都會一樣?”
係, LS50W係class D, 所有訊號都會先轉去digital, 放大完先變番analogy.

“想買部streamer駁屋企部LS50W, 請問師兄一萬內有無好推介?”
唔係話唔得, 有D無謂啫, 用得LS50W都係貪all in one, 價錢已經包埋內置streamer, 唔用佢其實係浪費左. 而且佢內置個streamer同DAC音質唔差, 亦係roon ready, 只係個app稳定性有待改善, 一萬內既digital transport我怕你聽唔出分別.  

如果真係好唔鐘意佢個app, 可以買blusound node2i 做digital transport, 三千零文, 用光纖輸出去LS50W. 介面同稳定性都會比LS50W個app好得多, 音質就同一水平.

黃金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

cwmmike 發表於 2019-4-30 16:21
“另想請問係咪需要揀部無DAC嘅Streamer? 如有DAC對音質係咪因為都要經LS50W嘅DAC所以音質都會一樣?”
係,  ...

謝謝師兄回覆, 請問師兄係咪都有LS50W?

LS50W唔係Roon Ready只係可以做End Point, 所以個KEF APP入面係無得直接用Roon. 我現在係用LS50W嘅WIFI Mode黎行Roon, 想請問如果我用USB連電腦(Roon Core)音質係咪理論上會差咗?

另一個想買Streamer嘅原因係LS50W無Chromecast同Airplay, 有時用KKBOX聽歌感覺藍牙好似無咁好.

唔好意思小弟新手, 有錯請指點

銀級玩家

我都用家,不過我冇用roon.唔知roon ready 同endpoint既分別。
音響展問過kef d人,佢話所有輸入都要行晒成個升頻轉碼過程,所以所有輸入出既效果都係一樣既,不過傳統上usb會比網線多雜訊。

要用kkbox同airplay, 咁blusound啱晒你。

黃金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

cwmmike 發表於 2019-4-30 19:09
我都用家,不過我冇用roon.唔知roon ready 同endpoint既分別。
音響展問過kef d人,佢話所有輸入都要行晒成 ...

請問師兄你點用LS50W黎聽歌多?

銀級玩家

homm 發表於 2019-5-2 13:14

都係用佢個APP連番自己NAS上D歌同埋Tidal.
用過spotify, 音質上接受唔到.

試過用Mac拉條USB接LS50W, 解到Tidal MQA, 仲好聲過KEF stream, 不過揀歌要係Mac揀, 麻煩D

鉑金玩家

76-FC 黑鑽石勲章

homm 發表於 2019-5-2 13:14

在部Mac行Roon Core,經Network 去你部LS50W。在iPad 安裝 Roon 控制番部Mac 嘅 Roon Core 擇歌。

如果有 QNAP / Synlogy 嘅 NAS, 都可以用來作 Roon Core 同做 Music Library。